Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΤΕΠΑΚ: Νέα τμήματα, σχολές και επέκταση σε άλλες επαρχίες

Offsite Team
- 11.05.2022

ΤΕΠΑΚ: Νέα τμήματα, σχολές και επέκταση σε άλλες επαρχίες

Το ΤΕΠΑΚ θα δημιουργήσει ένα τμήμα ναυτιλίας στην Λεμεσό

Την εκπομπή “Offsite on Air” χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

ΓΡΑΦΕΙ Η  ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Το ΤΕΠΑΚ συνεχίζει να επεκτείνετε σε άλλες επαρχίες, είτε δημιουργώντας νέα τμήματα ή προγράμματα σπουδών, όπως η Σχολή Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας στην Πάφο, τα Ναυτιλιακά, ο Σχεδιασμός Προϊόντων και η Εργοθεραπεία στην Λεμεσό αλλά και δράσεις σε κοινότητες στην ύπαιθρο, εφαρμόζοντας την φιλοσοφία ότι ένα Πανεπιστήμιο δεν περιορίζεται μόνο στους διδακτικούς χώρους ή τις εγκαταστάσεις τις οποίες μπορεί να έχει, όπως ανέφερε στην εκπομπή Offsite On Air, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ Παναγιώτης Ζαφείρης.

Αναφορικά με την συμφωνία μεταξύ ΤΕΠΑΚ – ΟΚΥΠΥ, ανέφερε πως ενδυναμώνει τον κοινωνικό ιστό και δίνει την ευκαιρία να βρεθεί κοντά στις κοινότητες. «Η συμφωνία που υπογράψαμε περιλαμβάνει τρία διαφορετικά μνημόνια. Το ένα είναι γενικό για συνεργασίες με τον ΟΚΥΠΥ καθώς είμαστε ένα πανεπιστήμιο με πολύ δυνατό νοσηλευτικό τμήμα, το μόνο σε δημόσιο πανεπιστήμιο, η δεύτερη αφορούσε μια ειδική συμφωνία μεταξύ του ΤΕΠΑΚ – ΟΚΥΠΥ, όπου μας δίνεται πρόσβαση στο ιατρικό κέντρο στην Πάχνα, δίνοντας της ευκαιρία σε φοιτητές μας να κάνουν πρακτική εξάσκηση στους χώρους ενώ παράλληλα δίνεται η ευκαιρία στους ακαδημαϊκούς μας να δοκιμάσουν και να εφαρμόσουν δικές τους πρακτικές σε ασθενείς, ηλικιωμένους της περιοχής».

 Η τρίτη συμφωνία, σημείωσε ο κ. Ζαφείρης αφορά την κοινότητα της Πάχνας, εκφράζοντας την εκτίμηση του προς τον κοινοτάρχη της για την προσπάθεια και αγάπη του για αυτό το θέμα και την παραχώρηση του χώρου της πρώην ΣΠΕ για να στεγάζονται κάποιοι φοιτητές ή ακαδημαϊκοί κατά την διάρκεια των δράσεων τους στο Ιατρικό κέντρο της Πάχνας.

Είναι σημαντικό, ανέφερε να εφαρμόζονται δράσεις όπως η κοινοτική νοσηλευτική για ηλικιωμένους για απομακρυσμένες κοινότητες από τις πόλεις για να υπάρχουν εκεί αυτές οι υπηρεσίες αντί να αναγκάζεται ο κόσμος να πηγαίνει στο κέντρο των πόλεων.

Η επέκταση ΤΕΠΑΚ σε Πάφο, Λάρνακα και στην ύπαιθρο

Ο κ. Ζαφείρης αναφερόμενος στην επέκταση του ΤΕΠΑΚ σε άλλες επαρχίες, αναφέρθηκε στην Σχολή Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας στην Πάφο, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη σε υποδομές το καλοκαίρι του 2023 ώστε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους να δεχτεί τους πρώτους φοιτητές, αν δεν υπάρξει κάποια καθυστέρηση. «Χάριν στη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και τον Δήμο Πάφου μετά από πολλά χρόνια καταφέραμε να  προχωρήσουμε με καινούργια τμήματα», σημείωσε. Πιο συγκεκριμένα το 2010-2011 ήταν η τελευταία φορά που δημιουργήθηκε το τμήμα Καλών Τεχνών  και φέτος αποφοίτησε η πρώτη φουρνιά.

Επίσης στην Πάφο δημιουργούνται τώρα δύο τμήματα. Το «Τμήμα Διοίκησης Ξενοδοχείων», ένα τμήμα Επιχειρηματικότητας, σε θέματα τουρισμού κυρίως και κάτω από τα θέματα Διοίκησης Τουρισμού εντάσσεται το ΑΞΙΚ, μια ακαδημία τουριστικών επαγγελμάτων. «Προσδοκία και στόχος, πέρνα των προγραμμάτων ΑΞΙΚ να προστεθούν στην δράση και άλλες δραστηριότητες γι αυτό και γίνονται επαφές με το Υφυπουργείο Τουρισμού ώστε να βρεθούν κι άλλοι κλάδοι που θα μπορούν να ενταχθούν κάτω από την ακαδημία που δημιουργηθεί στην Πάφο», ανέφερε.

Έρχονται Σπουδές Ναυτιλίας στην Λεμεσό

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο κατάφερε να δημιουργήσει παράλληλα ένα τμήμα ναυτιλίας στην Λεμεσό. «Τα προγράμματα μας στην Λεμεσό αναπτύσσονται πρώτα με ένα πρόγραμμα καινούργιο και δεύτερο τουλάχιστον δύο καινούργια προπτυχιακά», ανέφερε.

Ειδικότερα, στον Σχεδιασμό Προϊόντων, ένας τομέας που δεν υπάρχει άλλο αντίστοιχο στην Κύπρο αυτή την στιγμή και θα αφορά φοιτητές που ασχολούνται με δημιουργικά αντικείμενα και το δεύτερο, είναι της Εργοθεραπείας, ένα πρόγραμμα σπουδών κάτω από το τμήμα Αποκατάστασης.

Λάρνακα – Συνεχίζει να προσφέρεται το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στα Ναυτιλιακά και Χρηματοοικονομικά 

Επίσης σημείωσε ότι παράλληλα με την προσφορά του μεταπτυχιακού προγράμματος στα Ναυτιλιακά και Χρηματοοικονομικά στην Λεμεσό, συνεχίζει να προσφέρεται με τις ΄ίδιες δυνατότητες και στην Λάρνακα, καθώς είναι αρκετά δημοφιλείς. «Μας δίνει την δυνατότητα να προσεγγίσουμε τους φοιτητές και να πάμε κοντά τους ώστε η απόσταση να μην τους αποτρέψει», σημείωσε.

Οι νέοι σχεδιασμοί του ΤΕΠΑΚ

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται σε διάφορες περιοχές αλλά ο πυρήνας μας πάντα θα είναι στην Λεμεσό, έχοντας γίνει πλέον μέρος της κοινότητας. «Οι συνεργασίες του ΤΕΠΑΚ με τον Δήμο Λεμεσού και άλλους φορείς συνεχίζουν να αναπτύσσονται και υπάρχουν τεράστιες προοπτικές. Να θυμίσω ότι η Λεμεσός έχει ενταχθεί στις 100 πόλεις που θα προσπαθήσουν να μηδενίσουν την εκπομπή ρύπων όσον αφορά το περιβάλλον», ανέφερε.

Ο κ. Ζαφείρης τόνισε ότι διαχρονικά το ΤΕΠΑΚ είχε παρουσία και εκτός των υποδομών του όπως το αγρόκτημα στη Λόφου, φυσική παρουσία και δράση στο ερευνητικό κέντρο Rise που πλέον ονομάζεται Sciense στην Λευκωσία. Επίσης μαζί με τον οργανισμό νεολαίας Κύπρου συσταθηκε το Makerspece στην Λάρνακα.

«Ένα Πανεπιστήμιο δεν περιορίζεται μόνο στους διδακτικούς χώρους ή τις εγκαταστάσεις τις οποίες μπορεί να έχει. Η γνώση η οποία εκπέμπει ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα σίγουρα πρέπει να έχει εφαρμογή η  ίδια η γνώση παγκοσμίως όχι μόνο σε όλες τις επαρχίες και χώρους του κράτους στους οποίους φιλοξενείται και σίγουρα για να το πετύχεις αυτό πρέπει να έχεις τις υποδομές εκεί που πρέπει», σημείωσε.

Επιπλέον τόνισε ότι όσον αφορά τον Πολιτισμό, το ΤΕΠΑΚ είναι το μόνο Δημόσιο Πανεπιστήμιο που έχει σχολή Εφαρμοσμένων Καλών Τεχνών.

ΤΕΠΑΚ – Ο έταιρος 8 στην κοινοπραξία για το Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο

Την επόμενη εβδομάδα μια μεγάλη ομάδα ακαδημαϊκών, διοικητικών και του ιδίου του Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ θα βρίσκονται στο Δουβλίνο για να γίνει ξανά μια συνάντηση, όπως κάθε μήνα με στόχο την χρηματοδότηση των Πανεπιστήμιων μέσω του Προγράμματος των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων να δημιουργηθεί το Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο.

«Οκτώ Πανεπιστήμια με τον ίδιο χαρακτήρα ανταλλάσσουν απόψεις και εμπειρίες για να φτιάξουν μια νέα οντότητα σε βάθος χρόνου, θα πάρει αρκετά χρόνια, φέρνοντας Πανεπιστήμια κα ινστιτούτα από διάφορες χώρες για να φτιάξουν μαζί μια καινούργια οντότητα, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο», ανέφερε.

Ο κ. Ζαφείρη σημείωσε πως δίνεται έτσι η ευκαιρία στους φοιτητές να μετακινούνται και να περνούν χρόνο σε άλλα Πανεπιστήμια και άλλες κουλτούρες που είναι ένα πρόβλημα στα Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου καθώς μιλάμε για ένα πληθυσμό φοιτητικό που έχει τα ΄ίδια χαρακτηριστικά γλώσσα και κουλτούρα. «Η αλληλεπίδραση με κουλτούρες και πολιτισμούς άλλων χωρών δίνει την ευκαιρία σε φοιτητές να ολοκληρώσουν αυτή την μάθηση η οποία δεν περιορίζεται στο τι διδάσκεται στην τάξη αλλά σε ένα Πανεπιστήμιο», σημείωσε.

Μέσω τέτοιων κοινοπραξιών δίνεται η ευκαιρία στα Δημόσια Πανεπιστήμια να προσφέρουν προπτυχιακά προγράμματα σε άλλες γλώσσες.

Τέλος ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ αναφέρθηκε στις άοκνες, όπως χαρακτήρισε, συζητήσεις που γίνονται στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής για να μπορούν τα Πανεπιστήμια να προσφέρουν την δυνατότητα για κάποια αγγλόφωνα προγράμματα στα Αγγλικά ή άλλες γλώσσες. Το πρόβλημα αυτό παραμένει άλυτο εδώ και πολλά χρόνια ανέφερε, σημειώνοντας ότι ΄ίσως η λύση είναι η συνεργασία με Πανεπιστήμια άλλων χωρών, που θα φέρουν στην Κύπρο αξιόλογους φοιτητές σε αγγλόφωνα προγράμματα από τα Δημόσια Πανεπιστήμια.

Παρακολουθείστε την παρέμβαση του κ. Ζαφέιρη στην εκπομπή Offsite On Air:

Home