Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Γερμανία: Συζήτηση για την επιρροή Κίνας ενόψει επίσκεψης Σολτς

Offsite Team
- 01.11.2022

Γερμανία: Συζήτηση για την επιρροή Κίνας ενόψει επίσκεψης Σολτς

Σολτς & Σάντσεθ:Υπέρ της σύνδεσης Ιβηρικής με το δίκτυο ενέργειας
Συζήτηση στη Γερμανία για την επιρροή της Κίνας ενόψει της επίσκεψης Σολτς στο Πεκίνο

Ενόψει της επίσκεψης του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στην Κίνα στις 4 Νοεμβρίου και εν μέσω της έντονης συζήτησης στη Γερμανία σχετικά με τη στάση που πρέπει να τηρηθεί έναντι της Κίνας, στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού προαναγγέλλουν μια πιο περιοριστική πολιτική, όπως ο Υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος με δηλώσεις του τόνισε ότι το Πεκίνο θέλει να δημιουργήσει εξαρτήσεις και να έχει επιρροή, για αυτό και πρέπει να τροποποιηθεί το δίκαιο για το εξωτερικό εμπόριο.

Με αφορμή την υπόθεση της Cosco και την απόφαση της Κυβέρνησης να επιτρέψει τη συμμετοχή κατά 24,9% του κινεζικού ομίλου στον τερματικό σταθμό Tollerort στο λιμάνι του Αμβούργου, το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Λίντνερ, έχει αναλάβει πρωτοβουλία ως προς την αλλαγή του σχετικού νομικού πλαισίου.

Από την πλευρά της, η Υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, μιλώντας σε εκπομπή του τ/σ ARD, υπενθύμισε ότι στην προγραμματική συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού γίνεται αναφορά σε μια νέα πολιτική ως προς την Κίνα, ενώ τόνισε ότι η χώρα μεταβάλλεται και γίνεται όλο και πιο αυταρχική, απομονώνεται ολοένα και περισσότερο και θέτει τους δικούς της κανόνες, χωρίς να τηρεί το διεθνές δίκαιο.

Ο συμπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Λαρς Κλινγκμπέιλ, σε ομιλία του στο συνέδριο της Νεολαίας του κόμματος, έθιξε το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, λέγοντας ότι πρέπει «να κατονομαστεί ξεκάθαρα».

«Η Κίνα πρέπει να μείνει εκτός, όταν πρόκειται για την ασφάλεια, για την κυριαρχία της ηπείρου μας», δήλωσε.

Πάντως, τόσο ο κ. Λίντνερ όσο και ο κ. Κλινγκμπέιλ υπεραμύνθηκαν της κυβερνητικής απόφασης της προηγούμενης εβδομάδας περί συμμετοχής της Cosco στον τερματικό σταθμό του λιμένος Αμβούργου.

Από την πλευρά του ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ομίντ Νουριπούρ, ζήτησε αναπροσανατολισμό της πολιτικής έναντι της Κίνας, δεδομένου ότι, όπως είπε, έχει πλέον καταστεί σαφές πόσο «ευάλωτοι είμαστε, όταν εξαρτόμαστε από αυταρχικούς ηγέτες». Για αυτό και ο ίδιος σημείωσε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η ίδια τακτική στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, ενώ υπογράμμισε ότι η Γερμανία χρειάζεται μια πολιτική για το εξωτερικό εμπόριο που να μπορεί να προβλέπει, να είναι υπεύθυνη, να μας καθιστά «λιγότερο ευάλωτους και να προστατεύει τις κρίσιμες υποδομές μας».

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του δικτύου Συντακτών Γερμανίας (RND) η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), απηύθυνε έκκληση στον Καγκελάριο Σολτς, ενόψει του ταξιδιού του στην Κίνα, να περιορίσει τις μονόπλευρες γερμανικές εξαρτήσεις. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ζίγκφριντ Ρούσβουρμ, εξέφρασε την ανησυχία του λέγοντας ότι «η Γερμανία έχει σήμερα σημαντική εξάρτηση από την Κίνα σε ό,τι αφορά πολλά μεταλλεύματα», καθώς σε αντίθεση με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, για αυτές τις πρώτες ύλες δεν υπάρχουν στη Γερμανία στρατηγικά αποθέματα.

Αλλά και η Ομοσπονδία Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας (DIHK) ζήτησε την εφαρμογή ίδιων κανόνων για όλες τις επιχειρήσεις από τις κινεζικές Αρχές, με τον διευθυντή της Ομοσπονδίας, Mάρτιν Βανσλέμπεν, να προειδοποιεί ότι ο αυξανόμενος προστατευτισμός στην Κίνα αποτελεί πρόβλημα για τη γερμανική οικονομία, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι είναι σημαντικό ο Καγκελάριος να υποστηρίξει την εφαρμογή ίδιων κανόνων για όλους στη βάση της αμοιβαιότητας.

Ο Πρόεδρος της BDI, Ζίγκφριντ Ρούσβουρμ, τόνισε ότι είναι κεντρικής σημασίας για τη Γερμανία, ως χώρα εξαγωγών, μια πιο ενεργητική εμπορική πολιτική της ΕΕ, ιδίως έναντι άλλων δυναμικά αναπτυσσόμενων αγορών στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.

Σύμφωνα με το RND, επί δεκαετίες οι επισκέψεις Γερμανών αξιωματούχων στην Κίνα εξυπηρετούσαν την πρόσβαση της γερμανικής οικονομίας στη χώρα, «με την ελπίδα ότι η κινεζική δικτατορία θα άλλαζε προς την κατεύθυνση του κράτους δικαίου». Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, οι γερμανικές επιχειρήσεις, έχοντας επί δεκαετίες και την στήριξη της γερμανικής πολιτικής, είναι τόσο στενά συνδεδεμένες με την Κίνα, που η αποσύνδεση θα είχε σοβαρές συνέπειες για τη γερμανική οικονομία.

ΚΥΠΕ

Home