Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια ο Προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ

Offsite Team
- 24.02.2022

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια ο Προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ

Thumbnail
Εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Βουλή

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα τον ετήσιο Προϋπολογισμό του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου για το 2022, ο οποίος είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει δαπάνες ύψους €73.937.954 και έσοδα του ίδιου ύψους.

Σύμφωνα με την εισηγητική πρόταση της Επιτροπής Παιδείας, τα έσοδα του ΤΕΠΑΚ προέρχονται από την κυβερνητική χορηγία (€42.000.000), τα προπτυχιακά δίδακτρα (€7.300.000), από τέλη/δίδακτρα και άλλα δικαιώματα (€958.610, από εκμετάλλευση περιουσίας (€200.000), από χρηματοδότηση για εξωτερικά ερευνητικά ή άλλα προγράμματα/έργα (€19.000.000), από εισφορές, δωρεές, χορηγήματα, κληροδοτήματα κ.ά. (€2.000.000), από χρηματοδότηση για παροχή κρατικών υποτροφιών σε δικαιούχους (€150.000), από χρηματοδότηση διαρθρωτικών προγραμμάτων και σχεδίων (€500.000), από πρόνοια πιστώσεων για φιλοδωρήματα/εφάπαξ από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα-αναλογία δημοσίου (€329.344) και από έσοδα από διαχειριστική χρέωση (€1.000.000).

Κατά τις τοποθετήσεις του, οι Βουλευτές υπογράμμισαν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα δημόσια πανεπιστήμια στη χώρα, ως χώροι ακαδημαϊκής έρευνας και εκπαίδευσης, καθώς και ως πυρήνες προσέλκυσης ερευνητικών προγραμμάτων από το εξωτερικό, και διαβεβαίωσαν τη στήριξή τους τόσο προς το ΤΕΠΑΚ όσο και προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, είπε ότι παρά τη στήριξη για τον προϋπολογισμό του ΤΕΠΑΚ, θεωρείται «αδικαιολόγητος και αδιανόητος ο διαχωρισμός περίπου του 25% των φοιτητών από το δικαίωμα της φυσικής παρουσίας στο Πανεπιστήμιο, με την αιτιολόγηση ότι δεν έχουν εμβολιαστεί». Πρόσθεσε ότι όσοι έχουν χάσει μαθήματα, δεν θα πρέπει να έχουν στη συνέχεια άλλα προβλήματα.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, είπε ότι η στήριξη και στα δύο δημόσια πανεπιστήμια της χώρας είναι απαραίτητη, γιατί «προσφέρουν υψηλής ποιότητας δημόσια εκπαίδευση». Τόνισε, όμως, ότι τα Πανεπιστήμια συμβάλλουν και στην ανάπτυξη όλων των περιοχών της χώρας και χαιρέτισε την επέκταση του ΤΕΠΑΚ με τη λειτουργία της Σχολής Τουρισμού στην Πάφο, αλλά και με τη συμφωνία με τον Δήμο Λάρνακας για ανάπτυξη μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, αναγνώρισε οφέλη «ευεργετικά για την οικονομία» και από τα δύο δημόσια πανεπιστήμια, με τη συγκράτηση φοιτητών στην χώρα, με τη ανάπτυξη υποδομών και επέκταση του ΤΕΠΑΚ σε άλλες πόλεις, αλλά και μέσω της προσέλκυσης ερευνητικών προγραμμάτων. Είπε, όμως, ότι οι ψηλές μισθοδοσίες ακαδημαϊκών «είναι πρόκληση προς τον κόσμο και ίσως θα πρέπει να σκεφθούν οι πανεπιστημιακοί μία μέγιστη αμοιβή».

«Το ΤΕΠΑΚ βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο», ανέφερε ο Βουλευτής και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας ότι «παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, υπάρχει συνεχής προσπάθεια εξορθολογισμού, που απεικονίζεται και στον προϋπολογισμό, και παρουσιάζει εξωστρέφεια σε άλλες επαρχίες». Ως σοβαρό πρόβλημα του Πανεπιστημίου, ανέφερε την προσπάθειά του να παραμείνουν οι κτιριακές του εγκαταστάσεις στο κέντρο της Λεμεσού, «κάτι που ομολογουμένως έδωσε σημαντική ώθηση στην πόλη», όπως είπε. Τέλος, έθιξε ότι κενά υπάρχουν και στη φοιτητική μέριμνα, λόγω της έλλειψης φοιτητικών εστιών, ιδιαίτερα στη Λεμεσό, όπου παρατηρούνται ψηλά ενοίκια.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, χαιρέτισε την εξαγγελία του ΤΕΠΑΚ για λειτουργία σχολής στην Πάφο, καθώς και την πρόθεση για μεταπτυχιακά προγράμματα στη Λάρνακα. Επεσήμανε ότι είναι «είναι απόλυτα αναγκαία η συνέχιση του αναπτυξιακού πλάνου των δημόσιων πανεπιστημίων, για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και στη διασύνδεση με την αγορά εργασίας». Ως στόχο ανέδειξε και τη διεθνοποίηση των πανεπιστημίων, με προγράμματα σε άλλες γλώσσες.  

ΚΥΠΕ

Home