Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στη μάχη με πυρκαγιές με ελλείψεις πυροσβεστών / Ποινές εμπρηστών

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 05.05.2021

Στη μάχη με πυρκαγιές με ελλείψεις πυροσβεστών / Ποινές εμπρηστών

632 πυρκαγιές σε 5 μέρες

Tου Γιώργου Μιχαηλίδη

Το φετινό Πάσχα εορτάστηκε σε συνθήκες lock -down. Ωστόσο, κάποιοι κυρίως νεαροί μόνο υπό περιοριστικά μέτρα δεν έδρασαν. Αντιθέτως, η συμπεριφορά που έδειξαν ήταν σαν να μην τους ενδιέφεραν καθόλου οι περιορισμοί και τα μέτρα. Κύριο χαρακτηριστικό ήταν οι μαζικές πυρκαγιές. Χαρακτηριστικά, από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα καταγράφηκαν 632 πυρκαγιές. Το επίκεντρο ήταν η επαρχία Λευκωσίας όπου με αιτία και τη χρήση του πασχαλινού εθίμου των κροτίδων ξέσπασαν συνολικά 261 πυρκαγιές.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Οι  νεαροί κυρίως έδειξαν έντονη δραστηριότητα με την καύση σκυβαλοδοχείων και ζημιές σε υποστατικά, ενώ να μην ξεχνάμε και τις οδομαχίες το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου νεαρών με την Αστυνομία στη Λεμεσό. 

Υπάρχει έλλειψη πυροσβεστών

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής ανέφερε ότι «ναι όντως υπάρχει έλλειψη πυροσβεστών, ενώ προκύπτει καθυστέρηση ενίσχυσης του Σώματος με νέο αίμα αφού απαιτείται η εκπαίδευση των νέων μελών».

Την ίδια ώρα έγινε εισήγηση από τον Υπουργό Γεωργίας προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης όπως η ποινή για εμπρηστές να γίνει ισόβια.

Τι ισχύει με ποινές

Προβλεπόμενες ποινές για τα αδικήματα που αφορούν την πρόκληση πυρκαγιάς στην ύπαιθρο επιφέρουν ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε (5) χρόνια και χρηματική ποινή ύψους μέχρι είκοσι χιλιάδες ευρώ (€20.000).

Για τα αδικήματα που αφορούν την απόρριψη αποτσίγαρων, αναμμένων σπίρτων, αναπτήρων ή αναμμένων κάρβουνων σε δημόσιους χώρους και δημόσιους δρόμους επιφέρουν ποινή φυλάκισης μέχρι δύο (2) χρόνια και σε χρηματική ποινή ύψους μέχρι έξι χιλιάδες ευρώ (€6.000).

Επίσης το αδίκημα του εμπρησμού σε δάσος το οποίο ανήκει σε ιδιώτες ή στην κυβέρνηση ή το οποίο τελεί υπό την προστασία, τον έλεγχο ή τη διαχείριση της κυβέρνησης ισχύει ποινή φυλάκισης είκοσι (20) χρόνων.

Όσο αφορά το αδίκημα της απόπειρας εμπρησμού σε δάσος το οποίο ανήκει σε ιδιώτες ή στην κυβέρνηση ή το οποίο τελεί υπό την προστασία, τον έλεγχο ή τη διαχείριση της κυβέρνησης και της ποινής για το αδίκημα του εμπρησμού σε σοδειές και φυτείες επιφέρει ποινή φυλάκισης δεκατεσσάρων (14) χρόνων.

Τέλος οι προβλεπόμενες ποινές για τα αδικήματα που αφορούν το άναμμα φωτιάς και την πρόκληση πυρκαγιάς σε κρατικό δάσος ή πλησίον αυτού ισχύει ποινή φυλάκισης μέχρι δέκα (10) χρόνια και σε χρηματική ποινή ύψους μέχρι πενήντα χιλιάδες ευρώ (€50.000).

«Φανήκαμε τυχεροί»

Για την κατάσταση που επικράτησε τη Μεγάλη Εβδομάδα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής ο οποίος μίλησε στην Offsite ήταν ιδιαίτερα έντονος λέγοντας ότι: «Από τύχη δεν προέκυψαν τραυματισμοί λόγω του ανεπίτρεπτου αυτού εθίματος του Πάσχα. Παρά το  lock - down υπήρξε έντονη δραστηριότητα νεαρών κυρίως ανήλικων. Σαν γονείς πρέπει να προβληματιστούμε πού τριγυρίζουν τα παιδιά μας σε περίοδο αυστηρών περιοριστικών μέτρων».

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Λειτούργησε Κέντρο Κρίσεως

Με οδηγίες του Αρχηγού Αστυνομίας Στέλιου Παπαθεοδώρου λειτούργησε στο Αρχηγείο Αστυνομίας Κέντρο Κρίσεως με Σύνδεσμο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ο κ. Κεττής τόνισε ότι «βρισκόμαστε στην κρίσιμη περίοδο όπου λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών ελλοχεύει σε πολύ μεγάλο βαθμό ο κίνδυνος πυρκαγιών. Ο καθένας οφείλει να καθαρίσει το οικόπεδό του, ενώ και το Τμήμα Δημόσιων Έργων οφείλει  να αποψιλώσει ανοικτούς χώρους με βλάστηση και ξηρά χόρτα».

Αρχίζει  στην ουσία στις 10 Μαϊου 2021 η εβδομάδα πυρασφάλειας  και αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων ίσως διενεργηθεί και διάσκεψη Τύπου όπου θα ανακοινωθούν μέτρα. Ίσως πάλι διεξαχθεί η καθιερωμένη σύσκεψη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων.

 

Home