Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Επίκαιρη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση

Offsite Team
- 17.04.2019

Επίκαιρη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση

Thumbnail
Επίκαιρη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση και την κρίση χρέους στην Ελλάδα

Σε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας εξετάστηκαν και αναλύθηκαν διεξοδικά η ζοφερή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τα αίτια που την προκάλεσαν, η επίδραση της δομής της Ευρωζώνης στην κρίση χρέους, η διοίκηση των κρατικών υπηρεσιών, αλλά και το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών, στη βάση δεδομένων που προέκυψαν από πρόσφατες κοινωνικές έρευνες. 

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με ομιλητή τον Δρ. Κωνσταντίνο Δημουλά, Επίκουρο Καθηγητή Κοινωνικής Διοίκησης και Αξιολόγησης Προγραμμάτων Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Παρόντες ήταν τραπεζικά στελέχη, οικονομολόγοι, πολιτικοί, στρατιωτικοί, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και ενδιαφερόμενοι πολίτες.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Δρ. Δημουλάς επισήμανε πως η Ευρωζώνη επιδείνωσε τις προϋπάρχουσες δομικές αδυναμίες τις ελληνικής οικονομίας και παρεμποδίζει την ομαλή έξοδό της από την κρίση. «Παρουσιάζεται ασταθής ισορροπία δυνάμεων, εξαιτίας της οποίας ούτε το καινούργιο γεννιέται, αλλά ούτε το παλαιό πεθαίνει», εξήγησε, επικαλούμενος σχετική ρήση του Antonio Gramsci.

Συνεχίζοντας, ο Δρ. Δημουλάς επισήμανε πως η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι νέο φαινόμενο. Κατά την άποψή του, η ελληνική οικονομία πάντα υστερούσε σε σύγκριση με τις αντίστοιχες δομές της δυτικής Ευρώπης. Επισήμανε, δε, πως από το 2007 ήταν φανερή η επερχόμενη κρίση, ωστόσο οι πολιτικοί ακολούθησαν μία πολιτική «στρουθοκαμηλισμού», αποφεύγοντας να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. «Ούτε οι πολιτικές συμμαχίες βοήθησαν την κατάσταση», σημείωσε. 

Ο ομιλητής μίλησε επίσης για την επίδραση του γερμανικού φιλελευθερισμού, που προκαλεί «άκρως ανταγωνιστική κοινωνική οικονομία αγοράς», ενώ αμφισβήτησε τη σωφροσύνη της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αναρωτώμενος: «Γιατί μια οικονομία με χρόνιο εμπορικό έλλειμμα εντάχθηκε σε μια ανελαστική και αντιπληθωριστική νομισματική Ένωση;». Πρόσθεσε πως στην Ευρωζώνη δεν επιτρέπονται ούτε η διάσωση, αλλά ούτε και η αθέτηση πληρωμών.

Ο καθηγητής Δημουλάς αναφέρθηκε επιπλέον στα μέτρα που πάρθηκαν στην Ελλάδα με τα τρία μνημόνια, τις αυξήσεις φόρων και τις μειώσεις των δαπανών δημοσίου, την αναδιάρθρωση του δημοσίου και τις μεταρρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας του, στην αύξηση της έμμεσης φορολογίας με τη λήψη «άγριων μέτρων» Εξήγησε τις δραματικές επιπτώσεις των μέτρων, όπως η φυγή χιλιάδων νέων προς το εξωτερικό και το δημογραφικό πρόβλημα, που, κατά την άποψή του, σε τριάντα χρόνια θα έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις, καθώς ο πληθυσμός θα μειωθεί κατά τρία εκατομμύρια. Ολοκλήρωσε τη διάλεξή του αμφισβητώντας το κατά πόσο οι θυσίες του ελληνικού λαού είχαν οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί το μέλλον της Ευρωζώνης και ότι η ίδια η ΕΕ ως έχει θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις.  

Στην παρέμβασή του, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους, αναφέρθηκε σε διαρθρωτικά προβλήματα της Ευρωζώνης, τα οποία είχαν προβλεφθεί από τη δεκαετία του 1990.  Εκείνο που δεν προβλέφθηκε ακριβώς ήταν το μέγεθος της κρίσης. Είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει «ισοζυγισμένος προϋπολογισμός όταν μια χώρα βρίσκεται σε συνεχή ύφεση», υπέδειξε. Αναφέρθηκε επίσης στον τρόπο που οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν τα προβλήματα αυτά σε αντίθεση με την ΕΕ και τον γερμανικό τρόπο σκέψης. Σε σχέση με την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα της κρίσης ήταν/είναι ολέθρια. Αναφέρθηκε επίσης στις δημογραφικές συνέπειες της κρίσης για την Ελλάδα, που, σε συνδυασμό με την σταθερή πληθυσμιακή άνοδο στην Τουρκία, δημιουργούν μια πολύ δύσκολη κατάσταση, η οποία θα πρέπει να μας προβληματίσει.

Ακολούθησε ευρύς διάλογος με το κοινό, τον οποίο συντόνισε ο δημοσιογράφος Χρήστος Μιχάλαρος.

Home