Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έψαχναν 191 πολίτες για να τους αποζημιώσουν & δεν τους έβρισκαν

Offsite Team
- 09.07.2020

Έψαχναν 191 πολίτες για να τους αποζημιώσουν & δεν τους έβρισκαν

Thumbnail
ΕΥ:Δεν κράτησαν στοιχεία ούτως ώστε να μπορέσουν να τους αποζημιώσουν/Ψάχνουν για ποινικά αδικήματα στους αναδασμούς  

Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου οδηγείται σήμερα Πέμπτη (9/7) η Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σχετικά με τον Έλεγχο Εκπόνησης Σχεδίων Αναδασμού.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε προχωρήσει σε αριθμό διαπιστώσεων – μάλιστα κάποιες εξ αυτών έχουν σταλεί και στον Γενικό Εισαγγελέα και έχουν δοθεί οδηγίες για διερεύνηση και ποινικών αδικημάτων – ενώ παράλληλα η Υπηρεσία Αναδασμού δεν φαίνεται να αποζημίωσε δεκάδες ιδιοκτήτες γης που απαλείφθηκε επειδή δεν είχαν συλλέξει επαρκή στοιχεία.

Τους έψαχναν για να τους αποζημιώσουν

Τουλάχιστον 191 ιδιοκτήτες γης που απαλείφθηκε η ιδιοκτησία τους δεν είχαν αποζημιωθεί, σύμφωνα με την Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας (βασικός στόχος του ελέγχου ήταν η αξιολόγηση των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν κατά την εκπόνηση εννέα σχεδίων αναδασμού, ενοποίησης και αναδιανομής) η οποία δημοσιεύθηκε λίγους μήνες πριν το τέλος του 2019.  

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την Έκθεση, από τον έλεγχο του Σχεδίου Σκαρίνου διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία επικοινωνίας, όπως διεύθυνση και αριθμός πολιτικής ταυτότητας, για 191 ιδιοκτήτες, των οποίων η περιουσία απαλείφθηκε και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης, με αποτέλεσμα να καθίσταται αμφίβολη η καταβολή της αποζημίωσης προς αυτούς η οποία ανέρχεται στο συνολικό ποσό των €288.062. Αναφέρεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Αναδασμού, μέχρι την περίοδο ολοκλήρωσης του ελέγχου της Ελεγκτικής, διενεργήθηκαν μόνο 25 συνολικά πληρωμές, είτε στους διαχειριστές και στους πληρεξούσιους, είτε απευθείας στους δικαιούχους ιδιοκτήτες.

Από την πλευρά της η τότε Αν. Διευθύντρια της Υπηρεσίας Αναδασμού συμφωνώντας με τα ευρήματα που της παρουσιάστηκαν από την Ελεγκτική Υπηρεσία, επισήμανε πως από το 2008 και μετά δόθηκαν οδηγίες στα Επαρχιακά Γραφεία Αναδασμού για συστηματική και επαναλαμβανόμενη αναζήτηση των στοιχείων επικοινωνίας των ιδιοκτητών.

Ενδεχομένως υπάλληλοι και συγγενικά τους πρόσωπα να έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης

Τα κυριότερα ευρήματα που έχουν προκύψει από τον έλεγχο δεικνύουν, κατά την άποψη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ενδεχόμενη καταστρατήγηση του σκοπού του αναδασμού και ενέργειες οι οποίες ενδεχομένως να συνιστούν κατάχρηση εξουσίας, καθώς και διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Όπως αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία, διαπιστώθηκε ότι σε μεγάλο βαθμό κύριο μέλημα ήταν η δημιουργία τεμαχίων γης που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν για οικιστικούς σκοπούς (με τη δημιουργία οδικών δικτύων και κυρίως εκμετάλλευση των προνοιών της Δήλωσης Πολιτικής για ανέγερση μεμονωμένης κατοικίας).

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, εκτάσεις αναδασμού εντάχθηκαν στη συνέχεια σε οικιστικές ζώνες.

Η εικόνα κακοδιαχείρισης – σύμφωνα με την Έκθεση της Ελεγκτικής - ενισχύεται από το γεγονός πως εντοπίστηκαν περιπτώσεις όπου ενδεχομένως υπάλληλοι της Υπηρεσίας Αναδασμού και του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, μέλη των Επιτροπών Αναδασμού και Εκτιμήσεως και συγγενικά πρόσωπα πρώτου βαθμού με αυτούς, να έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης.

Επίσης, εντοπίστηκε περίπτωση αποξένωσης σημαντικά μεγαλύτερης έκτασης κρατικής γης από εκείνη για την οποία είχε αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς και μία περίπτωση στην οποία η έκταση εφαρμογής του Σχεδίου μειώθηκε σημαντικά από την Επιτροπή Αναδασμού χωρίς να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες εγκρίσεις.

Λόγω της σοβαρότητας των ευρημάτων, οι επιστολές που αφορούσαν στους ελέγχους των Σχεδίων αναδασμού Πύργου/2, Πάνω Αρόδων, Ύψωνα/2, Κιτίου-Σοφτάδων, Σκαρίνου και Μαρωνίου/3 κοινοποιήθηκαν στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ώστε να αποφασίσει εάν προκύπτει η ανάγκη διερεύνησης τυχόν ποινικών ή άλλων αδικημάτων.  Συναφώς αναφέρεται ότι, στη βάση των επιστολών αυτών, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες στην Αστυνομία για διερεύνηση του ενδεχόμενου διάπραξης ποινικών αδικημάτων κατά την εφαρμογή ορισμένων από των υπό αναφορά Σχεδίων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Διαβάστε αναλυτικά την Έκθεση εδώ!

Home