Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η γυναίκα του Καίσαρα...

Η γυναίκα του Καίσαρα...

Γράφει η Χρύσω Αντωνιάδου

  • Μια δεύτερη ανάγνωση του Υπουργικού Συμβουλίου
  • Ο ηλικιακός ρατσισμός, οι συγγενείς και φίλοι
  • Η αλησμόνητη τάτσα του Αβέρωφ και τα καλά κρυμμένα μυστικά

Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «έπεισε» τις μάζες για να τον ψηφίσουν για δυο κυρίως λόγους: Πρώτο, ότι είναι νέος και θα στηρίξει τους νέους και τις νέες, Δεύτερο, ότι θέλει να τηρήσει την αρχή του 50 – 50 για ίση κατανομή θέσεων  γυναικών και ανδρών στο Υπουργικό Συμβούλιο και γενικά σε θέσεις ευθύνης και Τρίτο, ότι θα πατάξει τη διαφθορά και την επιλογή προσώπων ανάλογα με το μέσον, την κομματική σχέση, τη σχέση κουμπαριάς κλπ.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά από 15 ημέρες «πόνων» και …περισυλλογής, άφησε το πρωί της Δευτέρας να διαρρεύσουν τα ονόματα του νέου Υπουργικού του Συμβουλίου, για να λάβει τις πρώτες αντιδράσεις. Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας εκδόθηκε επισήμως ανακοίνωση για το νέο Υπουργικό Συμβούλιο.

>>> Όλα τα άρθρα της Χρύσως Αντωνιάδου ΕΔΩ <<<

Πάντοτε, πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, ότι οι άνθρωποι δεν κρίνονται ούτε από την εξωτερική τους εμφάνιση, ούτε από το πομπώδες βιογραφικό τους, ούτε από την ηλικία τους. Κρίνονται από το έργο που επιτελούν, από την προσωπικότητα και τον ακέραιο χαρακτήρα τους, από τις αρχές που πρεσβεύουν και κυρίως από την όρεξη για δουλειά. Πολλοί έσπευσαν να κατηγορήσουν τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Ελλάδα και την Κύπρο, αφήνοντας υπονοούμενα με θαυμαστικά, για την επιλογή ενός ποπ τραγουδιστή στη θέση του Υφυπουργού Πολιτισμού.

Άλλοι κατηγορούν τον νέο Πρόεδρο για τις επιλογές δυο 70χρόνων παρά τις δεσμεύσεις για επιλογές ατόμων νεαρής ηλικίας. Ηλικιακός ρατσισμός!

Πολλοί ψέγουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη για επιλογές συγγενικών του προσώπων, για άτομα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση όταν εταιρείες τους ή οι ίδιοι είχαν συμφέροντα με το δημόσιο.

Ο νέος Πρόεδρος κατηγορείται ακόμη ότι προχώρησε σε επιλογές ατόμων σε καίριας θέσεις υπουργεία χωρίς τις κατάλληλες, κατά την άποψή τους, γνώσεις και εμπειρίες για το αντικείμενο του χαρτοφυλακίου του.

Ο ακταρμάς

Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι προσγειώθηκαν ανώμαλα με τις επιλογές τού Προέδρου, θεωρώντας, εκ των αποφάσεων του, ότι θα συνεχίσουν να διαιωνίζονται τα γνωστά παλιά μονοπάτια της πολιτικής: το βόλεμα φίλων, κομματικών στελεχών, ακόμη κι αν τους εξωράισαν για να τηρούν δήθεν τα κριτήρια, ακόμη κι αν έκρυψαν πολλές από τις δραστηριότητές τους. Εδώ είναι Κύπρος και τίποτε δεν κρύβεται.

Πραγματικά, το πιο εξευτελιστικό σε όλο αυτό τον ακταρμά ανθρώπων, γνώσεων και εμπειριών, είναι ότι δεν τηρήθηκε το κριτήριο των διάφανων διαδικασιών αλλά των κομματικών και προσωπικών σχέσεων.

Είναι δικαίωμα του προέδρου να επιλέγει τα πρόσωπα της αρεσκείας του. Είναι δικαίωμα να ικανοποιεί τα κόμματα που τον στήριξαν σε δύσκολες στιγμές και τους ανθρώπους που πίστεψαν σε αυτόν όταν άλλοι τον λιθοβολούσαν.

Όμως, είναι αναφαίρετο δικαίωμα και του κυπριακού λαού να έχει τους ενδοιασμούς του, να κρίνει τις επιλογές του, να απογοητεύεται και να αγωνιά για όλα αυτά που έρχονται. Προσωπικά, θεωρώ ότι οι υπουργοί θα πρέπει να επιλέγονται στη βάση μιας συγκεκριμένης διαδικασίας, όπως αυτή που ακολουθείται στο δημόσιο αλλά κυρίως στον ιδιωτικό τομέα κατά την πρόσληψη εργαζομένων.

Οι υποψήφιοι να υποβάλλονται σε ερωτήσεις, όπως:

Πρώτο, γνωρίζετε ποιες είναι οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες της θέσης σας; 

Δεύτερο, αντιλαμβάνεστε ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείστε να αντιμετωπίσετε και πώς θα τη χειριστείτε;

Τρίτο, ποιους θεωρείτε τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους σας;

Τέταρτο, τι περιμένετε από εμένα ως νέος Υπουργός να κάνω τις πρώτες 30/60/90 ημέρες;

Πέμπτο, ποια αποτελέσματα περιμένετε να φέρω τους πρώτους 6 μήνες;

Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο υποψήφιος πότε και πώς θα αξιολογηθεί και ότι, εάν αποτύχει να καλύψει τους στόχους του, θα υποστεί κυρώσεις.

Από αύριο η Κύπρος περνά σε μια νέα εποχή. Σε μια εποχή κρίσιμων προκλήσεων στην οικονομία, στα χρηματοοικονομικά, σε σχέση με το κράτος δικαίου και το κοινωνικό κράτος.

Ο λαός είναι κουρασμένος και απελπισμένος. Θέλει λύσεις στα προβλήματά του και προοπτικές για το μέλλον. Με νέους ή μεγαλύτερους και ενστερνιζόμενος το γνωμικό «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια». 

 

Home