Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Με 4 αιτήματα πάνε οι δάσκαλοι στην Αθηνά

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα
- 23.05.2023

Με 4 αιτήματα πάνε οι δάσκαλοι στην Αθηνά

Περιμένουν τις αποφάσεις για υλοποίηση των αιτημάτων τους

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα (23/5) μεταξύ της υπουργού Παιδείας και της ΠΟΕΔ. 

Παρόλο που στην πράξη, η σχολική χρονιά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί αφού είναι σε εξέλιξη οι εξετάσεις Τετραμήνων και έπονται και οι Παγκύπριες, άπαντες στο υπουργείο Παιδείας, ξεκίνησαν προετοιμασία για την επόμενη χρονιά. 

Η Αθηνά Μιχαηλίδου και οι συνεργάτες της, θέλουν να κλείσουν το συντομότερο αρκετά μεγάλα ζητήματα τα οποία εκκρεμούν. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν και τα αιτήματα της ΠΟΕΔ.

Κατά τη συνάντηση η ΠΟΕΔ αναμένει να ακούσει τις θέσεις της υπουργού Παιδείας αναφορικά με:

> Την αύξηση οργανικών θέσεων στην Ειδική, Προδημοτική και Δημοτική Εκπαίδευση για κάλυψη των πραγματικών αναγκών

> Την αύξηση διοικητικού χρόνου διευθυντικής ομάδας

> Την επέκταση του θεσμού του Υπεύθυνου Τμήματος

> Την οριστική κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών στην εκπαίδευση με τη δημιουργία απαραίτητων συμβάσεων εργασίας.

Μιλώντας στην OffsiteNews ο ΓΓ της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους, ανέφερε πως υπάρχουν θετικές ενδείξεις ως προς την αποδοχή και εφαρμογή των αιτημάτων τους από την υπουργό Παιδείας και αναμένουν να ακούσουν τους σχεδιασμούς του υπουργείου. 

Σε σχέση με τις οργανικές θέσεις, ο κ. Χαραλάμπους εξήγησε ότι «είναι οι θέσεις εργασίας που χρειάζεται ένας οργανισμός για να λειτουργήσει. Την τελευταία δεκαετία, ενώ αυξάνονται οι ανάγκες σε προσωπικό των σχολείων, δεν αυξάνονταν οι οργανικές θέσεις με αποτέλεσμα να είναι 700 και οι 300 που υπολείπονταν για να συμπληρωθούν οι 1000, δίνονταν με συμβάσεις, δηλαδή έκτακτοι εκπαιδευτικοί». Ουσιαστικά αυτό που ζητούν οι δάσκαλοι είναι μείωση των έκτακτων εκπαιδευτικών.

Για την διευθυντική ομάδα, ο ΓΓ της ΠΟΕΔ σημείωσε πως «οι Διευθυντές έχουν σήμερα 11 ώρες ως διδακτικό χρόνο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διοικούν τα σχολεία. Παράλληλα οι Βοηθοί Διευθυντές έχουν 25 διδακτικές ώρες». Η ΠΟΕΔ υποστηρίζει πως θα πρέπει να αυξηθεί ο διοικητικός χρόνος των Βοηθών Διευθυντών ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθονται στα καθήκοντά τους. Λόγω του ότι όμως το εν λόγω ζήτημα θα επιφέρει κάποιο κόστος, αναμένεται να υλοποιείται σταδιακά βάσει προγραμματισμου. 

Η επέκταση του θεσμού του Υπεύθυνου Τμήματος αφορά την συμφωνία που ήδη είναι σε ισχύ και αναμένεται την επόμενη χρονιά να υλοποιηθεί άλλη μια παράμετρος της. 

Καταληκτικά, για την κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών, αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδεία, ο οποίος, όπως έγραψε σε προηγούμενο ρεπορτάζ της η OffsiteNews, θα προνοεί την εργοδότηση 3.500 εκπαιδευτικών ως έκτακτοι. 

Home