ΑΚΤΗ: Εργαστήρι Μεσογειακής Διατροφής στον Κάθηκα

ΑΚΤΗ: Εργαστήρι Μεσογειακής Διατροφής στον Κάθηκα

Πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουνίου, στον Κάθηκα της Πάφου, το  Ημερίδα και συμμετοχικό εργαστήριο Κοινωνικών Εταίρων με θέμα την Μεσογειακή διατροφή. 

Το εργαστήριο συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, η εταιρεία συμβούλων Isotech και το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ με την υποστήριξη του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάθηκα.

Στο πλαίσιο της ημερίδας έγινε παρουσίαση των κανονισμών για τις κρατικές χορηγίες από τον κ. Νίκο Ιωάννου, Λειτουργό Βιομηχανικών Εφαρμογών, Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και παρουσίαση των δυνατοτήτων ανάπτυξης της Πάφου μέσω της ανάδειξης της Τοπικής Γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων  από την Άννα Τσέλεπου, Συντονίστρια Προγραμμάτων του Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ.

akti-kathikas

Το συμμετοχικό εργαστήριο λήψης αποφάσεων συντόνισε η Δρ Ξένια Ι. Λοϊζίδου, ειδική σε θέματα αειφόρου αναπτύξεως, Είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν 22 κοινωνικοί εταίροι που καλύπτουν όλο το φάσμα εμπλεκομένων στη Μεσογειακή Διατροφή: μικροί παραγωγοί γεωργικών προϊόντων, τυροκόμοι, οινοποιοί, ψαράδες, αμπελουργοί, νέοι γεωργοί, ιδιοκτήτες τοπικών εστιατορίων, κοινοτάρχες (τοπική αυτοδιοίκησή), εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων, εκπρόσωποι εκπαίδευσης/κατάρτισης. Ακολουθήθηκε συγκεκριμένη διαδικασία που στηρίζεται στη συλλογική ευφυία, με στόχο να αναγνωριστούν τα προβλήματα και να καταγραφούν οι απόψεις για λύσεις των προβλημάτων από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους. 

akti-kathikas

Τα βασικά προβλήματα, όπως καταγράφηκαν και ιεραρχήθηκαν από τους παρευρισκόμενους είναι:

  • Διάθεση προϊόντων
  • Δυσκολία πρόσβασης των παραγωγών στις αγορές
  • Εκμετάλλευση από τους μεσάζοντες
  • Χαμηλές τιμές στους παραγωγούς
  • Δυσκολία πρόσβασης στα κονδύλια που ανακοινώνει το κράτος για ανάπτυξη επιχειρήσεων των παραγωγών
  • Μεγάλη γραφειοκρατία
  • Πολύπλοκες και μη διάφανες διαδικασίες
  •  Έλλειψη ενημέρωσης
  • Οι παραγωγοί δεν έχουν τις γνώσεις να διεκδικήσουν τα κονδύλια οπότε απαιτείται η εργοδότηση συμβούλων που απορροφούν μεγάλο μέρος των διαθέσιμων κονδυλίων
  • Τρόπος διάθεσης των κονδυλίων: όταν τα κονδύλια δίνονται στο τέλος, αφού ο παραγωγός κάνει όλες τις δαπάνες, είναι δώρο άδωρο, αφού υποχρεώνονται να κάνουν δάνεια, τα οποία στο τέλος τους καταδυναστεύουν.
  • Καταγράφεται σημαντικό πρόβλημα ψηφιακής υστέρησης που μόνο με στοχευμένες καταρτίσεις on-the-job

Οι κύριες λύσεις που πρότειναν οι συμμετέχοντες είναι:

  • Ανάγκη δημιουργία ενός φορέα που να μην είναι οι σύμβουλοι, αλλά πχ ένας ΜΚΟ που να δημιουργήσει ένα κανάλι επικοινωνίας ανάμεσα στους παραγωγούς και στο κράτος, να παρέχει τεχνική και άλλη υποστήριξη για τη λύση προβλημάτων, να υποστηρίζει δράσεις δικτύωσης κ.λπ.
  • Λαϊκές αγορές. Άμεση επαφή παραγωγών με τους καταναλωτές. Μικρές και μεγάλες Λαϊκές αγορές. Στην Πάφο δεν υπάρχει ούτε μια λαϊκή αγορά!
  • Συνέργειες ανάμεσα σε παραγωγούς για δημιουργία «σειρών» προϊόντων και ανάμεσα σε καταναλωτές όπως πχ ταβέρνες.
  • Branding: Να γίνουν τα προϊόντα Μεσογειακής διατροφής της Κύπρου Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης. Να αναδειχθεί η μοναδικότητα των γεύσεων, των αρωμάτων κλπ.
  • Να αναδειχθεί η σημασία της προσωπικής επαφής του καταναλωτή με τον παραγωγό. Επισκέψιμα αγροκτήματα, μικρές βιοτεχνίες. Διαφήμιση.
  • Διαφήμιση/ προβολή/ εκδηλώσεις προώθησης.
  • Να ενισχυθεί η εξωστρέφεια των μικρών παραγωγών/επιχειρήσεων
  • Να μην τους «κατατρέχει» το κράτος. Να είναι βοηθητικοί οι λειτουργοί. Να γίνονται έλεγχοι, να τηρούνται τα πρότυπα και να βοηθιούνται οι παραγωγοί στην εφαρμογή τους.

Με βάση τα αποτελέσματα του εργαστηρίου θα αναπτυχθούν τα εργαλεία πολιτικής που θα ενταχθούν στις χρηματοδοτικές πρόνοιες του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.  

Το Εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου Social & Creative Community-Interreg MED στο οποίο εταίρος είναι το Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

akti kathikas

akti-kathikas

Home