Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας

Offsite Team
- 29.05.2020

ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας

Thumbnail
Πώς σχολιάζει κάθε κόμμα τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που εξήγγειλε ο Πρόεδρος

Με διαφορετικό τρόπο σχολιάζουν τα κόμματα το νέο πακέτο μέτρων για στήριξη της οικονομίας το ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ. 

Αβέρωφ για οικονομία: "Η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της"

"Η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της. Μέσα από τη μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας έδωσε όλα τα αναγκαία εργαλεία, πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να στηρίξει τους Κύπριους πολίτες, τους εργαζόμενους, τους αυτό-εργοδοτούμενους και τις επιχειρήσεις", αναφέρει σε δηλώσεις του για την οικονομία ο Πρόεδρους του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ παράλληλα σημειώνει πως "τώρα είναι η ώρα της ατομικής και της συλλογικής ευθύνης".

Όπως αναφέρει ο κ. Νεοφύτου "ο κάθε ένας και η κάθε μια, να εργαστούμε από το δικό μας μετερίζι για να πετύχουμε τον μεγάλο, εθνικό αλλά και συλλογικό στόχο. Εμείς έχουμε την αυτοπεποίθηση και είμαστε σίγουροι πως όπως κερδίσαμε τη μάχη της υγείας, έτσι θα κερδίσουμε και τη μάχη της οικονομίας".

"Πάντα στα δύσκολα, αποδεικνύουμε εμείς οι Κύπριοι πως έχουμε την αστείρευτη δύναμη να βγαίνουμε νικητές. Και θα βγούμε νικητές κι αυτή τη φορά", σημειώνει καταληκτικά ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. 

ΑΚΕΛ: Περιμένουμε πλήρη ενημέρωση

"Επαναλαμβάνουμε ότι για το ΑΚΕΛ βασικό κριτήριο αξιολόγησης των μέτρων είναι αν και κατά πόσον αυτά όντως μπορούν να προσφέρουν ουσιαστική στήριξη στους αυτοτελώς εργαζόμενους και τις ΜμΕ, οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης με την κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

Αναμένοντας την πλήρη ενημέρωση για τους όρους, τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια των σχεδίων, τα οποία θα κρίνουν την αποτελεσματικότητά τους, θα θέλαμε να κάνουμε ορισμένα σχόλια:

1.    Η εμπειρία για τη δανειοδότηση μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας δεν είναι και τόσο θετική για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. Κι αυτό προβληματίζει, γιατί αυτές είναι οι επιχειρήσεις που πρωτίστως θέλουν στήριξη. Παραμένει το βασικό πρόβλημα ότι στις υπερδανεισμένες ΜμΕ προτείνεται ως βασικό εργαλείο σωτηρίας ο δανεισμός, ενώ αρκετές από αυτές που είναι στην γκρίζα ζώνη των κριτηρίων τελικά μένουν εκτός.

2.    Η εφάπαξ χορηγία είναι θετικό μέτρο, το οποίο εμείς προτείναμε και επιμέναμε όπως η κυβέρνηση το υιοθετήσει. Σημειώνουμε όμως ότι το ποσό που προβλέπεται είναι ανεπαρκές. Και γίνεται ακόμα πιο ανεπαρκές μετά που αυξήθηκε -σωστά- ο αριθμός των δικαιούχων. Ο επαναδιαμοιρασμός της πίτας αδικεί ακόμα περισσότερο τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Είχαμε και έχουμε την άποψη ότι το ποσό της απευθείας στήριξης πρέπει να αυξηθεί. Πολύ περισσότερο τώρα που ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι στη χορηγία έχει συμπεριλάβει την επιδότηση ενοικίου. Οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες και το πρόβλημα με τα ενοίκια είναι οξύ. Σύμφωνα με όσα μας ενημέρωσε η κυβέρνηση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους εκτιμούμε ότι υπάρχουν περιθώρια.

3.    Η επιδότηση νέων επιχειρηματικών δανείων και για ιδιοκατοίκηση είναι ένα μέτρο το οποίο εισηγηθήκαμε. Για να λειτουργήσει όμως θετικά πρέπει τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που θα τεθούν να είναι προς την κατεύθυνση παροχής βοήθειας προς εκείνες τις επιχειρήσεις και εκείνα τα νοικοκυριά που πραγματικά έχουν ανάγκη.

4.    Η επίσπευση αναπτυξιακών έργων από μέρους του κράτους είναι επιβεβλημένη. Άλλωστε, είναι αξίωμα ότι ειδικά σε περιόδους ύφεσης και κρίσης, το κράτος πρέπει να λειτουργεί ως ο βασικός άξονας αναθέρμανσης της οικονομίας. Το πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε εδώ είναι ο κακός εαυτός της κυβέρνησης. Επί των δικών της ημερών το ποσοστό υλοποίησης του αναπτυξιακού προϋπολογισμού είναι χαμηλό. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην προώθηση και υλοποίηση έργων. Αν συνεχιστεί η ίδια πρακτική από μέρους της κυβέρνησης, τότε η εξαγγελία θα μείνει εξαγγελία, όπως και τόσες άλλες κυβερνητικές εξαγγελίες."

 

ΔΗΚΟ: Ανεπαρκή τα μέτρα

"Η κυπριακή οικονομία, κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται χρηματοδότηση τώρα.

Τα «νέα» μέτρα είναι ανεπαρκή και δεν παρέχουν άμεση στήριξη. 

Το Δημοκρατικό Κόμμα καλεί εκ νέου την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τους επικοινωνιακούς ελιγμούς και να επικεντρωθεί στην ουσία. 

Δυστυχώς η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ δεν θέλει ή δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι απαιτείται εμπροσθοβαρής στήριξη.

Τα χρήματα έπρεπε να έχουν ήδη διοχετευθεί στην αγορά. Κάθε μέρα που πεισματικά επιμένει να αρνείται τον έλεγχο κάθε μέρα που λειτουργεί επικοινωνιακά και όχι ουσιαστικά κάθε μέρα που δεν εφαρμόζει μέτρα άμεσης χρηματοδότησης, το πρόβλημα εντείνεται και η απειλή της ύφεσης μεγαλώνει.

Οι υπεκφυγές της κυβέρνησης κάθε φορά που τίθεται επιτακτικά θέμα ελέγχου προκαλούν το δημόσιο αίσθημα και φανερώνουν την κακοπιστία της στους θεσμούς, με τους οποίους έχει υποχρέωση να συνεργάζεται. Αντ’ αυτού, τους απαξιώνει γιατί φοβάται και τον έλεγχο και τη διαφάνεια". 

 

ΕΔΕΚ: Προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά με απορίες 

"Μέσα από την ενδελεχή μελέτη της ανακοίνωσης του νέου πακέτου μέτρων για την οικονομία διαπιστώνεται ότι υπάρχουν μέτρα προς την ορθή κατεύθυνση.

Με το μέχρι σήμερα περιεχόμενο του πακέτου προκαλούνται, όμως, εύλογες ανησυχίες όσον αφορά τον τρόπο δανειοδότησης αυτοτελώς εργαζομένων και επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα δεν διευκρινίζονται ζωτικά θέματα της δανειοδότησης όπως:

Θα απαιτείται ή όχι υποθήκη ακινήτου για την παραχώρηση δανείου;

Η τράπεζα θα έχει δικαίωμα να πωλήσει το δάνειο σε εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων;

Σε περίπτωση που ένα δάνειο καταστεί μη εξυπηρετούμενο θα υπάρχει διαδικασία εκποίησης του ενυπόθηκου ακίνητου;

Έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα ώστε τα δάνεια να παραχωρούνται σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη και όχι ενδεχομένως για να αξιοποιούνται για εξυπηρέτηση άλλων σκοπών;

Το κομμάτι της δανειοδότησης είναι το πλέον σημαντικό στη στήριξη των επιχειρήσεων δεδομένων των αρνητικών επιπτώσεων που μπορεί να υπάρχουν αλλά και της μέχρι σήμερα συμπροφοράς των τραπεζών έναντι πολιτών και δανειοληπτών.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα αναμένουμε την πλήρη διευκρίνηση των πιο πάνω από την ενημέρωση που θα μας γίνει στην Επιτροπή Οικονομικών."

 

Home