Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Επίσκεψη του Υπουργού Γεωργίας στις εγκαταστάσεις της Fresca 

Offsite Team -
14.05.2019 - 16:38

Επίσκεψη του Υπουργού Γεωργίας στις εγκαταστάσεις της Fresca 

Thumbnail

Συζητήθηκαν προβλήματα και προκλήσεις των εξαγωγών πατατών 

Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις συσκευασίας πατατών της εταιρείας Fresca, στην Ορμήδεια, πραγματοποίησε πρόσφατα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα του Παναγροτικού Συνδέσμου, Τάσο Γιαπάνη.

Κατά την επίσκεψη ο Υπουργός Γεωργίας συζήτησε με πατατοπαραγωγούς και στελέχη της εταιρείας Fresca τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου, αλλά και τις μεγάλες προοπτικές που υπάρχουν για περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών κυπριακών πατατών ανά το παγκόσμιο. Ο κ. Καδής ξεναγήθηκε, επίσης, στους χώρους συσκευασίας και αποθήκευσης πατατών και ενημερώθηκε για την πορεία εξαγωγών της Εταιρείας.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Fresca, κ. Δημήτρης Πετρίδης, ευχαρίστησε τον Υπουργό Γεωργίας για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει για τον κλάδο και  ανέφερε πως η επίσκεψη του, στις εγκαταστάσεις της Fresca, επιβεβαιώνει τη σημασία που έχουν οι εξαγωγές πατατών στην κυπριακή οικονομία. Όπως τόνισε, «οι εξαγωγές κυπριακών πατατών αποτελούν περίπου το 3% των συνολικών εξαγωγών της Κύπρου, με την αξία τους να προσεγγίζει τα €50 εκατ. Η Fresca έχοντας επενδύσει στην τεχνογνωσία δεκαετιών των στελεχών και στις άρτιες κτηριακές εγκαταστάσεις της, έχει εδραιωθεί ως μία από τις κυριότερες εξαγωγικές εταιρείες κυπριακών πατατών του νησιού, εξάγοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας σε πάνω από δέκα ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα, η Αγγλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Δανία, η Κροατία, η Πολωνία , η Ιρλανδία, η Σλοβενία και η Σερβία», κατέληξε.

Η Fresca ιδρύθηκε το 2009. Κύρια δραστηριότητα της Εταιρείας είναι η παραγωγή, συσκευασία, αποθήκευση και εξαγωγή κυπριακών πατατών. Προκειμένου να ανταποκριθεί στα υψηλότερα δυνατά πρότυπα και να παράσχει την καλύτερη ποιότητα σε αυτήν την απαιτητική βιομηχανία, η Εταιρεία προχώρησε το 2010 στην ανέγερση ιδιόκτητων εγκαταστάσεων συσκευασίας, από τις οποίες γίνονται εξαγωγές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Στα άμεσα σχέδια της Fresca είναι η επέκταση των εξαγωγών της και σε νέες αγορές.

Κύπρος: Σημαντική αύξηση σε κατανάλωση παράνομων τσιγάρων το 2021

Offsite Team -
24.06.2022 - 17:07

Κύπρος: Σημαντική αύξηση σε κατανάλωση παράνομων τσιγάρων το 2021

  • 24 εκατ. ευρώ χαμένα έσοδα από παράνομα τσιγάρα στην Κύπρο
  • 140 εκατ. παράνομα τσιγάρα καταναλώθηκαν στην Κύπρο, με την παράνομη αγορά να αντιστοιχεί στο 14,4% της συνολικής κατανάλωσης

Το 2021 καταγράφηκε σημαντική αύξηση στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην Κύπρο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας ανεξάρτητης Έκθεσης της KPMG που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Philip Morris International. 

Σε επίπεδο Ε.Ε. η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων αυξήθηκε κατά 3,9% το 2021, φτάνοντας τα 35,5 δισ. τσιγάρα (1,3 δισ. περισσότερα παράνομα τσιγάρα συγκριτικά με το 2020), με τη Γαλλία να καταγράφει σημαντική αύξηση στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων και να διατηρεί την πρώτη θέση.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Έκθεση της KPMG:

  • Συνολικά, το 2021 τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχασαν έσοδα ύψους 10,4 δισ. ευρώ εξαιτίας του παράνομου εμπορίου τσιγάρων. 
  • Το ποσοστό των παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε. ανήλθε στο 8,1% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων.
  • Η παράνομη αγορά στην Ε.Ε. ενισχύθηκε κυρίως από τα παραποιημένα τσιγάρα, η κατανάλωση των οποίων σημείωσε αύξηση 19% το 2021, φτάνοντας τα 12,3 δισ. τσιγάρα.
  • Η αύξηση στην αγορά παράνομων τσιγάρων στην Ευρώπη, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην άνοδο κατά 33% που σημείωσε η κατανάλωση παραποιημένων τσιγάρων στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Έκθεσης σχετικά με το παράνομο εμπόριο τσιγάρων στην Κύπρο

  • Συνολικά καταναλώθηκαν 140 εκατ. παράνομα τσιγάρα το 2021.
  • Το ποσοστό των παράνομων τσιγάρων ανήλθε στο 14,4% της συνολικής κατανάλωσης.
  • Τα χαμένα έσοδα για τα δημόσια ταμεία το 2021 αγγίζουν τα 24 εκατ. ευρώ.

«Είναι ζωτικής σημασίας να προστατέψουμε τους καταναλωτές από τα παράνομα προϊόντα. Το οικονομικό και κοινωνικό κόστος από το παράνομο εμπόριο τσιγάρων μάς αφορά όλους», σημείωσε ο κ. Σταύρος Δρακουλαράκος, Γενικός Διευθυντής της Philip Morris Cyprus, συμπληρώνοντας πως «Η παράνομη αγορά τσιγάρων συνεχίζει να στερεί από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. σημαντικά έσοδα που τα έχουν ανάγκη, ιδιαιτέρως τώρα την περίοδο της έντονης κρίσης. Ταυτόχρονα, ζημιώνει τις νόμιμες επιχειρήσεις και ευνοεί το οργανωμένο έγκλημα. H Πολιτεία, οι διωκτικές Αρχές και οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεργαστούν αποτελεσματικά για την καταπολέμηση αυτής της παράνομης πρακτικής».

Με αφορμή τη νέα Έκθεση, ο κ. Gregoire Verdeaux, Ανώτερος Αντιπρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων της Philip Morris International, δήλωσε: «Οι απώλειες των φορολογικών εσόδων θα περιορίσουν τη δυνατότητα των κυβερνήσεων να επενδύουν σε τομείς όπως η δημόσια ασφάλεια, οι δημόσιες υπηρεσίες ή οι υποδομές, σε μια περίοδο που οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι αντιμέτωποι με πολύ υψηλές τιμές σχεδόν σε όλα τα βασικά αγαθά. Ο κίνδυνος να στραφούν οι ενήλικοι καπνιστές —ειδικά εκείνοι που ανήκουν στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα— στο παράνομο εμπόριο είναι πλέον πολύ μεγάλος. Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να γίνουν τα νέα καινοτόμα προϊόντα καπνού, διαθέσιμα και προσιτά -όπου δεν είναι- ώστε να μπορούν  οι ενήλικοι καπνιστές να προβούν σε καλύτερες επιλογές, αντί να προμηθεύονται τσιγάρα από την παράνομη αγορά. Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στους καταναλωτές, ώστε να μην χρειάζεται να στραφούν στα παράνομα τσιγάρα. Αυτό σημαίνει εστίαση στην εκπαίδευση, την ευαισθητοποίηση και τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας καλύτερων εναλλακτικών, όπως τα επιστημονικά τεκμηριωμένα καινοτόμα προϊόντα καπνού. Το να γίνουν προσβάσιμα ως καλύτερη επιλογή για εκατομμύρια ενήλικες καπνιστές στην Ευρώπη, οι οποίοι δεν σταματούν το κάπνισμα θα πρέπει να είναι η κοινή μας προτεραιότητα».

Home