Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μπλίνκεν:Αρχίζει η περιοδεία στη Μ.Ανατολή με 1ο σταθμό το Ισραήλ

Offsite Team
- 25.03.2022

Μπλίνκεν:Αρχίζει η περιοδεία στη Μ.Ανατολή με 1ο σταθμό το Ισραήλ

Με επίσκεψη στο Ισραήλ το Σάββατο αρχίζει η περιοδεία Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή

Τις βραδινές ώρες του Σαββάτου αναμένεται να αφιχθεί στο Ισραήλ ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο περιοδείας του στην Μέση Ανατολή που θα διαρκέσει έως τις 30 Μαρτίου. Ο κ. Μπλίνκεν θα επισκεφθεί επίσης την Παλαιστινιακή Αρχή, το Μαρόκο και την Αλγερία.

 

Σύμφωνα με χθεσινή επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Μπλίνκεν θα συναντηθεί στο Ισραήλ με τον Πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, τον Υπουργό Εξωτερικών Γιαήρ Λαπίντ, και τον Υπουργό Άμυνας, Μπένι Γκαντς. 

Στην Παλαιστινιακή Αρχή θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και με εκπροσώπους τοπικών ΜΚΟ και άλλων φορέων της κοινωνίας των πολιτών. Στο Μαρόκο θα συναντηθεί με τον Μαροκινό ομόλογό του Νάσερ Μπουρίτα και με άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Μαρόκο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι έχει προγραμματισθεί συνάντηση με τον διάδοχο του θρόνου του Εμιράτου του Αμπού Ντάμπι, Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζάγιεντ Αλ-Ναχιάν.

Η περιοδεία του κ. Μπλίνκεν θα ολοκληρωθεί στην Αλγερία, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της χώρας, Αμπντελματζίντ Τεμπούν και τον Υπουργό Εξωτερικών, Ραμτάν Λαμάμρα. Παράλληλα, ο κ. Μπλίνκεν θα παραστεί στην Διεθνή Εμπορική Έκθεση  του Αλγερίου, στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι φέτος τιμώμενη χώρα. 

 

Ο κ. Μπλίνκεν επισκέπτεται για δεύτερη φορά το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή αφότου ανέλαβε καθήκοντα, ενώ είναι η πρώτη του επίσκεψη στο Μαρόκο και στην Αλγερία.

 

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος Εγγύς Ανατολής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Γιαέλ Λέμπερτ, η ατζέντα των συναντήσεων του κ. Μπλίνκεν θα είναι η κατάσταση στην Ουκρανία, η πορεία των διαπραγματεύσεων για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, η πορεία των Συμφωνιών του Αβραάμ, η προώθηση της αρχής «δύο έθνη-δύο κράτη» στο πλαίσιο των σχέσεων Ισραήλ-Παλαιστινίων, ζητήματα ασφαλείας του Ισραήλ και ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών ως προς το ζήτημα της Δυτικής Σαχάρας. 

 

Πρόσθετα ζητήματα που  αναμένεται να περιληφθούν στην ατζέντα του κ. Μπλίνκεν με τους ισραηλινούς αξιωματούχους είναι η ειλημμένη απόφαση της διακυβέρνησης Μπάιντεν να τεθεί σε λειτουργία προξενείο των ΗΠΑ με περιοχή ευθύνης την Ανατολική Ιερουσαλήμ και την Δυτική Όχθη, ως επίσης και το περιεχόμενο των όρων της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Τα δύο αυτά ζητήματα προβληματίζουν έντονα την ισραηλινή κυβέρνηση. Παράλληλα, θα συζητηθεί και η πορεία της ισραηλινής διαμεσολαβητικής προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. 

 

Το Ισραήλ επιδιώκει να μεσολαβήσει μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων 

Η κρατική ισραηλινή ραδιοφωνία, επικαλούμενη ισραηλινές διπλωματικές πηγές, μετέδωσε σήμερα το πρωί ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διαβουλεύσεις με σκοπό να πραγματοποιηθεί στην Ιερουσαλήμ τριμερής διάσκεψη μεταξύ του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών με τον Ισραηλινό ομόλογό του και τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η τριμερής αυτή διάσκεψη, η οποία θα είναι η πρώτη του είδους της τόσο ως προς τη σύνθεση όσο και ως προς τον τόπο πραγματοποίησής της, προβάλλεται από τις ισραηλινές διπλωματικές πηγές ως πρόθεση του Ισραήλ να διαμεσολαβήσει μεταξύ του Αμπού Ντάμπι και της Ουάσινγκτον, καθότι το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο χωρών επειδή τα ΗΑΕ ανέμεναν περισσότερη αμερικανική διπλωματική στήριξη μετά τις πυραυλικές επιθέσεις που πραγματοποίησαν το τελευταίο διάστημα οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούθι της Υεμένης, πλήττοντας την Εμιρατινή επικράτεια.

Κατά τις ίδιες πηγές, η υπό σχεδιασμό τριμερής των ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, του Ισραήλ και των ΗΑΕ στην Ιερουσαλήμ στοχεύει στην βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-ΗΑΕ, ενόψει της προγραμματισθείσας συνάντησής τους στο Μαρόκο τις αμέσως επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της περιοδείας Μπλίνκεν στην περιοχή. 

 

Αντίστοιχα, όπως δήλωσε χθες η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, κ. Λέμπερτ, και όπως επιβεβαιώνουν σήμερα ισραηλινές διπλωματικές πηγές στο κρατικό ισραηλινό ραδιόφωνο, ο κ. Μπλίνκεν με τον Εμιρατινό ομόλογό του, θα συζητήσουν, είτε κατά την προγραμματισμένη συνάντησή τους στο Μαρόκο, είτε προηγουμένως στην Ιερουσαλήμ, το ζήτημα της βελτίωσης των σχέσεων της Συρίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατόπιν της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος Μπασιάρ Αλ-Άσαντ στο Αμπού Ντάμπι την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που εκτιμήθηκε από τις ΗΠΑ ως δείγμα της απαρχής της επαναπροσέγγισης της Συρίας στους κόλπους των χωρών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου.  

ΚΥΠΕ

Home