Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

3ος Κύκλος της Σειράς Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα

Offsite Team
- 06.04.2021

3ος Κύκλος της Σειράς Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα

Το θέμα «Τριπαράδεισος και Άβαι: Κοιτίδα των Μακεδόνων στην Άνω Συρία και των Αράβων βασιλέων της Εμέσης» πραγματεύεται ο Θεόδωρος Μαυρογιάννης, Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, την Πέμπτη 8 Απριλίου 2021. Η τηλεδιάλεξη είναι η τέταρτη του 3ου Κύκλου της Σειράς Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα με γενικό τίτλο «Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός», που διοργανώνει το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ). Όπως όλες οι τηλεδιαλέξεις της Σειράς, η διάλεξη θα αρχίσει στις 19.00 και θα μεταδοθεί μέσω της Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3qgKCQi

 

Στους ενδιαφερόμενους θα χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης μετά από προεγγραφή στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/3snmfp9r

 

Η τηλεδιάλεξη επικεντρώνονται στη μελέτη του βασιλείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των διαδόχων του στη Συρία και των Αράβων βασιλέων της Εμέσης. Σημείο αφετηρίας, σύμφωνα με τον ομιλητή, είναι η επιλογή του Τριπαράδεισου, αρχαίας ελληνικής πόλης της Άνω Συρίας, για τη σύνοδο των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 321 π.Χ., κατά την οποία διευθετήθηκε η γενικότερη οργάνωση και διαχείριση των κτήσεων της μακεδονικής αυτοκρατορίας. Το ιδεολογικό φορτίο αυτής της επιλογής ανιχνεύεται στη συνέχεια στην πολιτική των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, μεταξύ των οποίων και του Κωνσταντίνου.

 

Ο Καθηγητής Θεόδωρος Μαυρογιάννης σπούδασε Κλασικές Σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Perugia. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Αρχαία Ιστορία, Κλασική Αρχαιολογία και Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Freiburg και αναγορεύτηκε Διδάκτωρ της Αρχαίας Ιστορίας.  Είναι Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ δίδαξε και στα Πανεπιστήμια της Perugia και του Freiburg. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο σε πέντε γλώσσες. Τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται εστιάζονται στην Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Ανατολή, στους κλασικούς Χρόνους και στην Ύστερη Αρχαιότητα. Είναι μέλος της Φιλοσοφικής Εταιρείας Κύπρου και συμμετέχει σε επιτροπές εξωτερικής αξιολόγησης των Τμημάτων Ιστορίας και Αρχαιολογίας των Πανεπιστημίων της Κρήτης και των Ιωαννίνων.

 

Η Σειρά Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα οργανώνεται το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο (Φεβρουάριος – Μάιος 2021) από το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» (ΕΛΠΟΛ) του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Υποστηρικτές είναι ο Δήμος Αγλαντζιάς και το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του ΕΛΠΟΛ.

 

Home