Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πέτυχε αλλαγή ο Νικόλας & τάσσονται υπέρ για Επιθεωρητές Εργασίας

Offsite Team
- 30.06.2020

Πέτυχε αλλαγή ο Νικόλας & τάσσονται υπέρ για Επιθεωρητές Εργασίας

Thumbnail

Αλλαγή στο Νομοσχέδιο για τους Επιθεωρητές εργασίας πέτυχε το ΔΗΚΟ με αποτέλεσμα πλέον να φαίνεται να σχηματίζεται ομοφωνία εντός του κόμματος για υπερψήφιση του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου. Μαρίνος Μουσιούτας, Άγγελος Βότσης αλλά και Γιώργος Προκοπίου εξέδωσαν και κοινή δήλωση για το εν λόγω ζήτημα κάνοντας λόγο όμως για «αόρατα χέρια» που ίσως εμποδίσουν και πάλι την ψήφιση του Νομοσχεδίου σε Νόμο όπως έγινε και στο παρελθόν «δείχνοντας» ουσιαστικά προς το κυβερνών κόμμα. 

Συγκεκριμένα, η Κοινή Δήλωση των Βουλευτών Μαρίνου Μουσιούτα, Άγγελου Βότση, Γεώργιου Προκοπίου για το Νομοσχέδιο που αφορά την Σύσταση Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων αναφέρει ότι είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που η τελική κατάληξη του βαρυσήμαντου νομοσχεδίου που αφορά το Νομοσχέδιο για την Σύσταση Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων, επιτέλους μας βρίσκει σύμφωνους παρά τις έντονες διαβουλεύσεις και πιέσεις από ομάδες που εκπροσωπούν διαφορετικά συμφέροντα.

Είναι για εμάς σημαντικό το γεγονός ότι μετά από πολύμηνες προσπάθειες, ήρθαν σε τελική συμφωνία όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς που είναι οι εργοδοτικές οργανώσεις και οι οργανώσεις εργαζομένων που επηρεάζονται από την επερχόμενη ψήφιση του.

Η αποφασιστικότητα μας για την ορθότητα της τελικής έκβασης του Νομοσχεδίου έγκειται στο γεγονός ότι επιτέλους ρυθμίζεται μια αδικία η οποία συντελείται εδώ και πολλά χρόνια και αφορά την πραγματική οχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Πιο συγκεκριμένα  το νομικό πλαίσιο όπως αναμένεται να ψηφιστεί, περιέχει σαφείς διατάξεις οι οποίες ρυθμίζουν εξώδικα   πιθανές σοβαρές παραβάσεις από πλευράς των εργοδοτών και προνοεί την  επιβολή διοικητικών προστίμων με βάση την κείμενη νομοθεσία. Θεωρούμε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι ενεργητική για όλες τις πλευρές αφού θα αποφεύγονται οι πολυδαίδαλες ποινικές διαδικασίες που οδηγούν στις δικαστικές αίθουσες.

Το γεγονός ότι υπάρχει αντίδραση από μια πολύ μικρή μερίδα εργοδοτών και όχι από το σύνολο τους, θα έπρεπε να προβληματίσει ακόμη περισσότερο τόσο την Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και το σύνολο του επιχειρείν. 

Η θέσπιση μέτρων που προωθείται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί ευεργέτημα μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου διότι η συγκεκριμένη ρύθμιση επιβραβεύει τους υγιείς επιχειρηματίες οι οποίοι προσπαθούν να ανταγωνιστούν τυχόν αθέμιτες πρακτικές των ανταγωνιστών τους. 

Επανατονίζουμε την θέση μας ότι δεν συμφωνήσαμε και δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε με τροπολογίες οι οποίες πιθανόν να κατατεθούν και να αλλάζουν την φιλοσοφία του Νομοσχεδίου. Θα σταθούμε αλληλέγγυοι στην μεγάλη μερίδα των εργαζομένων αυτού του τόπου, αλλά και στους επιχειρηματίες οι οποίοι σέβονται τους υπαλλήλους που εργοδοτούν έχοντας μάλιστα οικονομικό κόστος  σε σχέση με αυτούς που πιθανό να έχουν ως τακτική τους να υπεκφεύγουν των προνοιών των νομοθεσιών.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις αρχικά από συναδέλφους μας εντός και εκτός της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, με πνεύμα γόνιμου διαλόγου και γνώμονα το συλλογικό συμφέρον των εργαζόμενών, που αποτελούν βασικό πυλώνα στην παραγωγική οικονομία του τόπου, θα υπερψηφίσουμε το εν λόγω νομοσχέδιο.

Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα κυλήσουν ομαλά έτσι ώστε το υπό αναφορά νομοσχέδιο να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για τελική ψήφιση. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξει αυτό το αόρατο χέρι που θα έχει την δυνατότητα είτε να αναστείλει το εν λόγω νομοθέτημα είτε να το ρίξει στις ελληνικές καλένδες όπως έγινε και στο παρελθόν.

Home