Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ε.Ε.: Απάντησε σε Άντρο καλώντας την Τουρκία να συμμορφωθεί

Offsite Team
- 05.05.2020

Ε.Ε.: Απάντησε σε Άντρο καλώντας την Τουρκία να συμμορφωθεί

Thumbnail

Προκλήσεις και Αμμόχωστος στο επίκεντρο

Από μέρους της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ύπατου Εκπρόσωπου για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, αποστάλθηκε απάντηση στις επιστολές που απηύθυνε ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού τον περασμένο Φεβρουάριο, με τις οποίες έθεσε το ζήτημα των προκλητικών τουρκικών μεθοδεύσεων σε σχέση με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Παρατίθεται το κείμενο της απαντητικής επιστολής: 

>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<

«Αγαπητέ κ. Κυπριανού,

Σας ευχαριστώ για τις επιστολές σας ημερομηνίας 26 Φεβρουαρίου 2020 προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, οι οποίοι μου ζήτησαν να απαντήσω εκ μέρους τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποστηρίξει συνεχώς τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος. Είναι επείγον όπως επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες για μια διευθέτηση που να στοχεύουν στην επανένωση του νησιού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Όσο αφορά το καθεστώς της Αμμοχώστου (Βαρώσι), η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να καθοδηγείται από το Ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τα άλλα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η ΕΕ έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι παραμένει ζωτικής σημασίας όπως η Τουρκία δεσμευτεί και συμβάλει σε μια διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνη με τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και σύμφωνα με τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και το κοινοτικό κεκτημένο.

Να είστε βέβαιοι ότι η ΕΕ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενθαρρύνει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των δύο κυπριακών κοινοτήτων το συντομότερο δυνατό. Με εκτίμηση,

Maarten VERWEY 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Γενική Διεύθυνση για Στήριξη Δομικής Μεταρρύθμισης

Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής»

 

Home