Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ποδόσφαιρο ώρα μηδέν : Aπό το πόρισμα του 1996 στους φακέλους

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 02.02.2020

Ποδόσφαιρο ώρα μηδέν : Aπό το πόρισμα του 1996 στους φακέλους

Thumbnail
Το κυπριακό ποδόσφαιρο σε κλοιό διαφθοράς - Αναμένουν όλοι τον Στ. Παασταύρου

Το κυπριακό ποδόσφαιρο βρίσκεται σε οριακό σημείο. Η φημολογία και οι «καφενειακές» κουβέντες για στημένα παιχνίδια και διαφθορά στο ποδόσφαιρο βρίσκουν εφαρμογή. Oι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 16 Ιανουαρίου 2020 στην γιορτή της ΕΑΚ για τους αρίστους που μίλησε για ορισμένους διεφθαρμένους παράγοντες και διαιτητές ενισχύθηκαν σχεδόν αμέσως με τους έξι «κόκκινους φακέλους» που έφθασαν στην ΚΟΠ από την UEFA και το αρμόδιο Τμήμα της για αγώνες με έντονη στοιχηματική δραστηριότητα  SportRada.

Tην ίδια ημέρα με τις προεδρικές επισημάνσεις είχαμε ταυτόχρονα και την έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητο του διαιτητή Ανδρέα Κωνσταντίνου (ήταν διαιτητής σε αγώνα με κόκκινο φάκελο) που οδήγησε και σε διακοπή του πρωταθλήματος. Εάν συνυπολογίσουμε τη βομβιστική επίθεση στον παραιτηθέντα αντιπρόεδρο του Άρη Λεμεσού Τζον Παναγή και τις καταγγελίες του διοικητικού ηγέτη της Ομόνοιας Σταύρου Παπασταύρου τη Δευτέρα για προσεγγίσεις που δέχθηκε ο ίδιος και η ομάδα του για στήσιμο αγώνων με στόχο την κατάκτηση πρωταθλήματος και Κυπέλλου τότε δημιουργείται ένα εκρηκτικό κοκτέιλ διαφθοράς στο ποδόσφαιρο.

Από το 2011

Οι «κόκκινοι φάκελοι» σε ποδοσφαιρικούς αγώνες εμφανίστηκαν στη ζωή μας από το 2011. Τότε μας στάλησαν οι πρώτοι φάκελοι για χειραγωγημένους αγώνες, δηλαδή που παρουσίασαν στοιχηματική δραστηριότητα. Από τότε μας αποστέλλονται σχεδόν κάθε χρόνο με τον αριθμό να ανέρχεται στους 85. Από αυτούς οι 60 διερευνήθηκαν και απέμειναν άλλοι 20 φάκελοι οι οποίοι ακόμα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Το 2015 είχαμε άλλο ένα σοβαρό επεισόδιο στο σήριαλ διαφθορά στο ποδόσφαιρο. Ο διεθνής διαιτητής Μάριος Παναγή σήκωσε μπαϊράκι κάνοντας σοβαρές καταγγελίες για διαφθορά σε ολόκληρο το ποδοσφαιρικό σύστημα. Οι καταγγελίες Παναγή απασχόλησαν την Αστυνομία και ο ίδιος παρά το ταλέντο που διέθετε αποσύρθηκε από τη διαιτησία.

Εάν πάμε όμως λίγα χρόνια πίσω τον Δεκέμβριο του 1996 είχαμε το πρώτο ισχυρό χτύπημα  με καταγγελίες διαφθοράς στο ποδόσφαιρο (δεν αποδείχθηκε κάτι). Σε αγώνα της Εθνικής Κύπρου με την Εθνική Βουλγαρίας στο Τσίρειο Στάδιο (χάσαμε 1-3) υπήρχαν καταγγελίες για στοιχηματική δραστηριότητα στον αγώνα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη υπόθεση ταλαιπώρησε πολλά χρόνια το ποδόσφαιρό μας στιγματίζοντας ποδοσφαιριστές με μεγάλη ιστορία και  προσφορά. Σημειώνεται ότι για το παιχνίδι συστάθηκε επιτροπή που εξέδωσε σχετικό πόρισμα χωρίς κάτι μεμπτό.

Έκκληση Υπουργού αλλιώς παρακολουθήσεις

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020 απηύθυνε εκ νέου έκκληση όπως όσοι έχουν στοιχεία διαφθοράς στο ποδόσφαιρό, να τα καταγγείλουν. Όπως είπε: «Το μόνο που θα μπορούσα να πω είναι ότι η Αστυνομία, πολύ σωστά, επικοινώνησε με την ΑΕΛ και τους ζήτησε να δώσουν κατάθεση, όπως ακριβώς έγινε και με την Ομόνοια. Αν θέλουμε να φθάσουμε κάπου σε αυτό το θέμα, δύο τρόποι υπάρχουν και πρέπει αυτό να γίνει αντιληπτό, ώστε να μην δίδουμε και την εντύπωση ότι υπεκφεύγουμε: Είτε κάποιος θα πρέπει να μιλήσει, και να δώσει στοιχεία, και να προχωρήσει μέχρι τέλους δίδοντας μαρτυρία στο Δικαστήριο, είτε πρέπει να γίνουν παρακολουθήσεις.»

ΣΑΒΒΙΔΗΣ

Χαρακτηρiστικά ανέφερε : Σε όλη την Ευρώπη, συνέχισε, όπως μας διαβεβαίωσε και η UEFA, «μόνο με παρακολουθήσεις κατέληξαν στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων χειραγώγησης του ποδοσφαίρου. Επομένως αυτές οι δύο πορείες υπάρχουν. Γι’ αυτό καλώ οποιονδήποτε γνωρίζει οτιδήποτε που μπορεί να οδηγήσει σε καταδίκη να το πράξει και να δώσει τα στοιχεία στις Αρχές, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να φέρουμε αποτελέσματα», σημείωσε. 

Κάλεσμα σε Παπασταύρου

Κληθείς τέλος να σχολιάσει επιφυλάξεις που εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ομόνοιας κ. Σταύρος Παπασταύρου σε σχέση με την κατάθεση στοιχείων, ο κ. Σαββίδης ανέφερε πως «το πρόβλημα, όπως ο κ. Παπασταύρου το ανέφερε σε εμένα, ήταν θέμα κατά πόσον υπάρχει η βούληση, σε περίπτωση που θα έδινε τις καταγγελίες του, να προχωρήσει η υπόθεση μέχρι τέλους. Τον διαβεβαίωσα ότι, δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει η υπόθεση από οποιονδήποτε και τον κάλεσα να δώσει στοιχεία στην Αστυνομία. Κανόνισα και συνάντηση του κ. Παπασταύρου με τον Αρχηγό Αστυνομίας, τον Βοηθό Αρχηγό Αστυνομίας και τον κ. Μαυρομμάτη, για να υπάρχει πλήρης εμπιστευτικότητα. 

Υπήρχε εκεί κι ανακριτής έτοιμος να πάρει κατάθεση, αλλά δυστυχώς ο κ. Παπασταύρου δεν έδωσε κατάθεση. Τον καλώ εκ νέου να το πράξει. Όπως καλώ και την ΑΕΛ να το πράξει. Αν θέλουμε κι αν αγαπούμε το ποδόσφαιρο, κι αν θέλουμε να καθαρίσουμε το ποδόσφαιρο από τη βρωμιά, πρέπει να μιλήσουμε. Κι αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους. Δεν είναι θέμα ολιγωρίας της Κυβέρνησης, δεν είναι θέμα ολιγωρίας του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως. Είναι θέμα να μπορέσει να εξασφαλιστεί η αναγκαία μαρτυρία που θα οδηγήσει στην έναρξη και ελπίζω, σε καλή κατάληξη, δηλαδή αυτές οι καταγγελίες να καταλήξουν σε καταδίκες  Περιμένω και ελπίζω ότι θα προχωρήσει με την κατάθεση στοιχείων», επεσήμανε ο κ. Υπουργός.

Τον κ. Παπασταύρου να καταθέσει κάλεσε την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020 και ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης τονίζοντας ότι μόλις ο κ. Παπασταύρου επιστρέψει από τις ΗΠΑ πρέπει να καταθέσει άμεσα τα στοιχεία που ανέφερε στον ίδιο αόριστα την Δευτέρα το απόγευμα. O κ. Μιχαηλίδης μίλησε για το φαινόμενο των κόκκινων φακέλων από το 2011 λέγοντας ότι διερευνήθηκαν οι 60 υποθέσεις χωρίς να εντοπιστούν τα απαραίτητα στοιχεία για δίωξη οποιουδήποτε. Ο Αρχηγός ανέφερε ότι έμειναν 20 φακέλοι που δεν διερευνήθηκαν ακόμα. 

Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ομόνοιας Ανδρέας Δημητρίου είπε ότι την άλλη εβδομάδα η Ομόνοια θα καταθέσει τα απαραίτητα στοιχεία με μαρτυρίες στην UEFA.

Σύμφωνα με τον συνδετικό κρίκο Αστυνομίας - ΚΟΠ για τους χειραγωγημένους αγώνες Ανώτερο Αστυνόμο Χριστόφορο Μαυρομμάτη που μίλησε στην Offsite: « H Αστυνομία έθεσε σε εφαρμογή το  σύστημα  red button στον αριθμό 1460 για επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες. Το κοινό θα παρέχει  στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν θέματα χειραγώγησης. Οι  πληροφορίες αυτές είναι ανώνυμες. Αν οποιοσδήποτε πολίτης ή ενδιαφερόμενος, έχει οποιοδήποτε θέμα είτε διαφθοράς είτε εμπλοκής σε στήσιμο αγώνων, θα μπορεί να το κάνει με οποιοδήποτε αστυνομικό σε όλες τις πόλεις της Κύπρου. Μετά θα διαβιβάζονται απευθείας στον κ. Μαυρομμάτη για αξιολόγηση.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαυρομμάτης στην Offsite, «όντως δόθηκαν κάποιες πληροφορίες όμως ήταν πολύ αόριστες και στην ουσία δεν μπορέσαμε να βγάλουμε άκρη».

Ο κ. Μαυρομμάτης ανέφερε ότι  το ηλεκτρονικό στοίχημα παίζεται στην Ασία που είναι «η μάνα των στοιχημάτων». Ο κ. Μαυρομμάτης παραδέχθηκε ότι: «Το στοίχημα μπορεί να κατατίθεται από ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή στην Κύπρο, αλλά ο τελικός αποδέκτης είναι η Ασία. Δεν υπάρχει περίπτωση σάς μιλώ ειλικρινά να αποδειχθεί κάτι αφού ουδείς δίνει στοιχεία από τις χώρες αυτές».

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ

Η ΚΟΠ παραπέμπει σε πειθαρχικό εισαγγελέα

H Οffsite ζήτησε τη θέση της ΚΟΠ για το θέμα των χειραγωγημένων αγώνων, αλλά ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου Κωνσταντίνος Σιαμπουλής μάς παρέπεμψε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πειθαρχικός εισαγγελέας Στέλιος Νικολάου. Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, «Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται το φαινόμενο της έκδοσης ανακοινώσεων εκ μέρους Σωματείων και/ή δηλώσεων εκ μέρους παραγόντων και άλλων, που αφορούν την διαιτησία, προσυνεννοημένους αγώνες, χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων, κ.λ.π.  

Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή προς όλα τα σωματεία και τους παράγοντες, ότι όλες οι πιο πάνω ενέργειες είναι αντίθετες με σχετικά άρθρα του Κανονισμού της Δικαστικής Επιτροπής.  

Περαιτέρω θα ήθελα να καλέσω όλους τους πιο πάνω, όπως προσκομίσουν στην ΚΟΠ και/ή ενώπιον μου, οποιαδήποτε στοιχεία κατέχουν που αφορούν τα πιο πάνω θέματα, τα οποία θα τύχουν εκ μέρους μου της σχετικής διερεύνησης με κάθε εχεμύθεια.  

Σε περίπτωση στοιχειοθέτησης οποιουδήποτε αδικήματος εναντίον οποιουδήποτε θα γίνει η αναγκαία παραπομπή της υπόθεσης από το Γραφείο μου ενώπιον του Αθλητικού Δικαστή για τα περαιτέρω.  

Ευελπιστώ στην άμεση συμμόρφωση όλων, ούτως ώστε  να αποφευχθεί περαιτέρω ένσταση στον χώρο του ποδοσφαίρου, η οποία φαίνεται ότι υποσκάπτει την προσπάθεια που γίνεται για την μείωση της προκατάληψης για  τίμιο παιχνίδι».

Home