Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πετρίδης και Ζερβάκης παρακολουθούν την «ΙΡΙΣ»

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 20.10.2022

Πετρίδης και Ζερβάκης παρακολουθούν την «ΙΡΙΣ»

Ολοκληρώνεται η μεγάλη διακλαδική άσκηση που κάλυψε στεριά και θάλασσα της Κύπρου

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022 η διακλαδική άσκηση «ΙΡΙΣ» 2022 που δοκιμάζει τις αντοχές της Εθνικής Φρουράς. 

Το τελικό στάδιο της άσκησης θα πραγματοποιηθεί στο Πεδίο Βολής Καλού Χωριού.  Η άσκηση κάλυψε  μεγάλο μέρος του χερσαίου, θαλάσσιου και εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτή θα  συμμετέχουν προσωπικό και μέσα των Σχηματισμών και Διοικήσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς.

Η άσκηση που κάλυψε όλο το νησί  περιλάμβανε:  Eπιθετική ενέργεια Τακτικού Συγκροτήματος Τεθωρακισμένων με την υποστήριξη ελικοπτέρων και πυροβολικού, που θα αναλάβει το Επιχειρησιακό Στρατηγείο, με την υποστήριξη των Διοικήσεων Αεροπορίας, Ναυτικού  και Πυροβολικού. Η τελική φάση θα  περιλαμβάνει ,σενάρια εκτέλεσης ειδικών επιχειρήσεων διείσδυσης από αέρος και ρίψης αλεξιπτωτιστών από Ειδικές Δυνάμεις της Διοίκησης Καταδρομών.

Σε  διάφορες άλλες περιοχές έγιναν   από τους λοιπούς Σχηματισμούς, Τακτικά Συγκροτήματα και Διοικήσεις του ΓΕΕΦ, επί μέρους ασκήσεις «διπλής ενεργείας» μικρότερης κλίμακας. Τα σενάρια που θα εξεταστούν αφορούν σε αγώνα εντός αστικών περιοχών, επιθετικές και  αμυντικές επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, στο θαλάσσιο χώρο, η Διοίκηση Ναυτικού υλοποίησε σενάρια αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών από τα Πολεμικά Πλοία, επιχειρήσεις θαλάσσιας απαγόρευσης από τις Επάκτιες Συστοιχίες και ειδικές επιχειρήσεις από τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών.

Την τελική φάση της άσκησης θα παρακολουθήσουν ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης,  και ο Υπαρχηγός Λουκάς Χατζημιχαήλ. Επίσης, θα παρευρεθούν η Ιεραρχία της ΕΦ, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, εκπρόσωποι κρατικών φορέων και υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και των τοπικών αρχών, αξιωματικοί εν αποστρατεία, αντιπροσωπείες εφέδρων και εθνοφυλάκων καθώς και Ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών.

Βράβευση καταδρομών

Σήμερα Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022 ο Υπουργός θα βραβεύσει την Ομάδα της Διοίκησης καταδρομών που κατέλαβε το αργυρό μετάλλιο στον Διεθνή Διαγωνισμό <<CAMBRIAN PATROL>>,.

εθνικη φρουρα

Επίσης , θα βραβευτούν δύο ΣΥΟΠ που κατέλαβαν 1η και 2η θέση αντίστοιχα στο σχολείο βασικής εκπαίδευσης ελευθέρων σκοπευτών ειδικών αποστολών στη Ρεντίνα

Home