Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Συν. Νοσηλευτών-Μαιών: Υπάρχει απαξίωση από ΟΑΥ

Offsite Team
- 09.03.2020

Συν. Νοσηλευτών-Μαιών: Υπάρχει απαξίωση από ΟΑΥ

Thumbnail
Τι αναφέρουν σε ανακοίνωση τους

Την απαξίωση από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας ως προς στην επιστημονική και επαγγελματική τους ταυτότητα καθώς και παραγνώριση της πεμπτουσίας του αγαθού της υγείας,  διαπιστώνουν οι φορείς της νοσηλευτικής και μαιευτικής, υποστηρίζοντας ότι μέσω του Γενικού Σχεδίου Υγείας επιχειρείται η κατάργησή του ως δημόσιου και κοινωνικού αγαθού το οποίο η πολιτεία οφείλει να παρέχει στους πολίτες.

              

Όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών, το Συμβούλιο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής, η  Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών, ο Κλάδος Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ και ο Κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού Ψυχικής Υγείας ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ «μελέτησαν και συζήτησαν σε έκταση, τις τελευταίες προτάσεις του ΟΑΥ και πραγματοποίησαν κοινές συναντήσεις με τον  Διευθυντή Νοσηλευτικών Υπηρεσιών (ΔΝΥ).

 

Προσθέτουν ότι «μέσα από τις προτάσεις του ΟΑΥ, διαπιστώνεται αποδυνάμωση και αφαίρεση δραστηριοτήτων που είχαν προταθεί από τους νοσηλευτές και μαίες καθώς και παραγνώριση του δικαιώματος απευθείας πρόσβασης της γυναίκας σε μαία».

 

Επίσης, «η πρόθεση του ΟΑΥ για δικαίωμα παραπομπής ασθενών μόνο από ψυχίατρο προς τους νοσηλευτές ψυχικής υγείας μας βρίσκει επίσης αντίθετους ενώ η γενικότερη προσέγγιση στα θέματα της μαιευτικής, ψυχικής και της γενικής νοσηλευτικής, μας δίνει το δικαίωμα να πιστεύουμε ότι ο ΟΑΥ είναι απρόθυμος να συμβληθεί με νοσηλευτές και μαίες».

 

Οι φορείς της νοσηλευτικής και μαιευτικής, σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, «έχουν κατ’ επανάληψη την αυτονομία της μαίας όπως προνοείται από τη σχετική εθνική νομοθεσία και την ευρωπαϊκή οδηγία και για αυτό η πρόθεση από μέρους του ΟΑΥ για αλλαγή της φιλοσοφίας πρόσβασης στη μαία, με παραπομπή μόνο από γυναικολόγο μας βρίσκει αντίθετους».

 

Αναφέρουν, εξάλλου, ότι «η μη συμπερίληψη εξωνοσοκομειακών νοσηλευτικών και μαιευτικών διεργασιών/ πράξεων οι οποίες θα αποζημιώνονται από το ΓεΣΥ ή ακόμα η ασύμφορη κοστολόγηση τους, θα οδηγήσει στην ιδιωτική ανάγκη αποζημίωσης από τους πολίτες με επακόλουθο την επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση τους».  

«Σας καλούμε όπως σκεφτείτε σοβαρά τις αρνητικές επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο, από ένα τέτοιο ενδεχόμενο», καταλήγουν οι φορείς της νοσηλευτικής και μαιευτικής.

ΚΥΠΕ

 

Home