Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αλλαγή Πλεύσης όσο είναι Καιρός για να Λυθεί το Κυπριακό

Offsite Team
- 12.11.2018

Αλλαγή Πλεύσης όσο είναι Καιρός για να Λυθεί το Κυπριακό

Thumbnail
Οι Πολυβίου και Κολοκασίδης συζήτησαν τα παλιά αδιέξοδα και τις νέες προσεγγίσεις στο Κυπριακό σε επίκαιρη διάλεξη

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας σε συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου διοργάνωσαν επίκαιρη εκδήλωση, όπου οι νομικοί Πόλυς Πολυβίου και Γιώργος Κολοκασίδης συζήτησαν τα «Παλιά αδιέξοδα και τις νέες προσεγγίσεις του Κυπριακού», στο Αμφιθέατρο UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Σοφία Ιορδανίδου. Οι ομιλητές συζήτησαν την πορεία του Κυπριακού και υπέβαλαν προτάσεις προκειμένου να αποφευχθεί άλλο ένα αδιέξοδο, που όπως τονίσθηκε, θα είναι πολύ οδυνηρό για τον Ελληνισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην εισήγηση του ο κ. Πολυβίου, τόνισε πως το ζήτημα είναι δύσκολο, καθώς όλες οι προσεγγίσεις απέτυχαν. «Σίγουρα τα πράγματα δε μπορεί να παραμείνουν ως έχουν σήμερα. Ως τώρα είχαμε για λάβαρο μας τη Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία (ΔΔΟ). Η Κύπρος όμως είναι πολύ μικρή για τέτοιο σύστημα. Όπου αυτό επιχειρήθηκε, απέτυχε παταγωδώς. Το ζήτημα δεν είναι αν η ΔΔΟ λειτουργήσει, αλλά το πώς θα εφαρμοστεί», υπέδειξε, προσθέτοντας πως στις ως τώρα συνομιλίες προβλέπεται να εφαρμοστεί το νέο μόρφωμα αμέσως μόλις εγκριθεί από δύο δημοψηφίσματα. Μίλησε για μετεξέλιξη του υφιστάμενου Κυπριακού Κράτους, με νέα δομή, από την Ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ για την Τουρκοκυπριακή πλευρά θα υπάρξει περίοδος χάριτος για την οποία όμως τον λόγο θα έχει η Τουρκία. «Εισηγούμαι μεταβατική περίοδο και για τη δική μας πλευρά.

Προτείνω άλλη προσέγγιση. Δε μπορούμε να πούμε τώρα, όχι στη ΔΔΟ, όμως δε μπορούμε να πούμε και ναι…» επισήμανε, παρουσιάζοντας τη δική του πρόταση, που βασίζεται στο εδαφικό (η τ/κ πλευρά να έχει περίπου το 28.8 %), στην επιστροφή της Αμμοχώστου και της Μόρφου, στη διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην αποχώρηση τουλάχιστον του μισού κατοχικού Στρατού, και στην ελεύθερη διακίνηση όλων μέσα στην Κύπρο. Ο οδικός αυτός χάρτης κατά την άποψη του πρέπει να έχει διάρκεια δύο χρόνια μέχρι την εφαρμογή του.

Και οι δυο ομιλητές ζήτησαν σύνεση στο ζήτημα των υδρογονανθράκων και σημείωσαν πως εγκυμονεί κινδύνους μια Διεθνής Διάσκεψη χωρίς να έχουν πρώτα συμφωνηθεί όλες οι πτυχές.  

Στη δική του τοποθέτηση ο κ. Κολοκασίδης ζήτησε καλύτερη γνώση των όσων πρεσβεύει η Τουρκία, «διαφορετική ήταν η προσέγγιση της Τουρκίας στο Κυπριακό το 1960 και διαφορετική είναι σήμερα», υπέδειξε, προσθέτοντας πως η Άγκυρα άλλαξε την πορεία πλεύσης κυρίως μετά το 1974. Αποκάλεσε τερατούργημα τη λύση ΔΔΟ, έφερε ως παράδειγμα αποτυχίας τέτοιας λύσης το Πακιστάν και την Τσεχοσλοβακία, επέκρινε τη στάση της ε/κ πλευράς στις σημερινές διαπραγματεύσεις, τόνισε πως «βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο», μίλησε για διχασμό της ε/κ πλευράς και ρήξη «στο στρατόπεδο του συμβιβασμού», τονίζοντας πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «τώρα έχει καταλάβει τα ουσιαστικά αδιέξοδα της ακολουθούμενης πορείας», ενώ επισήμανε πως «δεν πρέπει υπό την πίεση του χρόνου να προχωρήσουμε σε λύση διχοτόμησης». Ολοκλήρωσε την εισαγωγή του λέγοντας πως αυτή τη στιγμή δε μπορεί να βρεθεί η χρυσή λύση, προσθέτοντας πως οι ε/κ είναι καταδικασμένοι σε «πολιτική αντοχής». 

Ακολούθησε ευρύτατος διάλογος με την Σοφία Ιορδανίδου και με το πολυπληθές κοινό, το οποίο περιελάμβανε αρχηγούς και εκπρόσωπους κομμάτων. 

 

Home