Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τα οφέλη σε κατοίκους από την ανάπτυξη στις Βρετανικές Βάσεις

Offsite Team
- 10.05.2022

Τα οφέλη σε κατοίκους από την ανάπτυξη στις Βρετανικές Βάσεις

Σε ισχύ από τις 16 Μαΐου η συμφωνία ΚΔ - Ηνωμένου Βασιλείου

Αρχίζει στις 16 Μαΐου η συμφωνία  για την ανάπτυξη των μη στρατιωτικών περιοχών εντός των Βρετανικών Βάσεων, όπως ανακοίνωσαν την Δευτέρα 9/5 εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίηση τους ο ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, Στίβεν Λίλι. 

Υπενθυμίζεται ότι η Διευθέτηση για τη Μη Στρατιωτική Ανάπτυξη εντός των περιοχών των Βάσεων υπεγράφη στο Λονδίνο στις 15 Ιανουαρίου 2014 από τους Υπουργούς Εξωτερικών Κύπρου  και Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ), ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ).

Πέραν της  πολεοδομικής ανάπτυξης, η Διευθέτηση περιλαμβάνει και πρόνοιες που αφορούν σε  ζητήματα δικαιοδοσίας, ποινικής και αστικής δικαιοσύνης και συνεργασίας μεταξύ της  Κυπριακής Δημοκρατίας και των Βάσεων.  Συγκεκριμένα εξήντα χρόνια μετά από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαλαρώνουν οι περιορισμοί στην  ανάπτυξη περιουσιών εντός των μη στρατιωτικών περιοχών των Βάσεων. 

Η εφαρμογή της Διευθέτησης θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους κατοίκους και ιδιοκτήτες περιουσιών εντός των Βάσεων καθότι, μεταξύ άλλων:

α. Το έδαφος των Βάσεων εντάσσεται πλέον σε Πολεοδομικές Ζώνες. Πιο συγκεκριμένα, από  τα 20.000 εκτάρια γης που περιλαμβάνονται στις μη στρατιωτικές περιοχές των Βάσεων, εκτάσεις γης της τάξης των 1800 εκταρίων (περίπου 800 εκτάρια στην περιοχή Ακρωτηρίου  και άλλα 1000 εκτάρια στην περιοχή Δεκέλειας) εντάσσονται σε όρια Ανάπτυξης (οικιστικές,  τουριστικές, εμπορικές, βιομηχανικές ζώνες κ.ά.). Οι υπόλοιπες Πολεοδομικές Ζώνες  αφορούν σε Γεωργικές και Κτηνοτροφικές Ζώνες και Ζώνες Προστασίας.

β. Τα δικαιώματα των κατοίκων και ιδιοκτητών περιουσιών στις Βάσεις, είτε αυτοί είναι  Κύπριοι πολίτες, Ευρωπαίοι πολίτες, ή πολίτες τρίτων χωρών, για την ανάπτυξη των  περιουσίων τους, εναρμονίζονται, στο μέτρο του δυνατού, με αυτά του υπόλοιπου πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

γ. Η οικονομική ανάπτυξη των περιοχών εντός των Βάσεων διευκολύνεται, με όλα τα θετικά  συνεπακόλουθα για την ευημερία των κατοίκων των τοπικών κοινοτήτων – αυτό θα  βοηθήσει στην προώθηση της Κυπριακής οικονομίας γενικότερα.  

Σημειώνεται ότι το 80% του εδάφους των Βρετανικών Βάσεων, εκτάσεως περίπου 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, από σύνολο 255, αλλάζουν καθεστώς και εντάσσονται σε πολεοδομικές ζώνες. 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση στο Προεδρικό από την συμφωνία θα επωφεληθούν τέσσερις Δήμοι και 23 Κοινότητες που εμπίπτουν είτε μερικώς είτε στην ολότητα τους εντός των περιοχών των Βάσεων όπως ανέφερε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Παράλληλα σημείωσε ότι 6.150 εκτάρια θα μπορούν να αξιοποιηθούν για σκοπούς οικιστικής, τουριστικής, εμπορικής, κτηνοτροφικής και γεωργικής ανάπτυξης, ενώ η υπόλοιπη περιοχή εντάσσεται σε ζώνες προστασίας ή ήπιας ανάπτυξης.

Τέλος να αναφέρουμε ότι οι ιδιοκτήτες περιουσιών θα μπορούν από τη 16η Μαΐου 2022 να υποβάλουν αιτήσεις για έκδοση πολεοδομικών και οικιστικών αδειών στο πλαίσιο του νέου σχεδιασμού. Παράλληλα, για περίοδο τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευση, το κοινό θα έχει το δικαίωμα να υποβάλει 

Home