Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΠΣΕΜ: Ζητά να καταργηθεί ο θεσμός των εξετάσεων ανά τετράμηνο

Offsite Team
- 06.06.2020

ΠΣΕΜ: Ζητά να καταργηθεί ο θεσμός των εξετάσεων ανά τετράμηνο

Thumbnail
"Xωρίς πλάνο και σχεδιασμό το Υπ. Παιδείας"

Σε ανακοίνωση η Γραμματεία της ΠΣΕΜ εύχεται σε όλους τους μαθητές καλή επιτυχία στις εξετάσεις τους.

Για τους τελειόφοιτους μαθητές αυτή η χρονιά ήταν μια χρονιά γεμάτη πίεση και άγχος για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις μεγάλες απαιτήσεις και τα προβλήματα που προέκυψαν με την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.  Προβλήματα τα οποία ενισχύθηκαν από την απουσία ολοκληρωμένου πλάνου και σχεδιασμού από το Υπουργείο Παιδείας.

Δυστυχώς η καθυστέρηση ανακοίνωσης του προγράμματος των Παγκύπριων Εξετάσεων, το ότι αρκετοί μαθητές για εβδομάδες δεν είχαν απαραίτητο εξοπλισμό, το ότι με την επιστροφή στο σχολείο της Γ’ Λυκείου αρκετοί μαθητές δεν έκαναν μάθημα λόγω του ότι οι καθηγητές τους ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες οδήγησαν σε μαθητές πολλών ταχυτήτων και αύξησαν το άγχος των τελειόφοιτων. Ακόμη ένας παράγοντας που εντείνει το άγχος των μαθητών είναι το εξετασιοκεντρικό εκπαιδευτικό σύστημα. Βαθμοθηρία, ατομικισμός, ενίσχυση της παραπαιδείας είναι μερικές από τις συνέπειες του εξετασιοκεντρικού συστήματος.  

Θεωρούμε πως τα μέτρα που πάρθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας πρέπει να μας προβληματίσουν στο επίπεδο της εκπαίδευσης και της αξιολόγησης. Έχασαν κάτι ουσιαστικό οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου και Γυμνασίων που δεν θα αξιολογηθούν με εξετάσεις; Μήπως έλαβαν λιγότερη μόρφωση ή είναι λιγότερο έξυπνοι; Στόχος μας πρέπει να είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών και όχι το κυνήγι του βαθμού. Για αυτό ως ΠΣΕΜ επαναλαμβάνουμε για ακόμα μια φορά ότι πρέπει να καταργηθεί ο θεσμός των εξετάσεων ανά τετράμηνο και να δοθεί έμφαση στην πολύπλευρη μόρφωση, στην προώθηση αξιών, στη σωστή χρήση των νέων τεχνολογιών. Γνώσεις και μόρφωση που όπως απέδειξε η πανδημία του κορωνοϊού είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των ανθρώπων στη σύγχρονη εποχή για να είναι χρήσιμοι στην κοινωνία.  

Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες ευχόμαστε σε όλους τους τελειόφοιτους μαθητές και τις μαθήτριες καλή επιτυχία στις εξετάσεις και καλή σταδιοδρομία στη ζωή τους. Ακόμα και σε περίπτωση κακών αποτελεσμάτων να μην  απογοητευτούν γιατί όλοι μας μπορούμε να προσφέρουμε με τους αγώνες και την κοινωνική μας μόρφωση στην πρόοδο της κοινωνίας.

Home