Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τέλη 2022 έρχεται το Κόκκινο Κουμπί - Πώς θα λειτουργεί

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα
- 02.08.2022

Τέλη 2022 έρχεται το Κόκκινο Κουμπί - Πώς θα λειτουργεί

Ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός του - Πώς θα λειτουργεί

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι και σήμερα Αύγουστο του 2022 έχουν περάσει 2μιση χρόνια. Πάνε 2μιση χρόνια που το Υπουργικό Συμβούλιο είπε το «ναι» για υλοποίηση του προγράμματος Κόκκινο Κουμπί

>>> NEO - Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief. Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες <<<

Η υπηρεσία αυτή ήταν πρόταση της αείμνηστης Ζέτας Αιμιλιανίδου μετά και την εισήγηση του Φορέα Τρίτης Ηλικίας.

Ήδη χάθηκε αρκετός χρόνος ,με την γραφειοκρατία να είναι η κυριότερη αιτία μη υλοποίησης του προγράμματος μέχρι σήμερα. Ωστόσο, όπως πληροφορείται η OffsiteNews, το νερό μπήκε στο αυλάκι και σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή του υφυπουργείου Πρόνοιας τη δεδομένη στιγμή γίνεται ο τελικός σχεδιασμός του προγράμματος και μέχρι τα τέλη του 2022 αναμένεται ότι το Κόκκινο Κουμπί θα τεθεί σε εφαρμογή.

Πώς θα λειτουργεί 

Το πρόγραμμα «Κόκκινο Κουμπί» μέσω υπηρεσίας τηλεειδοποίησης, στοχεύει στην παροχή της δυνατότητας σε πρόσωπα που το έχουν ανάγκη, για παράδειγμα, πρόσωπα τρίτης ηλικίας, πρόσωπα με αναπηρίες ή χρόνιες παθήσεις. Θα δημιουργηθεί το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κλήσεων στο οποίο τα άτομα αυτά θα μπορούν να επικοινωνούν με λειτουργούς πατώντας ένα κόκκινο κουμπί που θα το έχει είτε με την μορφή βραχιολιού, είτε σαν μενταγιόν.

Με αυτό τον τρόπο, όταν ένας ένα πρόσωπο τρίτης ηλικίας, ή άτομο με χρόνιες παθήσεις ή κινητικά προβλήματα, έχει ανάγκη να μιλήσει με κάποιο ειδικό ή υπάρχει έκτακτη ανάγκη λόγω ατυχήματος, θα πιέζει το κουμπί και ακολούθως οι λειτουργοί του τηλεφωνικού κέντρου, θα λαμβάνουν την κλήση. Μπροστά στην οθόνη του λειτουργού θα εμφανίζεται το τηλέφωνο και το ιατρικό ιστορικό του χρήστη.

Το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κλήσεων θα λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως και θα στελεχώνεται από ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και εθελοντές εκπαιδευμένους σε θέματα ψυχικής υγείας, ώστε να παρέχεται βοήθεια σε ανθρώπους που βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη.

Μιλώντας στην OffsiteNews ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας κ. Δήμος Αντωνίου, τόνισε πως το Κόκκινο Κουμπί είναι μια υπηρεσία η οποία θα σώζει ζωές.  

Ο κ. Αντωνίου αναφέρθηκε και στην περίπτωση κλινήρη που κινδύνευσε να καεί προ ημερών μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι του. 

Υποστήριξε μάλιστα πως θεωρείται ζήτημα ζωής και θανάτου η λειτουργία του Κόκκινου Κουμπιού καθώς σε αρκετές περιπτώσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν τα χειρότερα ακόμη και να σωθούν και ζωές. 

Home