Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σιζόπουλος: Ο καθολικός εγκλεισμός για 3 εβδομάδες ήταν η λύση

Offsite Team
- 26.11.2020

Σιζόπουλος: Ο καθολικός εγκλεισμός για 3 εβδομάδες ήταν η λύση

Thumbnail
Η Κυβέρνηση αποφασίζει χωρίς να υπολογίζει τις επιπτώσεις αναφέρει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ

Τη θέση ότι οι αποφάσεις της Κυβέρνησης για αναχαίτιση της πανδημίας λήφθηκαν χωρίς να υπολογιστούν οι επιπτώσεις στην ψυχολογία των πολιτών και στην οικονομία, εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Σε δηλώσεις του ο Μαρίνος Σιζόπουλος, αναφέρει πως το κόμμα του εξέφρασε δημόσια την ευαρέσκειά του για τον τρόπο διαχείρισης του πρώτου κύματος της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι ορισμένα ορθά μέτρα εφαρμόσθηκαν λανθασμένα.

«Το ίδιο όμως δεν μπορούμε να πούμε για τον τρόπο διαχείρισης του δεύτερου κύματος. Αρκετά από τα μέτρα ήταν αψυχολόγητα και ανεπαρκή».

Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, λήφθηκαν αποφάσεις χωρίς να υπολογισθούν οι επιπτώσεις τόσο στην ψυχολογία των πολιτών όσο και στην οικονομία του τόπου. Μεγάλος αριθμός οικογενειών, κυρίως αυτοτελώς εργαζομένων, και μικρομεσαίων οικογενειακών επιχειρήσεων βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής απόγνωσης».

Η ΕΔΕΚ επαναφέρει τις προτάσεις που υπέβαλε στην Κυβέρνηση για την οικονομική στήριξη, μέσα από την έμμεση αύξηση της ρευστότητάς τους.

Συγκεκριμένα για όσο διαρκεί η πανδημία η ΕΔΕΚ προτείνει:

  • Για το ηλεκτρικό ρεύμα να γίνεται καταβολή μόνο του ποσού που αντιστοιχεί στα καύσιμα της ΑΗΚ.
  • Αναστολή καταβολής Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  • Καταβολή μόνο του 50% του ΦΠΑ.
  • Το υπόλοιπο ποσό και για τις τρεις περιπτώσεις να καταβληθεί σε ισόποσες δόσεις εντός 2 χρόνων από τη λήξη της πανδημίας.

«Τελικά κρίνοντας από τον αριθμό των νοσηλευομένων και των θανάτων τα μέτρα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όριά του και οι επιπτώσεις στην οικονομία δεν περιορίστηκαν», τονίζει ο κ. Σιζόπουλος.

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενη παράταση μέτρων και τον Δεκέμβριο, όπως δήλωσε ο κ. Σιζόπουλος, η καταναλωτική κίνηση των Χριστουγέννων θα επηρεαστεί σημαντικά και  οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι ακόμα μεγαλύτερες.

«Όλα αυτά επιβεβαιώνουν την ορθότητα της πρότασης της ΕΔΕΚ της 2ας Νοεμβρίου. Ο καθολικός εγκλεισμός για 3 βδομάδες ήταν η λύση. Σήμερα θα τερματίζετο ο εγκλεισμός, η διασπορά του ιού θα εκμηδενιζόταν και η ιχνηλάτιση των αλυσίδων θα ήταν δυνατή. Οι νησηλευόμενοι και οι θάνατοι θα ήταν σημαντικά ολιγότεροι. Η οικονομία θα άνοιγε για τους πολίτες ενόψει των Χριστουγέννων και θα προσβλέπαμε  στον καινούργιο χρόνο με μεγαλύτερη αισιοδοξία», αναφέρει καταληκτικά.

Home