Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η Αννίτα γιατί απέρριψε την πρόταση Αναστασιάδη;

Η Αννίτα γιατί απέρριψε την πρόταση Αναστασιάδη;

αντί η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ να απαντά του Ν. Αναστασιάδη ‘ξέρουμε τι κάνουμε’ και τις προάλλες να απαντά του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Κ. Πετρίδη για ‘πολιτική προσωπική ή άλλη σκοπιμότητα’ θα ήταν σοφότερο για την ίδια να έδραττε την ευκαιρία και την ‘πολιτική πάσα’ του Νίκου Αναστασιάδη και να προσκαλούσε και τον Αβέρωφ Νεοφύτου σε μια ‘τριμερή’ συνάντηση Κορυφής και να αποφάσιζαν από κοινού την πραγματική αναγέννηση του ΔΗΣΥ και τα επόμενα βήματα.

Την περασμένη βδομάδα δημοσιεύτηκε μια συνέντευξη του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος μεταξύ άλλων και αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στο ΔΗΣΥ είπε πως θα αναλάβει πρωτοβουλία σε συνεννόηση με την ηγεσία του ΔΗΣΥ για να προσπαθήσουν να ‘αναγεννήσουν’ και να ‘επανασυγκολλήσουν’ το κόμμα. 

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε: «Προτίθεμαι να αναλάβω, σε συνεργασία πάντα µε τη νέα ηγετική ομάδα στην Πινδάρου, πρωτοβουλία που θα επιτρέψει την αναγέννηση της παράταξης και το αίσθημα ασφάλειας όχι µόνο στους οπαδούς αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα. Μια πρωτοβουλία «επανασυγκόλλησης» μερών του Συναγερμού, που θα οδηγήσει, σε σύγχρονο πολιτικό λόγο και σύγχρονες πολιτικές θέσεις».

Η Αννίτα Δημητρίου κλήθηκε μετά από κάποιες μέρες να σχολιάσει αυτή την πρόθεση του Νίκου Αναστασιάδη, η οποία την απέρριψε ‘ευγενικά’. Είπε συγκεκριμένα η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ: «Εμείς ως ηγεσία σας διαβεβαιώ ότι ξέρουμε πολύ καλά πώς θα προχωρήσουμε. Βεβαίως όσοι θέλουν να βοηθήσουν στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης τους κόμματος, εδώ είμαστε, να συζητήσουμε ό,τι πρέπει να γίνει» για να προσθέσει ότι όλες οι απόψεις είναι σεβαστές. 

Λοιπόν. Τα πιο πάνω είναι τα δεδομένα μας από τα οποία εξάγονται πολύ ωραία πολιτικά συμπεράσματα. 

Αρχικά, ως προς την απάντηση της Αννίτας Δημητρίου, θα μπορούσε κάποιος να την χαρακτηρίσει και ως ‘πολιτικά αλαζονική’. Η φράση ‘Εμείς ως ηγεσία σας διαβεβαιώ ότι ξέρουμε πολύ καλά πώς θα προχωρήσουμε’ ως μέρος της απάντησης της στην ερώτηση να σχολιάσει την τοποθέτηση του Νίκου Αναστασιάδη, χωρίς πολιτικό περιτύλιγμα είναι ξεκάθαρο τι υπονοεί η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ: Ξέρουμε τι κάνουμε, μην μπλέκεσαι (Νίκο Αναστασιάδη) στα πόδια μας, δεν θέλουμε την βοήθειά σου. 

Ένα δεύτερο σημαντικό πολιτικό στοιχείο είναι οι διαφορετικές λέξεις που χρησιμοποιήσαν οι δυο (Αννίτα και Αναστασιάδης) ως τα του ΔΗΣΥ. Ο Νίκος Αναστασιάδης χρησιμοποίησε τις λέξεις ‘αναγέννηση’ και ‘επανασυγκόλληση των μερών του ΔΗΣΥ’ ενώ η Αννίτα Δημητρίου χρησιμοποίησε τις λέξεις ‘εκσυγχρονισμό’ και ‘αναβάθμιση του ΔΗΣΥ’. 

Αυτό το στοιχείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εμφανίζεται να μην αναγνωρίζει ή να παραδέχεται ότι ο ΔΗΣΥ μετά τις Προεδρικές εκλογές έχει σοβαρό πρόβλημα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης μπορεί να κατηγορείται για πολλά αλλά αν υπάρχει κάτι που του αναγνωρίζεται από άπαντες, Συναγερμικούς αλλά και πολιτικούς του αντιπάλους, είναι ότι διαθέτει άριστο κριτήριο αντίληψης της κοινής γνώμης αλλά του ενδοκομματικού περιβάλλοντος και λαμβάνει, αντιλαμβάνεται τα μηνύματα της βάσης. Δεν είναι τυχαίες οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο Νίκος Αναστασιάδης ‘αναγέννηση’ και ‘επανασυγκόλληση’. Ποτέ  δεν χρησιμοποιεί τυχαίες λέξεις ο Αναστασιάδης όταν μιλά για τον ΔΗΣΥ και μάλιστα σε μια συνέντευξη που είχε την ευχέρεια να την ξαναδιαβάσει και να διορθώσει ό,τι ήθελε. 

Και αυτές οι δυο λέξεις που χρησιμοποίησε ο Νίκος Αναστασιάδης ‘αναγέννηση’ και ‘επανασυγκόλληση’ είναι ακριβώς το ζητούμενο στο ΔΗΣΥ και θα έπρεπε να ήταν το κύριο ζητούμενο και της νέα ηγεσίας του ΔΗΣΥ. (Είναι πάνω σε αυτή τη βάση που και η Στήλη αμέσως μετά τις Προεδρικές Εκλογές με παρέμβαση της σημείωνε πως θα ήταν λάθος οι εκλογές ηγεσίας αλλά ο ΔΗΣΥ έπρεπε να προχωρούσε με μεταβατική ηγεσία, με απολογισμό, Καταστατικό Συνέδριο και κυρίως Ιδεολογικό Συνέδριο για επανακαθορισμό του τι τελικά πρεσβεύει ο ΔΗΣΥ και ποια είναι η πολιτική του κατεύθυνση ώστε μέσα από αυτή τη διαδικασία να δοθεί χρόνος και όλα τα μέρη του ΔΗΣΥ να καθίσουν σε ένα τραπέζι και μετέπειτα να εκλεγεί και η Νέα Ηγεσία του κόμματος). 

Το άκρως ανησυχητικό όμως για τον ίδιο τον ΔΗΣΥ είναι πως η Πρόεδρος του, προτίμησε να προσπεράσει τις δυο αυτές λέξεις του Νίκου Αναστασιάδη και να τις αντικαταστήσει με τις λέξεις ‘εκσυχρονισμό’ και ‘αναβάθμιση’. Αν αυτό έγινε ασυναίσθητα και αυθόρμητα στο πλαίσιο της απάντησης της έχει καλώς. Αν όμως έγινε επί σκοπού, τότε συνεπάγεται ότι η νέα ηγεσία του ΔΗΣΥ δεν αντιλαμβάνεται την πραγματική κατάσταση στο ΔΗΣΥ αλλά ούτε και λαμβάνει τα μηνύματα της βάσης, η οποία ακόμη είναι μοιρασμένη. Προσθέτοντας σε αυτό και την τοποθέτησή της Προέδρου της Πινδάρου ότι «Εμείς ως ηγεσία σας διαβεβαιώ ότι ξέρουμε πολύ καλά πώς θα προχωρήσουμε», τα πράγματα γίνονται χειρότερα διότι μπορεί μεν η νέα ηγεσία ‘να ξέρει πολύ καλά πώς θα προχωρήσει’ αλλά την ίδια ώρα να μην ξέρει ‘που θα προχωρήσει’.

Η Βάση αλλά και τα Στελέχη στο ΔΗΣΥ συνεχίζουν να είναι διασπασμένα. Αυτό είναι γνωστόν τοις πάσι. Μάλιστα η ‘εσωτερική αντιπαράθεση και διάσπαση’ είναι σε τόσο βαθμό που αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα αντικατοπτριστεί και στις υποψηφιότητες για τις Δημοτικές αλλά πιθανότητα και για τις Ευρωεκλογές. Ήδη οι συζητήσεις για τις υποψηφιότητες στις Δημοτικές έχουν ως βάση ‘μα γιατί αυτόν που στήριξε Νίκο και όχι αυτή που στήριξε Μαυρογιάννη’ και αντίστροφα ‘μα γιατί αυτήν που στήριξε Μαυρογιάννη και όχι αυτόν που στήριξε Νίκο’. 

Η Αννίτα Δημητρίου οφείλει να αναγνωρίσει και να αντιληφθεί ότι αυτό το κλίμα υφίσταται στη Βάση του κόμματός της. Ο ΔΗΣΥ δεν θέλει ‘εκσυγχρονισμό’ αλλά ‘αναγέννηση’ και δεν θέλει ‘αναβάθμιση’ αλλά ‘επανασυγκόλληση’.

Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει δίκαιο και αντί η Πρόεδρος να του απαντά ‘ξέρουμε τι κάνουμε’ και τις προάλλες να απαντά του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Κ. Πετρίδη για ‘πολιτική προσωπική ή άλλη σκοπιμότητα’ θα ήταν σοφότερο για την ίδια να έδραττε την ‘πολιτική πάσα’ του Νίκου Αναστασιάδη και να προσκαλούσε και τον Αβέρωφ Νεοφύτου σε μια ‘τριμερή’ συνάντηση Κορυφής και να αποφάσιζαν από κοινού την πραγματική αναγέννηση του ΔΗΣΥ και τα επόμενα βήματα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ / Twitter: @tsangarisp  

0
Home