Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σχολικά λεωφορεία: Έφυγαν οι τροχοί και «τρέχουν» στη Βουλή

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα
- 25.05.2023

Σχολικά λεωφορεία: Έφυγαν οι τροχοί και «τρέχουν» στη Βουλή

Ψάχνουν λύσεις για τα ατυχήματα - Μία φορά τον χρόνο πηγαίνουν για ΜΟΤ τα λεωφορεία

Ολοένα και αυξάνονται τα τελευταία χρόνια τα ατυχήματα με τα σχολικά λεωφορεία. Γεγονότα τα οποία προκαλούν πονοκέφαλο στους αρμόδιους και ανησυχία στους γονείς ως προς την ασφάλεια των παιδιών τους. 

Το πρόσφατο περιστατικό όπου έφυγαν τροχοί λεωφορείου το οποίο μετέφερε μαθητές σε σχολική εκδρομή, τάραξε για τα καλά τα νερά, με την λήψη μέτρων να είναι επιτακτική ανάγκη. Αυτό όμως δεν ήταν το μοναδικό περιστατικό. Σημειώθηκαν και πυρκαγιές σε εν κινήσει λεωφορεία.

Μετά από εισήγηση του βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού Πρόδρομου Αλαμπρίτη αλλά και την υιοθέτηση όλων των μελών της επιτροπής Μεταφορών, εξετάζεται σήμερα αυτεπάγγελτα η ασφάλεια των λεωφορείων.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που το εν λόγω θέμα θα συζητηθεί στην Βουλή, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα τα οποία θα εξαλείψουν τα ατυχήματα και τα λεωφορεία θα είναι ένα ασφαλές μέσο μεταφοράς.

Στη συζήτηση θα παρευρεθούν: εκπρόσωποι του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών του ίδιου Υπουργείου, του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, της Αστυνομίας Κύπρου, της ΟΕΒ, της ΠΟΒΕΚ, των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ, της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης, της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημόσιων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων, της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ) και της εταιρείας παροχής υπηρεσιών υπεραστικών δημόσιων επιβατικών μεταφορών.

Πάντως, ο υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης μετά και το τελευταίο περιστατικό, έδωσε οδηγίες ώστε να ληφθούν τα ακόλουθα 8 μέτρα. 

  1. Το Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων θα προβεί σε δειγματοληπτικό τεχνικό έλεγχο λεωφορείων ηλικίας 10 ετών και άνω, το αμέσως επόμενο διάστημα.
  2. Έχει ήδη κληθεί ολόκληρος ο επιβατικός στόλος της ιδιοκτήτριας εταιρείας του συγκεκριμένου λεωφορείου για ολοκληρωμένο έλεγχο στα Κέντρα Επιθεώρησης Μηχανοκινήτων Οχημάτων του ΤΟΜ.
  3. Το ΤΟΜ θα αποστείλει επιστολές σε όλες τις εταιρείες που διαθέτουν λεωφορεία, με την καταγραφή συστάσεων σε σχέση με ελέγχους που πρέπει να διενεργούν πριν την έναρξη της ημερήσιας εργασίας των λεωφορείων τους.
  4. Το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών (ΤΗΜΥ) θα εκδώσει ανακοίνωση για να ενημερώσει το κοινό για τα απαραίτητα πιστοποιητικά που πρέπει να λαμβάνει όταν διεκπεραιώνεται η συντήρηση.
  5. Το ΤΟΜ θα εκδώσει Τεχνική Οδηγία σε όλα τα Ιδιωτικά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΙΚΤΕΟ) όπως ελέγχουν και τη σωστή εφαρμογή των ελαστικών.
  6. Το ΤΟΜ θα διεξάγει Εκστρατεία Τεχνικών Οδικών Ελέγχων σε βαρέα οχήματα, το αμέσως επόμενο διάστημα.
  7. Το ΤΗΜΥ θα πραγματοποιήσει ελέγχους στα συνεργεία αλλαγής ελαστικών αυτοκινήτων για να διαπιστωθεί εάν εφαρμόζονται οι σωστές διαδικασίες κατά την αλλαγή ελαστικών.
  8. Το Υπουργείο θα ετοιμάσει προσχέδιο κανονισμών για συχνότερο έλεγχο βαρέων οχημάτων άνω των δέκα ετών, κάθε 6 μήνες, και το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Home