Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έχω ένα μυστικό!

Έχω ένα μυστικό!

Παγκόσμια μέρα Παιδικού βιβλίου. Η καλύτερη μέρα του χρόνου

Είσαι ένα παιδί. Θέλεις να παίξεις. Να τρέξεις. Να χαρείς. Να μάθεις. Να ταξιδέψεις. Θέλεις ειρήνη. Ελευθερία. Ασφάλεια. Ονειρεύεσαι έναν καλύτερο κόσμο.

Μπορεί να είσαι και ενήλικας. Να δουλεύεις σκληρά. Να έχεις ευθύνες σωρό. Θέλεις παρηγοριά και ελπίδα. Θέλεις Δικαιοσύνη.  Θέλεις έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά σου.

Ίσως να είσαι πια παππούς ή γιαγιά. Να έχουν κουραστεί τα μάτια και τα πόδια σου. Θέλεις αγάπη και συντροφιά. Λυπάσαι που δεν κατάφερες να αλλάξεις τον κόσμο. 

Αγαπημένο μου παιδί, αγαπημένε φίλε και φίλη, συνταξιδιώτη της ζωής, σεβαστέ μου γονιέ, σήμερα, θέλω να σου ζητήσω συγγνώμη για όλα όσα έκανα.

Θέλω να σου ζητήσω συγνώμη για όλες εκείνες τις φορές που έσκυψα το κεφάλι και δέχτηκα την αδικία.

Για όλες εκείνες τις φορές που ενώ άκουγα τα ψέματα σώπαινα.

Για εκείνες τις φορές, και ήταν πολλές, που καταπάτησα το δικαίωμα του συνανθρώπου μου, δήθεν γιατί δεν μπορούσα να κάνω αλλιώτικα. 

Για κάθε φορά που ενώ ήξερα, έκανα πως δεν ήξερα και αντί να δράσω, αδρανούσα. Θέλω να σου ζητήσω, λοιπόν,  συγνώμη και για όσα δεν έκανα. 

Θέλω να σου ζητήσω συγνώμη για κάθε φορά που τα παράταγα και δεν δοκίμαζα να τον αλλάξω τον κόσμο. 

Θέλω, σήμερα, να σου ζητήσω συγνώμη που δεν κατάφερα τελικά να αλλάξω τον κόσμο.

Θέλω να σου ζητήσω συγνώμη που δεν έγινα σολωμός. Που δεν κολύμπησα ανάποδα. στο ρέμα.

Για να επανορθώσω θα μοιραστώ μαζί σου ένα μυστικό.

Να μην μείνει παρακαλώ το μυστικό μεταξύ μας.

Να το μοιραστείς με όλους όσους ξέρεις. Ακόμη και με εκείνους που δεν ξέρεις.

Σήμερα είναι η μέρα που φωνάζουμε το πιο υπέροχο μυστικό του κόσμου.

Φοβάσαι; 

Το φοβόμετρό σου δείχνει υψηλά επίπεδα φόβου στο μυαλό και στη ψυχή σου;

Κανένα παυσίλυπο δεν καταλαγιάζει τη λύπη σου;

Ξέχασες να ονειρεύεσαι; Η μελαγχολία σε πνίγει;

Μην τρομάζεις. Το λογοτεχνικό σου φαρμακείο θα καταλαγιάζει κάθε λύπη, κάθε φόβο, κάθε πόνο. Θα σου δώσει ελπίδα και δύναμη. Θα γεμίσει παραμυθία τη ψυχή σου. Θα σε αφυπνίσει στην αλήθεια. Η φαντασία σου θα απογειωθεί.

Ξέρεις γεννιούνται συνεχώς σπουδαίες ιστορίες. Ιστορίες που θέλουν να ακουστούν, να διαβαστούν να ταξιδέψουν, να γίνουν εικόνες, να μπουν σε ράφια, να σκονιστούν, να τσαλακωθούν, να λερωθούν από χέρια, να βραχούν από δάκρυα μοναχικών ψυχών. Οι ιστορίες γεννιούνται από ψυχές ελεύθερες και με τις λέξεις τους φτιάχνουν ακόμη πιο ελεύθερες ψυχές. 

Να πάρεις την κόκκινη κλωστή των ιστοριών και να πλέξεις την κουβέρτα της παρηγοριάς στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε. Να την κάνεις μαγικό χαλί για να πετάξεις πάνω από τα σύννεφα.

Με τη δύναμη των ιστοριών μπορείς να ζήσεις καλύτερα. Καλύτερα και από τους ήρωες που ζήσανε απλώς καλά. 

Να αγαπάς τη λογοτεχνία. Να πεινάς πάντα για λέξεις. Να βάλεις τα βιβλία στη ζωή σου. Γιατί τα βιβλία είναι το σπίτι και το ταξίδι μας. Γιατί τα βιβλία είναι η ελευθερία μας

Ναι, αυτό είναι το πιο μεγάλο μυστικό. Και, ναι, θέλω να το μοιραστείς με όλους. Είναι το δώρο που σου δίνω για να το δωρίσεις.

Παγκόσμια μέρα Παιδικού βιβλίου.

Η καλύτερη μέρα του χρόνου. Γιατί, ναι, ένα βιβλίο και ένα παιδί τον κόσμο αλλάζουνε μαζί. 

φα

Η καλύτερη μέρα για να ευχαριστήσουμε του δημιουργούς. Τους συγγραφείς που με τις λέξεις τους έφτιαξαν κόσμους μαγικούς. Τους εικονογράφους που τους ζωγράφισαν με χρώματα φωτεινά. 

Αποκάλυψαν αλήθειες. Μας άνοιξαν παράθυρα για να ανακαλύψουμε πως να υπάρχουμε με αξιοπρέπεια και να πως να συνυπάρχουμε με σεβασμό.

Υπογραφή

Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων

Υ.Γ.1: Η Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου  γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο στις 2 Απριλίου, γενέθλια μέρα του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (ΒΒΥ), από το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της ΙΒΒΥ ετοιμάζει το μήνυμα και την αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να αναδειχθεί η  αξία των βιβλίων και της φιλαναγνωσίας και να ενθαρρυνθεί η διεθνής συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.  Για το 2023, το υλικό του εορτασμού-μήνυμα και αφίσα- ανέλαβε το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ, ο Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το μήνυμα έγραψε ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος και την αφίσα φιλοτέχνησε η ζωγράφος και εικονογράφος Φωτεινή Στεφανίδη.

αφ

Υ.Γ.2: 

Είμαι ένα βιβλίο. Είσαι ένα βιβλίο. Όλοι είμαστε βιβλία. 

Η ψυχή μου είναι η ιστορία που αφηγούμαι.  

Κάθε βιβλίο έχει τη δική του ιστορία να πει…

… Γιατί κι εσύ είσαι ένα βιβλίο. 

Όλοι είμαστε βιβλία. 

Έλα, φώναξέ το δυνατά, ώστε να το ακούσουν όλοι:

«Είμαι ένα βιβλίο, διάβασέ με»

                                                      Βαγγέλης Ηλιόπουλος

αφ

Home