Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Καλός καραβοκύρης ο 8ος

Καλός καραβοκύρης ο 8ος

Προς διαχρονικά προβληματισμένους, διακοσιοστής έβδομης επιστολής, το ανάγνωσμα…

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΛΕΝΑ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ

Έχουμε εμπιστοσύνη στο νέο πρόεδρο; Στον 8ο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας την υπόσταση της οποίας προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να διασφαλίσουμε πέρα από εγγυημένες πλειοψηφίες, ξένες εγγυήσεις, στρατεύματα κατοχής, κυριαρχίες;

Μια Κυπριακή Δημοκρατία την οποία θέλουμε πρωτίστως ελεύθερη και επανενωμένη. Μια λειτουργική και βιώσιμη Δημοκρατία. Με όραμα. «Εν ο τόπος μας τζιαι αγαπούμεν τον».  Θέλουμε με όλη μας τη ψυχή και όλη μας τη διάνοια να είναι ο τόπος στον οποίο θα γεράσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Εξάλλου αυτή η γη δεν μας ανήκει τη δανειστήκαμε από τα παιδιά μας και να τους την παραδώσουμε πρέπει στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Αποτύχαμε; Όχι! Δεν το πιστεύω. Έχουμε ακόμα την ευκαιρία να αλλάξουμε πράγματα. Την επενδύσαμε την ελπίδα μας στο χρηματιστήριο των αξιών και πιστέψαμε στην αλλαγή. 

>>> Ο σεισμός που δεν κτυπά συναγερμό

>>> Το Μυστήριο του Νικητή των Εκλογών

Αναμένουμε με κομμένη την ανάσα, λέμε τώρα, την ανακοίνωση της ομάδας που θα πλαισιώσει τον νέο καλό καραβοκύρη. Γιατί σαφέστατα ο άνεμος δεν είναι ούριος και τα νερά, ενίοτε σκοτεινά,  κρύβουν ξέρες και ανατρεπτικά κύματα. Αναμένουμε να δούμε αν θα είναι 50% γυναίκες. Αν θα είναι νέοι και τεχνοκράτες. Αν θα αποκλειστούν οι ηλικιωμένοι. Αν θα αποκλειστούν πολυχρησιμοποιημένα πολιτικά πρόσωπα. Αν θα αποκλειστούν στελέχη κομμάτων. Δεν θα σταθώ στο αν συμφωνώ ή αν διαφωνώ με τα κριτήρια. Δεν είναι αυτό το ζήτημα. Το κύριο ζητούμενο είναι να μην σταθούμε στη βάση του αποκλεισμού αλλά της συμπερίληψης. Εξάλλου κυβέρνηση ευρείας κοινωνική αποδοχής επιθυμούμε να συστήσει. Από την οποία οι μόνοι που πρέπει να αποκλείονται εκ προοιμίου είναι όσοι δεν μπορούν. Αναζητούμε άτομα που να θέλουν, όχι τη θέση, αλλά την πρόκληση, την καυτή πατάτα της ανασύνταξης, της αναδόμησης, της αλλαγής, του οράματος, της σύγκρουσης στη βάση των αξιών και όχι των συμφερόντων. Και μετά να μπορούν να την διαχειριστούν για το εμείς και όχι για το εγώ. Μακριά από προσωπικές ατζέντες και φιλοδοξίες ανάδειξης και πολιτικής ή και άλλης ανέλιξης.

Θα μπορούσε λοιπόν ο καταρτισμός της εμπροσθοφυλακής για τη προέλαση μας σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον να θεωρηθεί ουτοπία. Ένα χαμένο θαύμα το οποίο είναι αδύνατον να υλοποιηθεί. Παρόλα αυτά πιστεύουμε στα χαμένα θαύματα και το έχουμε πει κατ΄ επανάληψη. Η ώρα έφτασε. Πρέπει ανασκουμπωθούμε και να δουλέψουμε σκληρά, φορώντας ο καθένας από εμάς καθημερινά τον καλύτερό του εαυτό. Και, ναι, έχουμε εμπιστοσύνη στον καλό καραβοκύρη τον 8ο, ο οποίος δεν θα επαληθεύσει τις Κασσάνδρες.

Όσο σημαντικός και αν είναι ο καλός καραβοκύρης, στην περίπτωση μας ο 8ος, όσο σημαντικοί και αν είναι ο υποπλοίαρχος και ο ανθυποπλοίαρχος, οι μηχανικοί και οι ηλεκτρολόγοι, οι υψηλόβαθμοι και υψηλόμισθοι του καραβιού, το ίδιο σημαντικό , ίσως και σημαντικότερο είναι το πλήρωμα και η νοοτροπία του. Η πίστη του στον καπετάνιο και στους υπόλοιπους που παίρνουν τις αποφάσεις. Σημαντική λοιπόν η επιλογή της ομάδας των διοικούντων αλλά εξίσου σημαντική και η στάση του πληρώματος: των ναυτών των καθαριστών, των λιπαντών. Η φανερή ή κρυφή ανταρσία θα οδηγήσει το πλοίο στις ξέρες άσχετα με το πόσο καλός είναι ο καραβοκύρης και η ομάδα που τον πλαισιώνει. Φυσικά οι ανταρσίες προκύπτουν και από τους επιτήδειους που τις υποθάλπουν για λόγους αλλότριους από το κοινό καλό. Το πλήρωμα στην περίπτωση μας δεν έχει άλλη επιλογή από το να φορέσει την φρεσκοσιδερωμένη και καθαρή στολή του. Αφού την καθαρίσει από τους λεκέδες της διαπλοκής, της διαφθοράς, της καλοπέρασης, του κέρδους, της αρπαχτής να την σιδερώσει με προσοχή με το βαρύ σίδερο της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, του σεβασμού, της συνύπαρξης, της αποδοχής της διαφορετικότητας. Τότε και μόνο τότε, θα υπάρχει λαός ικανός και έτοιμος να απαιτεί και να μην επαιτεί από όσους τον κυβερνούν να διακονούν ως οφείλουν τις ανάγκες του. 

Ο καραβοκύρης και η ομάδα του, καλοί ή κακοί, είναι συγκοινωνούντα δοχεία με το πλήρωμα. Να βάλουμε λοιπόν όλοι τα δυνατά μας. Γιατί αξίζει σε τούτον τον ευλογημένο τόπο κάτι καλύτερο. 

Υπογραφή

Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων

Υ.Γ.1 : Ζητείται λαός! Β. Λυσσαρίδης

Υ.Γ.2: Όταν θα βρεθεί ο λαός θα ξεφυτρώσουν και οι ανάλογοι για το ανάστημά του ηγέτες; Ή μήπως οι ηγέτες, αναλόγως του αναστήματός τους, θα μπορέσουν είτε να στήσουν εκ νέου τον λαό στο ύψος που του αρμόζει, είτε να τον καταποντίσουν. 

>>> ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ

Home