Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Υπ.Υγείας: Απομακρυσμένη η εισαγωγή του νέου κορωνοϊού στην Κύπρο

Offsite Team
- 24.01.2020

Υπ.Υγείας: Απομακρυσμένη η εισαγωγή του νέου κορωνοϊού στην Κύπρο

Thumbnail
Σε εγρήγορση οι αρμόδιες υπηρεσίες

Απομακρυσμένο είναι για την Κύπρο, το γεγονός εισαγωγής του νέου κορωνοϊού που εμφανίστηκε στην Κίνα ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε εγρήγορση για κάθε ενδεχόμενο και ο κόσμος δεν πρέπει να πανικοβάλλεται, είπε στο ΚΥΠΕ, η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας Ελισάβετ Κωνσταντίνου.

 

«Θεωρούμε ότι είναι κάπως απομακρυσμένο το γεγονός να έχουμε εισαγωγή ενός τέτοιου περιστατικού λόγω του ότι δεν έχουμε κατευθείαν πτήσεις από τις συγκεκριμένες περιοχές. Παρόλα ταύτα όμως, είμαστε σε εγρήγορση, επαγρύπνηση, παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά τις εξελίξεις και τις οδηγίες και συστάσεις που εκδίδουν οι διεθνείς οργανισμοί που είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Δεν πρέπει να πανικοβάλλεται ο κόσμος», είπε.

 

Σημειώνεται ότι ο ιός εκδηλώθηκε στην πόλη Wuhan, επαρχία Hubei στην Κίνα, όπου εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας, με τις υγειονομικές Αρχές της Κίνας να ανακοινώνουν στις 9 Ιανουαρίου 2020 ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κοροναϊού.

 

Όπως ανέφερε η κ. Κωνσταντίνου, η συμπτωματολογία αφορά οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, με πιθανή εμφάνιση συμπτωμάτων όπως πυρετός, βήχας και δύσπνοια. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο έχει επιβεβαιωθεί. Η υποψία λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό προϋποθέτει ταξίδι στην πόλη Wuhan ή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα από την ημέρα επιστροφής μέχρι και 14 μέρες μετά.  

Σημείωσε ότι σύμφωνα με την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το θέμα δεν έχει τεθεί στο παρόν στάδιο ως συμβάν δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος. Αναμένεται, ότι θα συνέλθουν ξανά εντός των επόμενων εβδομάδων για επαναξιολόγηση δεδομένων.  

«Έχουν εκδώσει συστάσεις και προς την Κίνα αλλά και προς τα άλλα κράτη μέλη. Στην περίπτωση μας εμάς που εντασσόμαστε στα άλλα κράτη μέλη, εισηγούνται ότι πρέπει να εντείνουμε τα μέτρα πρόληψης για την διασπορά του ιού. Να γίνεται πολύ καλή επιτήρηση για τυχόν εμφάνιση συμπτωμάτων στον πληθυσμό, γρήγορος εντοπισμός, απομόνωση και διαχείριση των περιστατικών αν υπάρξουν», πρόσθεσε.  

Από πλευράς της Κύπρου, συνέχισε η κ. Κωνσταντίνου, έχουμε εκδώσει κάποιες οδηγίες προς το κοινό και ταξιδιώτες. «Ετοιμάζονται κατευθυντήριες οδηγίες για τις διάφορες ομάδες επαγγελματιών υγείας που ασχολούνται με ασθενείς ούτως ώστε να ενημερωθούν για την νόσο και γραπτές οδηγίες οι οποίες θα δοθούν προς το προσωπικό υγείας που υπάρχει στα σημεία εισόδου της χώρας, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια. Ήδη έχει γίνει προφορική επικοινωνία με τους επαγγελματίες υγείας στα λιμάνια και τα αεροδρόμια», συμπλήρωσε.  

ΚΥΠΕ

Home