Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μαυρίδης: Απαιτείται μακροπρόθεσμη προσέγγιση για μεταναστευτικό

Offsite Team
- 13.03.2020

Μαυρίδης: Απαιτείται μακροπρόθεσμη προσέγγιση για μεταναστευτικό

Thumbnail
Όσα ανέφερε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης

H ΕΕ έχει υποχρέωση να αναζητήσει έμπρακτα ουσιαστικούς τρόπους δυναμικής στήριξης της Ελλάδας, αλλά και μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης του μεταναστευτικού/προσφυγικού προβλήματος, για αντιμετώπιση του τουρκικού εκβιασμού, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης.

 

Με αφορμή τη συζήτηση πρόσφατα στο ΕΚ και παραθέτοντας στο ΚΥΠΕ τις απόψεις του, ο κ. Μαυρίδης αναφέρει πως η Τουρκία έχει οργανωμένο σχέδιο και χρησιμοποιεί ανθρώπους ως πιόνια.

«Αυτό αποτελεί μια ενορχηστρωμένη υβριδική επίθεση κατά των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στην Ελλάδα, στοχευμένη στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου με σχεδιαστή τον ίδιον τον Ερντογάν και  εκτελεστή τις Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες», αναφέρει.

 

Ο κ. Μαυρίδης μίλησε για σχέδιο, που περιλαμβάνει οργανωμένη μεταφορά, στην πλειονότητα τους, μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αποστολή παραπλανητικών μηνυμάτων SMS, συνδρομή των τουρκικών στρατιωτικών και παραστρατιωτικών σωμάτων σε παράνομη μαζική επίθεση, κυκλοφορία βίντεο για παραπλάνηση και χειραγώγηση κ.ά.  

 

«Ενώπιον μιας τέτοιας οργανωμένης επίθεσης και εκβιασμού, η Ελλάδα έχει υποχρέωση να προασπιστεί τα εξωτερικά της σύνορα που είναι και δικά μας. Η στάση της Ελλάδας είναι ενδεδειγμένη και επιβαλλόμενη. Η αποφασιστικότητα και η δια κάθε αναγκαίου μέσου προστασία των συνόρων σε όλο το μέτωπο απέναντι στην Τουρκία, είναι η μοναδική επιλογή για την Ελλάδα. Η παραμικρή υποχώρηση θα είναι το τέλος μιας ηράκλειας προσπάθειας που μέχρι στιγμής κερδίζει στήριξη και επικρότηση», αναφέρει ο κ. Μαυρίδης.

Ο Ευρωβουλευτής σημειώνει πως μέχρι τώρα δεν υπήρξε επαρκώς ούτε στήριξη, ούτε μακροπρόθεσμη ευρωπαϊκή προσέγγιση που να περιλαμβάνει άμεση αποστολή στελεχών της FRONTEX με εξοπλισμό, μετεγκατάσταση και αναδιανομή των ασυνόδευτων παιδιών και προσφύγων σε όλα τα κράτη της ΕΕ, αναθεώρηση των κανόνων εμπλοκής των αρχών με μετανάστες και άλλους, ώστε να μην τυγχάνουν οι κανόνες εκμετάλλευσης, αλλά και επιβολή οικονομικών και κυρίως εμπορικών κυρώσεων στην Τουρκία.

«Αυτό μπορεί να συντρίψει την τουρκική οικονομία και αυτό είναι το σημαντικότερο όπλο της ΕΕ κατά του καθεστώτος Ερντογάν, που απεγνωσμένα επιχειρεί την επιβίωσή του», αναφέρει.

Μακροπρόθεσμα, σημείωσε, θα πρέπει να προχωρήσουμε στην κοινή ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα με διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αλλά και με δυνατότητα επενδύσεων για σταθερότητα και ανάπτυξη σε χώρες εκτός ΕΕ.  

Ο κ. Μαυρίδης ανέφερε πως η αναζήτηση ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του προβλήματος με επίκεντρο την ευρωπαϊκή μάχη της Ελλάδας και οι προτάσεις που έθεσε, αφορούν αναπόφευκτα και την Κύπρο.  

«Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι πως πολλοί στην ΕΕ αγνοούσαν για χρόνια το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Κύπρο και μόνο όταν αυτό ξεχείλισε, κατόπιν και λαϊκής αντίδρασης, υπήρξε μια ευαισθητοποίηση για ενημέρωση των εταίρων μας», ανέφερε.  

Ο Ευρωβουλευτής τόνισε πως σε κάθε περίπτωση, η Κύπρος, αναλογικά με τον πληθυσμό της, έχει δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες από οποιοδήποτε κράτος-μέλος της ΕΕ και βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση λόγω των εισροών παράνομων μεταναστών που στοχευμένα, όπως ανέφερε, διοχετεύονται από την Τουρκία μέσω των κατεχομένων.  

«Αναγνωρίζω τις δυσκολίες στην Κύπρο λόγω της κατοχής, αλλά δύο πράγματα είναι ασυγχώρητα. Η ολιγωρία και ανοχή στους διακινητές και τις διάφορες παρασιτικές οργανώσεις που διαμορφώνουν την πολιτική της Κύπρου στο μεταναστευτικό και επιπλέον, η για χρόνια ανοχή προς κολέγια να γίνονται εισαγωγείς αιτητών ασύλου και σε δήμους να λειτουργούν ως χώροι πολιτικών γάμων για απόκτηση νόμιμης παρουσίας», ανέφερε.  

Ο κ. Μαυρίδης έκανε λόγο για τεράστια σφάλματα «με πολιτικούς που γνωρίζουν τα καθέκαστα» και τόνισε ότι κανείς δεν απαλλάσσεται των ευθυνών του και πρέπει όλοι να δράσουμε.

Σε ό,τι αφορά τις απόψεις εντός της πολιτικής ομάδας στην οποία ανήκει, ο κ. Μαυρίδης είπε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, πολλές υιοθετούν τις δικές μας θέσεις, άλλες προβάλλουν τη συμπόνοια στον συνάνθρωπο με σεβασμό των κανόνων και άλλες οφείλονται σε παραπληροφόρηση.

Ανέφερε ότι σε δική του παρέμβαση προς πολλούς Ευρωβουλευτές τόνισε ότι υπάρχει θέμα έλλειψης ενημέρωσης για την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα ακόμη και υιοθέτηση παραπληροφόρησης που σκόπιμα κατευθύνει το καθεστώς Ερντογάν.

"Σε παρέμβασή μου τόνισα ότι είναι η έλλειψη διορατικότητας και προτάσεων για διαχείριση του προσφυγικού και του Ερντογάν που μας έφερε στη σημερινή κατάσταση", ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις εύλογες ανησυχίες των πολιτών της ΕΕ γιατί αν δεν το πράξουμε, η ακροδεξιά και ο λαϊκισμός θα εκμεταλλευτούν την απραξία μας.

"Ειδικά, η ανακατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη που δεν εφαρμόστηκε ποτέ από τις κυβερνήσεις και ούτε υπάρχει θέληση προς αυτή την κατεύθυνση, αυτό θα ήταν μια σοβαρή θετική εξέλιξη. Διαφορετικά, αναγκαστικά, κάθε κράτος-θύμα μιας τόσο οργανωμένης και στοχευμένης επίθεσης, θα αναζητήσει την προστασία του. Σας υπενθυμίζω ότι  ο Ερντογάν ενημέρωσε πρώτα  τον ακροδεξιό Όρμπαν στην Ουγγαρία και σύμμαχο του εντός ΕΕ, ότι θα μεταφέρει ως πιόνια τις «στρατιές των απελπισμένων» στα σύνορα με την Ελλάδα", ανέφερε ο κ. Μαυρίδης.

Αυτή η προσέγγιση, κατέληξε, είναι μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση που απαιτεί και τα κατάλληλα εργαλεία όπως κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική με κοινή άμυνα και ασφάλεια, ανάλογες επενδύσεις και κυρώσεις, μεταξύ άλλων.

ΚΥΠΕ

Home