Ποιοι είναι πίσω από Χαμπιαούρη –Θα την πληρώσουν οι τελειόφοιτοι

Ποιοι είναι πίσω από Χαμπιαούρη–Θα την πληρώσουν οι τελειόφοιτοι

 

Χαιρετώ από την ωραία Κύπρο, η οποία ομολογώ πως μου έλειψε (!!!). Ο ΕΦΕΤΗΣ σήμερα θα ασχοληθεί εξ’ ολοκλήρου με τα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Διαβάστε μας, και αν νομίζετε ότι είμαστε υπερβολικοί, πείτε μας.  

Παιδεία – Τι έγινε – Το ρεζουμέ

Ο ΕΦΕΤΗΣ όπως πάντα σας ενημερώνει για όλα τα σημαντικά παρασκήνια σε θέματα που απασχολούν την ευρύτερη κοινωνία.

Πριν πάμε όμως στο παρασκήνιο, πρέπει να πούμε με δυο λόγια το «προσκήνιο». Οπόταν, θα σας πω τι έγινε. Το ρεζουμέ της όλης υπόθεσης:

 • Η Κυβέρνηση την 4η Ιουλίου προχώρησε σε 4 αποφάσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν:
 1. με την μείωση των ωρών που λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί βάσει του χρόνου υπηρεσίες τους
 2. να μην δίνονται απαλλαγές στους εκπαιδευτικούς συνδικαλιστές
 3. να μειωθούν οι ώρες απαλλαγής των Βοηθών Διευθυντών 
 4. στην μείωση των ωρών απαλλαγής σε Υπεύθυνους Τμημάτων
 • Αυτή ήταν και η απόφαση που ξεσήκωσε τους εκπαιδευτικούς.
 • Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για θέματα, τα οποία έχουν να κάνουν με κεκτημένα των εκπαιδευτικών και όχι επί της ουσίας της μεταρρύθμισης της Παιδείας.  

Ο ΕΦΕΤΗΣ σημειώνει ότι και οι 4 αποφάσεις αυτές αποτελούσαν και διαχρονικές επισημάνσεις του Γενικού Ελεγκτή αλλά και της Τρόικας.

 • Όπως και να έχει, οι εκπαιδευτικοί αντέδρασαν διότι όπως είπαν, η Κυβέρνηση αποφάσισε τα πιο πάνω μονομερώς, χωρίς διαβούλευση.
 • Την 23η Αυγούστου οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είχαν 3ωρη σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπου συναποφασίστηκε αναθεωρημένη πρόταση.
 • Την 24η Αυγούστου οι συνδικαλιστικές οργανώσεις απέρριψαν την αναθεωρημένη πρόταση.
 • Την 24η Αυγούστου, μετά την απόρριψη της πρότασης από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, η Κυβέρνηση απέσυρε την αναθεωρημένη πρόταση.
 • Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στο σημείο ότι η σχολική χρονιά θα αρχίσει βάσει των αποφάσεων του Υπουργικού της 4ης Ιουλίους και οι Εκπαιδευτικοί θα διαδηλώσουν την αντίθεσή τους την 28η Αυγούστου ενώ θα εξαγγείλουν και περαιτέρω μέτρα. 

Παιδεία – 6 Σημεία

 1. Δεν μας ικανοποιεί ο τρόπος που η Κυβέρνηση διαχειρίζεται το ζήτημα
 2. Δεν μας ικανοποιεί ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν την Παιδεία οι εκπαιδευτικοί
 3. Δεν μας ικανοποιεί η εμπλοκή των γονιών. Ο Εφέτης είναι της άποψης ότι οι γονιοί θα πρέπει να απομακρυνθούν από τα σχολεία και να μην έχουν ΟΥΤΕ ρόλο ΟΥΤΕ λόγο. Αν θέλουμε την εμπλοκή των γονιών τότε ο εκάστοτε Σύνδεσμος Γονέων να θεωρείται και ως η Σχολική Εφορεία.
 4. Δεν μας ικανοποιεί ότι πληρώνουμε τόσα λεφτά για κάθε μαθητή αλλά με επιδόσεις που δεν ανταποκρίνονται στα ποσά που δαπανούνται από στην Παιδεία.
 5. Δεν μας ικανοποιεί ότι καθηγητές, οι οποίοι δεν μπορούν να διδάξουν να βρίσκονται στα σχολεία και να κρύβονται πίσω από την «μονιμότητα»
 6. Δεν ακούσαμε ούτε από το Κράτος αλλά ούτε και από τους Εκπαιδευτικούς προτάσεις οι οποίες να εντάσσονται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό για αναδιάρθρωση της Παιδείας.

Παιδεία – Ποιος θα πληρώσει την νύφη

Δεν θέλετε τον ΕΦΕΤΗ βεβαίως για να αντιληφθείτε ποιος θα πληρώσει την νύφη από την κακή διαχείριση της Κυβέρνησης αλλά και από τα τερτίπια των εκπαιδευτικών:

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Και κυρίως οι ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΟΙ, οι οποίοι θα δώσουν αγώνα δρόμου για μια θέση στα Πανεπιστήμια.

Παιδεία – Πίσω από τον Χαμπιαούρη, ποιοι;

Ξέρω, ξέρω. Όλοι νομίζαμε ότι «ο Χαμπιαούρης τα έκανε μαντάρα». Αλλά η αλήθεια είναι αλλιώς.

Ο Χαμπιαούρης όντως δεν ήταν το κατάλληλο πρόσωπο να προωθήσει τέτοια μέτρα διότι επικοινωνιακά τα έκανε μαντάρα ως Υπουργός από τον πρώτο μήνα.

Αλλά επί της ουσίας του θέματος της Παιδείας, ο Χαμπιαούρης δεν είναι ο ηθικός αυτουργός.

Πίσω από τον Χαμπιαούρη αγαπητά μου παιδιά βρίσκονται δύο πανίσχυρα πρόσωπα της Κυβέρνησης:

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου

καιιιιιιιιιιι……

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αλλιώς Νίκαρος.

Και οι δυο, στην πολιτική τους πορεία ήταν για πολλά χρόνια μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας αλλά και Πρόεδροι της εν λόγω επιτροπής.

Ειδικά ο Νίκαρος, θεωρεί ότι τα θέματα της Παιδείας είναι ένα από τα ατού του ως Πολιτικός, όπως επίσης και ο Προδρόμου.  

Οπόταν, μπορεί μεν ο Χαμπιαούρης να είναι στην πρώτη γραμμή πυρός αλλά πίσω από αυτόν είναι ο ίδιος ο ΠτΔ και ο Προδρόμου. 

Παιδεία – Εισήγηση

Ο ΕΦΕΤΗΣ εισηγείται το εξής:

Κύριοι της Κυβέρνησης. Κύριοι Εκπαιδευτικοί.

Τις πελλάρες να τις σταματήσετε. Κάτσετε κάτω, βάλτε όλα τα δεδομένα κάτω, και απαντήστε στο ζητούμενο. Το οποίο είναι:

 • Θέλουμε στα σχολεία ΜΟΝΟ ικανούς εκπαιδευτικούς – Άρα βρείτε ρήτρα κατάργησης της μονιμότητας.
 • Θέλουμε στα σχολεία ΜΟΝΟ μαθητές που θέλουν να μάθουν – Άρα βρείτε παράλληλο σύστημα εκπαίδευσης για τους μαθητές που δεν θέλουν να μάθουν αλλά που ίσως έχουν άλλες ικανότητες σε πιο πρακτικά πράματα αντί της μάθησης.
 • Θέλουμε αξιολόγηση Σχολείων, με σειρά κατάταξης – Άρα βρείτε σύστημα αξιολόγησης.
 • Θέλουμε τους ΓΟΝΕΙΣ να ΜΗΝ έχουν κανένα ρόλο και λόγο στα Σχολεία  ή αν θα έχουν τότε να κάθε Σύνδεσμος Γονέων να είναι αυτόματα και η Σχολική Εφορεία έτσι ώστε να έχουν και δια Νόμου Ευθύνες αλλά και καθήκοντα και όχι μόνο να φωνάζουν.
 • Θέλουμε σε βάθος μια 10ετίας να υλοποιηθεί το Στρατηγικό Πλάνο Αναδιάρθρωσης της Παιδείας, το οποίο να συμπεριλαμβάνει και τα πιο πάνω.

Μπορείτε; Αν μπορείτε, κάντε το. Όλα τα άλλα είναι εκ του περισσού. 

Twitter:@efetis

16