Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Και τώρα τι θα απογίνουμε χωρίς τον σάκο του μποξ, τον Αβέρωφ;

Και τώρα τι θα απογίνουμε χωρίς τον σάκο του μποξ, τον Αβέρωφ;

Τι θα απογίνει απ’ εδώ και μπρος; Ποιος θα είναι αυτός που θα τρώει ξύλο για αντιλαϊκές αποφάσεις αφού ο σάκος του μποξ ξεφούσκωσε; Θα βρούμε κάποιον άλλον/η να φταίμε; Έχουμε βεβαίως και τον Νικόλα ως εναλλακτική μιας και ανέλαβε και το βάρος της διακυβέρνησης…

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ / Twitter: @tsangarisp - Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι παρελθόν από Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Ένας πολιτικός, για τον οποίο μπορούν να γραφτούν πολλά. Και θετικά και αρνητικά. Άλλωστε για ποιον πολίτικο με τόσο μακρύ πολιτικό βίο δεν θα μπορούσαν να γραφτούν πολλά αρνητικά και πολλά θετικά όταν μάλιστα αυτός ο πολιτικός διετέλεσε πρόεδρος μιας μεγάλης παράταξης, όπως ο ΔΗΣΥ, και όταν επιπλέον αυτή η παράταξη ήταν το κυβερνών κόμμα σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Αν υπάρχει όμως κάτι που είναι γενικά παραδεχτό για το πρόσωπο του πολιτικού Αβέρωφ Νεοφύτου είναι πως είχε ένα αντιλαϊκό προφίλ. Καθόλου δημοφιλής πολιτικός. Και θεωρείτο ο μπαμπούλας των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης και ο μέγας ευεργέτης των Τραπεζών και των επιχειρηματιών. 

Αυτή είναι η γενική διαπίστωση, ανεξαρτήτως αν τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Και επειδή υπάρχει και παροιμία ότι ‘καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα’, ο Αβέρωφ βρέθηκε σε αυτό τον φαύλο κύκλο -χωρίς να υποστηρίζεται πως και ο ίδιος δεν ευθύνεται γι’ αυτό. Διότι γνώριζε για το προφίλ του, γνώριζε ότι δεν είχε έρεισμα πρώτα και κύρια στη βάση του ΔΗΣΥ και το γνώριζε εδώ και χρόνια. Και αντί να το βελτιώσει, αντί να είναι κοντά στην βάση στα 10 χρόνια που ήταν Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αντί να γνωριστεί προσωπικά με τη βάση, κάτι που θα τον βοηθούσε να αλλάξει αυτό το προφίλ, δεν το έπραξε και έτρεχε τον τελευταίο χρόνο ουσιαστικά να ‘επανασυστηθεί’ στη βάση του κόμματός του, αλλά ο χρόνος ούτε ήταν αρκετός και επιπρόσθετα –όπως διαφάνηκε- ήταν και αργά για τον ίδιο. Διότι το αντιλαϊκό προφίλ του όχι μόνο καλλιεργήθηκε αλλά ριζώθηκε σχεδόν σε όλη την βάση του ΔΗΣΥ και εννοείται και πέραν του ΔΗΣΥ. Αυτά όμως είναι άλλη ιστορία. Είναι άλλο θέμα και θα επανέλθουμε σε άλλο άρθρο. 

Το θέμα μας σήμερα είναι πως αυτό το αντιλαϊκό προφίλ που διέθετε ο Αβέρωφ Νεοφύτου ήταν αντιληπτό σε όλους. Και στους πολιτικούς του συμμάχους (όσους διέθετε) και στους πολιτικούς του αντιπάλους, οι οποίοι το εκμεταλλεύτηκαν (και ορθώς αφού εδώ είναι Πολιτική και ο καθένας κάνει τις ‘κινήσεις’ του και τις μεθοδεύσεις του). 

Για ό,τι αντιλαϊκό λοιπόν συνέβαινε έφταιγε ο Αβέρωφ. Για ό,τι σκάνδαλο αποκαλυπτόταν, έφταιγε ο Αβέρωφ. Για όποιες αποκοπές γίνονταν έφταιγε ο Αβέρωφ. Για όποιες αυξήσεις στις τιμές, έφταιγε ο Αβέρωφ. Για όποια δικαστική απόφαση δεν ικανοποιούσε το κοινωνικό αίσθημα, έφταιγε και κρυβόταν από πίσω ο Αβέρωφ.  Ό,τι αρνητικό σκεφτείς name it και πάντα έφταιγε ο Αβέρωφ. 

Και αυτή η αντίληψη έγινε πιστευτή. Για κάποιους μετατράπηκε και σε δόγμα. Γιατί; Κυρίως για τρεις λόγους: 

Πρώτον, ενώ ο ίδιος γνώριζε πως είχε αυτό το αντιλαϊκό προφίλ δεν φρόντισε να το εξηγήσει, να το αλλάξει, να το συζητήσει πρώτα και κύρια με την βάση του κόμματός του, η οποία θα αποτελούσε και την ασπίδα του για να τον υποστηρίζει όταν τον φταίνε οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Για παράδειγμα, μου έλεγε ένας Συναγερμικός πως μπορεί να έπιναν καφέ 10 Συναγερμικοί, να άρχιζε ένας εξ αυτών να κατηγορεί τον Αβέρωφ και δεν επενέβαινε κανένας από τους άλλους 9 να τον υπερασπιστεί. Με λίγα λόγια ο Αβέρωφ δεν μερίμνησε ώστε να δημιουργήσει αρκετούς ‘πυρήνες δικούς του’ πρώτα και κύρια στη βάση του ΔΗΣΥ, οι οποίοι θα αντέκρουαν τις επιθέσεις εναντίον του. Το γιατί, είναι άλλη ιστορία που αξίζει ξεχωριστή ανάλυση.     

Δεύτερον. Ενώ δημιουργείτο η εικόνα ότι ‘πίσω απ’ όλα είναι ο Αβέρωφ’ και ενώ ο ίδιος το γνώριζε δεν φρόντισε για 10 χρόνια που ήταν Πρόεδρος του ΔΗΣΥ να το αναχαιτίσει. Αποτέλεσμα ήταν όσοι είχαν παράπονο να θεωρούν ότι ‘αν ήθελε ο Αβέρωφ θα έπιανα την προσφορά για ένα έργο στο Δημόσιο’, ‘αν ήθελε ο Αβέρωφ θα προσλαμβανόταν ο γιός μου ή η κόρη μου’, ‘αν ήθελε ο Αβέρωφ θα περνούσα τις εξετάσεις’ και πάει λέγοντας. 

Τρίτον, οι πολιτικοί του αντίπαλοι αφού το πήραν μυρωδιά –ότι ουσιαστικά ο Αβέρωφ είναι το μαύρο πρόβατο για κάθε τι αντιλαϊκό- το εκμεταλλεύτηκαν και τα έριχναν και οι ίδιοι στον Αβέρωφ για οτιδήποτε αντιλαϊκό ψηφιζόταν ή αποφασιζόταν ή επισυνέβαινε. 

Όπως για παράδειγμα οι Εκποιήσεις. Ενώ όλα τα κόμματα ψήφισαν τον Νόμο των Εκποιήσεων, η Κοινή Γνώμη θεωρεί ως τον μεγαλύτερο φταίχτη και υπαίτιο για τις εκποιήσεις τον Αβέρωφ. 

Αποκοπές. Ενώ οι αποκοπές μισθών έγιναν στο τελευταίο χρόνο διακυβέρνησης του μ. Δ. Χριστόφια, και ψηφίστηκαν και από όλα τα κόμματα στη Βουλή, συναντάς ακόμη και σήμερα άτομα που φταίνε τον Αβέρωφ και τον θεωρούν υπαίτιο. 

Ακόμη και στο Ποδόσφαιρο ενεπλάκη το όνομα του Αβέρωφ ως ‘φταίχτης’ ένεκα των σχέσεων με τον Πρόεδρο της ΚΟΠ, Γ. Κούμα, τον οποίο ας σημειωθεί εξέλεξαν τα ίδια τα Σωματεία άνευ ανθυποψηφίου. Ακόμη και για τούτο όμως –η εκλογή χωρίς ανθυποψήφιο στην ΚΟΠ- θα βρεθεί κόσμος που θα πει ‘αφού τα κανόνισε ο Αβέρωφ’. Σε τόσο βαθμό δηλαδή κυριάρχησε αυτή η εντύπωση.   

Δεν θα αναφερθώ στο ΓΕΣΥ διότι ο Αβέρωφ και ο ΔΗΣΥ είχαν εκ διαμέτρου αντίθετη θέση για το ΓΕΣΥ και παρόλο που έκαναν πίσω από την θέση τους ώστε να υπάρξει ομοφωνία για μονοασφαλιστικό και να επιτευχθεί  ΓΕΣΥ, κάποιος θα μπορούσε να πει ‘μα αφού δεν θέλει το μονοασφαλιστικό σημαίνει λειτουργούσε κατά τρόπο ώστε να αποδειχτεί το μονοασφαλιστικό λάθος και να πάνε στο πολυασφαλιστικό’. Δίκαια σκέψη και δεκτό επιχείρημα. Κρατήστε όμως αυτό το σημείο διότι μάλλον θα το χρειαστούμε στο μέλλον, όταν θα φτάσουμε στη φάση που οι αλλαγές του ΓΕΣΥ θα είναι αναγκαίες διότι αλλιώς θα καταρρεύσει. Διότι αν κοιτάξει κάποιος προσεχτικά το πώς λειτουργεί σήμερα το ΓΕΣΥ αντιλαμβάνεται πως κάτι δεν πάει καλά. Δεν νοείται πχ να θέλεις να κλείσεις ραντεβού σε ειδικότητα ιατρού και να σου δίνει ραντεβού σε έξι μήνες ούτε και είναι λογικό που κάναμε εκατομμυριούχους τους παθολόγους ιατρούς. Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν. Αλλά ενώ όλοι το αναγνωρίζουν αυτό, έφταιγε ο Αβέρωφ που μιλούσε πως το ΓΕΣΥ χρήζει αλλαγών και βελτίωσης.

Το μείζον λοιπόν, είναι τι θα απογίνει απ’ εδώ και μπρος; Ποιος θα είναι αυτός που θα τρώει ξύλο για αντιλαϊκές αποφάσεις αφού ο σάκος του μποξ ξεφούσκωσε; Θα βρούμε κάποιον άλλον/η να φταίμε; Έχουμε βεβαίως και τον Νικόλα ως εναλλακτική μιας και ανέλαβε και το βάρος της διακυβέρνησης… 

Για να δούμε… 

Home