Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σφραγίζουν στρατηγική συνεργασία ΥΠΑΜ Κύπρου - Ελλάδας

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 16.02.2021

Σφραγίζουν στρατηγική συνεργασία ΥΠΑΜ Κύπρου - Ελλάδας

Thumbnail
Οι τουρκικές προκλήσεις θα τεθούν στη συνάντηση με την Πρόεδρο Ελληνικής Δημοκρατίας Αικ. Σακελλαροπούλου.

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα θα κάνει ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του. Η αποδοχή της πρόσκλησης από τον Έλληνα ομόλογό του με οκτώ μήνες καθυστέρηση, οφείλεται στην πανδημία του κορωνοϊού. Ο Υπουργός μαζί με τη συνοδεία του αναχώρησαν χθες και οι προγραμματισμένες επαφές του θα τρέξουν από σήμερα.

Δίνουν συνέχεια στο  7ο  Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας

Ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης στη συνάντηση που θα έχει με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο δίνουν συνέχεια στο 7ο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι δυο Υπουργοί θα σφραγίσουν τη  μόνιμη, σταθερή και αναβαθμισμένη πολιτική συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας και ασφάλειας.

Παράλληλα, θα αναλυθούν θέματα στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών κάτι που συμφωνήθηκε στο Διακυβερνητικό Συμβούλιο. Μεταξύ των δυο Υπουργών και των αντιπροσωπειών τους θα συζητηθούν επίσης:

  • Θέματα διμερών σχέσεων σε επίπεδο περιφερειακής συνεργασίας και ασφάλειας.
  •  Αμυντικής διπλωματίας και στρατιωτικών επιχειρησιακών προγραμμάτων – ασκήσεων
  • Ο συντονισμός και η συνεργασία στην ενεργειακή ασφάλεια .
  • Η πρόοδος σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Αναμένεται επίσης να τεθούν προς συζήτηση θέματα  που σχετίζονται: Με  την περαιτέρω ανάπτυξη των πολυμερών συνεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο. Την  ενδυνάμωση της συνεργασίας σε προγράμματα έρευνας και καινοτομίας της Ε.Ε. όπου Κύπρος και Ελλάδα είναι από τις χώρες με την συμμετοχή στα περισσότερα προγράμματα της Μόνιμης και Διαθρωμένης Συνεργασίας της Ε.Ε. (PESCO)..

ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Λεζ. Ο Αρχηγός  της  Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης  ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης και ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας Ανδρέας Λουκά.

Βλέπει και Σακελλαροπούλου

Κατά την παραμονή του στην Αθήνα, ο Υπουργός Άμυνας θα γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου σε μια σημαντική συνάντηση. Με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Υπουργός θα συζητήσει τις  τουρκικές προκλήσεις και την αμφισβήτηση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο,  που επιβάλλουν συντονισμό,εγρήγορση και αγαστή πολιτικό-στρατιωτική συνεργασία. 

Ο Υπουργός μαζί με την Πρόεδρο της Ελλάδας θα ανασκοπήσουν το γεωπολιτικό περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου και τον ρόλο που διαδραματίζουν Κύπρος και Ελλάδα συμβάλλοντας μαζί με φίλιες χώρες στη σταθερότητα της περιοχής. 

Με βάση το πρόγραμμα, ο Υπουργός Άμυνας εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

 

Home