Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στο Παγκόσμιο Φόρουμ Γυναικών Ηγετών η Αννίτα Δημητρίου

Offsite Team
- 12.11.2020

Στο Παγκόσμιο Φόρουμ Γυναικών Ηγετών η Αννίτα Δημητρίου

Thumbnail
Συμμετείχε ως Πρέσβης του Δικτύου Γυναικών Πολιτικών Ηγετών εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων

Ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα οι εργασίες του Παγκόσμιου Φόρουμ Γυναικών Ηγετών, που συνδιοργάνωσαν η Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο της Ισλανδίας και το Δίκτυο Γυναικών Πολιτικών Ηγετών. Στο Φόρουμ, που διεξήχθη διαδικτυακά μεταξύ 9 και 11 Νοεμβρίου 2020, συμμετείχε η βουλευτής κα Αννίτα Δημητρίου, ως Πρέσβης του Δικτύου Γυναικών Πολιτικών Ηγετών εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σε ομιλία της, η κα Δημητρίου ανέφερε ότι η προώθηση των γυναικών σε ηγετικές θέσεις εξαρτάται από τις ιδιαίτερες συνθήκες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Σημείωσε δε, ότι ο τελευταίος Δείκτης Ισότητας των Φύλων καταδεικνύει ότι η Κύπρος υστερεί στους τομείς της γυναικείας εκπροσώπησης στην εξουσία και την ηγεσία, παρά την πολιτική δέσμευση και την ουσιαστική πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής.

Η Κύπρια βουλευτής ανέλυσε τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες της Κύπρου ως προς την ανάληψη ηγετικών θέσεων. Αναφέρθηκε στα παγιωμένα κοινωνικά στερεότυπα που υπερτονίζουν τον αναπαραγωγικό και γονικό ρόλο των γυναικών, στις επικρατούσες αντιλήψεις ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο κατάλληλες για την ανάληψη ηγετικών θέσεων, στην αντρική κυριαρχία των πολιτικών κομμάτων και στην επιβάρυνσή τους με δυσανάλογο μερίδιο οικογενειακών ευθυνών.

Η κα Δημητρίου στη συνέχεια εισηγήθηκε την υιοθέτηση θετικών μέτρων για ενδυνάμωση των γυναικών στην ανάληψη ηγετικών θέσεων. Μεταξύ άλλων, πρότεινε την παροχή οικονομικά προσιτών και ποιοτικών δομών φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων για συμφιλίωση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, καθώς και την παροχή οικονομικών κινήτρων στα πολιτικά κόμματα για ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στις δομές και την ηγεσία των κομμάτων. Τόνισε δε, τον καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα μέσα ενημέρωσης στην προώθηση πολιτικής κουλτούρας απαλλαγμένης από στερεότυπα και κοινωνικές προκαταλήψεις και στην προβολή θετικών γυναικείων προτύπων για προσέλκυση περισσότερων γυναικών στην εξουσία.

Αναγνωρίζοντας τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Κύπρο στην εφαρμογή νομοθετικών μεταρρυθμίσεων που προάγουν την ισότητα των φύλων, η κα Δημητρίου

επεσήμανε ότι τα εθνικά κοινοβούλια μέσω της νομοθετικής τους εξουσίας μπορούν να ψηφίσουν νομοθεσία για αντιμετώπιση των ενδεχόμενων νομοθετικών κενών και των αναδυόμενων προκλήσεων και μέσω της δημοσιονομικής τους εξουσίας μπορούν να κινητοποιήσουν επαρκείς πόρους προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: ΓΤΠ

Home