Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Mάσκες, γάντια και άλλα απόβλητα του COVID19 μολύνουν ωκεανούς

Offsite Team
- 16.06.2020

Mάσκες, γάντια και άλλα απόβλητα του COVID19 μολύνουν ωκεανούς

Thumbnail
Ο COVID-19 είχε πολλές απροσδόκητες επιπτώσεις στο περιβάλλον
  • Τα απόβλητα του COVID19 έχουν γίνει νέα μορφή ρύπανσης καθώς ο ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός μιας χρήσης (PPE) πλημμυρίζει τους ωκεανούς. 
  • Ο COVID-19 είχε πολλές απροσδόκητες επιπτώσεις στο περιβάλλον, περιορίζοντας την ανακύκλωση και αυξάνοντας τη χρήση πλαστικών σε όλο τον κόσμο.
  • Οι κυβερνήσεις πρέπει να ενεργήσουν τώρα για να διασφαλίσουν μια πράσινη ανάκαμψη που να ενθαρρύνει τη βιωσιμότητα.

Από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τα μέσα Απριλίου του τρέχοντος έτους, περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο είδη προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού διανεμήθηκαν μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μόνο στο περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης του  Ηνωμένου Βασιλείου, χρησιμοποιούνται και στη συνέχεια πετάγονται, εκατομμύρια γάντια και μάσκες  κάθε μέρα. Επομένως, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί οι περιβαλλοντιστές ανά το παγκόσμιο  ανησυχούν για το πού καταλήγουν όλα αυτά τα προϊόντα μιας χρήσης.

Οι μάσκες, τα γάντια, τα μπουκάλια απολυμαντικών των χεριών και άλλα απόβλητα του COVID19 βρίσκονται ήδη στους βυθούς μας και ξεπλένονται στις παραλίες μας, συμβάλλοντας στον καθημερινό θάνατο των ωκεάνιων οικοσυστημάτων.

masks_ocean_polution

Μαζί με φωτογραφίες και βίντεο τα οποία παρέχουν ενοχλητικές ενδείξεις για τη  νέα μορφή ρύπανσης, η γαλλική φιλανθρωπική οργάνωση Opération Mer Propre συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που καλούν για δράση. «Υπάρχει κίνδυνος οι  μάσκες να είναι περισσότερες από τις μέδουσες στα νερά της Μεσογείου», είπε ο Laurent Lombard, μέλος του οργανισμού, σε μια ανάρτησή του στο Facebook

masks_ocean_polution

Εξίσου μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και αλλού. Τον Φεβρουάριο, η OceansAsia επισήμανε τον αυξανόμενο αριθμό μασκών που ανευρέθηκαν κατά τη διάρκεια έρευνας για την πλαστική ρύπανση. Μόνο στα νησιά Soko, ένα μικρό σύμπλεγμα στα ανοικτά των ακτών του Χονγκ Κονγκ, βρέθηκαν τεράστιες ποσότητες μασκών. 

Προσθήκη στο πρόβλημα

Περισσότερα από  8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών καταλήγουν στους ωκεανούς κάθε χρόνο, προσθέτοντας στα 150 εκατομμύρια τόνους που ήδη κυκλοφορούν στα θαλάσσια περιβάλλοντα.

Πρόσφατη μελέτη εκτιμά ότι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, εάν κάθε άτομο χρησιμοποιούσε μια μάσκα προσώπου μιας χρήσης την ημέρα για ένα χρόνο, θα δημιουργούσε επιπλέον 66.000 τόνους μολυσμένων απορριμμάτων και 57.000 τόνους πλαστικών συσκευασιών.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες και οι πολιτικοί γνωρίζουν το πρόβλημα - και ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί.

«Τα ναυτικά κράτη γνωρίζουν καλύτερα από τον οποιονδήποτε πώς οι ωκεάνιες οικονομίες εξαρτώνται από την υγεία των ωκεανών», δήλωσε ο Zac Goldsmith, Υπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, σε πρόσφατο διαδικτυακό σεμινάριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF)  σχετικά με τη διασφάλιση μιας πράσινης ανάκαμψης.

«Τελικά όμως, όλοι μας εξαρτώμαστε από τους κοινόχρηστους ωκεανούς και από την αλλαγή στον ρόλο που διαδραματίζει το πλαστικό σε κάθε μέρος της οικονομίας μας. Οι προσπάθειες αντιμετώπισης της πλαστικής ρύπανσης μπορούν να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την υγεία των ωκεανών, να αντιμετωπίσουμε την αλλαγή του κλίματος, να υποστηρίξουμε τη βιοποικιλότητα και να δημιουργήσουμε βιώσιμα μέσα διαβίωσης».

Επιπτώσεις COVID-19 στο περιβάλλον

Τα πλαστικά απορρίμματα μίας χρήσης δεν είναι η μόνη επίδραση που έχει ο COVID-19 στο περιβάλλον.

Παρά την προσωρινή δραματική ελάττωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς ο εγκλεισμός σήμαινε λιγότερους ανθρώπους να ταξιδεύουν και λιγότερη βιομηχανική δραστηριότητα, υπάρχουν ανησυχίες ότι η πανδημία θα αποσπάσει την προσοχή των κυβερνήσεων από τα πράσινα ζητήματα.

Η διάσκεψη COP26 για την αλλαγή του κλίματος του ΟΗΕ, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2020, έχει ήδη αναβληθεί.

Σε ορισμένες πόλεις των ΗΠΑ, τα προγράμματα ανακύκλωσης έχουν τεθεί σε παύση, ενώ τμήματα της Ιταλίας και της Ισπανίας που έχουν πληγεί από τον ιό επίσης καθυστερούν την ανακύκλωση.

Η οικονομία της καραντίνας οδήγησε περισσότερους ανθρώπους στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα περισσότερα απορρίμματα συσκευασιών  λόγω των κατ’ οίκον παραδόσεων.Τα ιατρικά απόβλητα έχουν επίσης εκτοξευθεί.

Οι περιορισμοί στις εισαγωγές και τις εξαγωγές, καθώς και η μείωση της διαθεσιμότητας μεταφοράς φορτίων, είχε ως αποτέλεσμα να πεταχτούν μεγάλες ποσότητες τροφίμων και συνεπώς, καθώς αυτά τα οργανικά απόβλητα αποσυντίθενται, να απελευθερώσουν αέρια θερμοκηπίου.

Εκτός και εάν τα οικονομικά ερεθίσματα επικεντρωθούν σε πράσινες πρωτοβουλίες, υπάρχει ο κίνδυνος ξαφνικής αύξησης της ρυπαντικής δραστηριότητας, καθώς οι κατασκευές και επεξεργασίες θα χρησιμοποιούνται ως μέσα ανάκαμψης από την παγκόσμια ύφεση που έχει δημιουργήσει ο ιός.

«Ας είναι αυτή η στιγμή, μια έκκληση αφύπνισης για όλους μας», δήλωσε ο Goldsmith. «Καθώς οι χώρες βγαίνουν από την πανδημία, θα πρέπει όλοι να βρούμε τρόπους για ανοικοδόμηση και ανανέωση. Μας δίνεται, πιστεύω, μια εφάπαξ τεράστια ευκαιρία να επιλέξουμε ένα διαφορετικό μονοπάτι. Αυτό που διασφαλίζει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα ας είναι ο φακός μέσω του οποίου λαμβάνουμε  αποφάσεις και χαρτογραφούμε την ανάκαμψή μας».

Πηγή: WEForum

Home