Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Εσύ ξέρεις πως να τα βγάλεις πέρα με τους Millennials;

Offsite Team
- 16.01.2020

Εσύ ξέρεις πως να τα βγάλεις πέρα με τους Millennials;

Thumbnail
Μια ανάλυση του Guru του management Jamie Anderson 

Σχεδόν δέκα χρόνια πριν, οι Rob Goffee και ο Gareth Jones από το London Business School δημοσίευσαν στο Harvard Business Review  άρθρο με τίτλο “Πως να ηγείσαι έξυπνους ανθρώπους”.

Στο άρθρο μίλησαν για εργαζόμενους οι οποίοι λόγω των μοναδικών γνώσεων και δεξιοτήτων τους παράγουν σημαντική αξία μέσα στους οργανισμούς στους οποίους εργάζονται. Εξήγησαν επίσης ότι η αξιοποίηση αυτών των ανθρώπων δεν είναι πάντα εύκολη, επειδή συχνά δεν θέλουν να ηγηθούν, γνωρίζουν την αξία τους όμως δεν ενδιαφέρονται πάντα για προαγωγές, απαιτούν πρόσβαση στα ανώτερα διευθυντικά στελέχη και βαριούνται εύκολα. 

Για τον χειρισμό των "έξυπνων" ανθρώπων και τη μείωση του κινδύνου αντιπαράθεσης, οι Goffee και Jones συνέστησαν διάφορες σημαντικές αρχές διαχείρισης:

  1. Μειώστε τις διοικητικές διαδικασίες προστατεύοντας τους από κανόνες και πολιτικές που έχουν σχέση με την ανάπτυξη έργων στην εταιρεία
  2. Διατηρήστε την ποικιλομορφία των ιδεών αποφεύγοντας κεντρικές δομές διαχείρισης που απαγορεύουν την καινοτόμο σκέψη. Δώστε τους την ελευθερία να ακολουθήσουν projects που τους παθιάζουν
  3. Αποδεχτείτε την αποτυχία. Οι αποτελεσματικοί ηγέτες γνωρίζουν ότι για κάθε επιτυχημένο προϊόν, πολλοί θα αποτύχουν. Συνεπώς βοηθείστε τους έξυπους ανθρώπους να ζήσουν με τις αποτυχίες τους και να τις δουν σαν πειραματισμό μελλοντικής επιτυχίας.
  4. 4. Αφήστε τους να επιδιώξουν ιδιωτικές προσπάθειες, καθώς αυτές μπορούν να δημιουργήσουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες στο μέλλον και να βοηθήσουν στην τόνωση της εμπιστοσύνης και της αφοσίωσης
  5. Για να εδραιωθεί η αξιοπιστία, ο ηγέτης πρέπει να αποδείξει ότι είναι εξειδικευμένος εμπειρογνώμονας. Πρέπει να δείξει πώς η εμπειρογνωμοσύνη τους συμπληρώνει ή υποστηρίζει την τεχνογνωσία των έξυπνων ανθρώπων

Και ενώ οι συστάσεις αυτού του άρθρου εξακολουθούν να είναι εφαρμόσιμες, πολλά έχουν αλλάξει στον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών. Η λήψη αποφάσεων ήταν συχνά από την κορυφή προς τα κάτω πριν μια δεκαετία, όμως στη σημερινή εποχή, με την μεγάλη μετατόπιση γενεών, έχει γίνει πολύ πιο δημοκρατική και με βάση την ομάδα.

Τι έχει αλλάξει στην ηγεσία έξυπνων millennials σε πιο επίπεδες οργανωτικές ιεραρχίες; 

Βλέπουμε δύο σημαντικά στοιχεία:

1. Πρώτον, πρόκειται για μια ανυπόμονη γενιά. Θέλουν συναρπαστικά έργα, αναγνώριση και προώθηση. Και δεν τα θέλουν μόνο γρήγορα - τα θέλουν τώρα!

2. Δεύτερον, γνωρίζουν ότι είναι έξυπνοι και με πολλούς τρόπους πιο digital από τους παλαιότερους συναδέλφους τους, αλλά συχνά στερούνται δεξιοτήτων σε ενσυναίσθηση, ταπεινοφροσύνη και διαφάνεια, με αποτέλεσμα μερικές φορές να θεωρούνται ότι είναι εσωτερικά ανταγωνιστικοί ή ακόμα και αλαζόνες.

Βεβαίως, δεν υπάρχει τίποτα κακό με την νεανική ανυπομονησία, αλλά οι millennials πρέπει να εκτιμήσουν ότι η εμπιστοσύνη και η αναγνώριση μέσα σε έναν οργανισμό προέρχεται από δύο στοιχεία - την άμεση αξιοπιστία και την έμμεση αξιοπιστία.

Ενώ δυνατή εκπαίδευση και βάση γνώσεων αποτελούν καλό σημείο εκκίνησης για άμεση αξιοπιστία, ο αληθινός σεβασμός μέσα στον οργανισμό έρχεται μόνο όταν μπορεί κανείς να επιδείξει τρόπους με τους οποίους αυτή η γνώση μπορεί να εφαρμοστεί για τη δημιουργία αξίας.

Από την άλλη η έμμεση αξιοπιστία δεν προέρχεται από αυτό που έχει επιτευχθεί, αλλά από το επαγγελματικό δίκτυο του ατόμου και τον τρόπο με τον οποίο οι άλλοι βλέπουν το άτομο και είναι πρόθυμοι (ή όχι) να το στηρίξουν ή προωθήσουν. Η καθιέρωση τόσο της άμεσης όσο και της έμμεσης αξιοπιστίας μπορεί να πάρει λίγο χρόνο - ένα γεγονός που πρέπει οι ηγέτες να βοηθήσουν τους  millennials να κατανοήσουν.

Τι πρέπει να κάνουν οι σημερινοί ηγέτες;

Οι ηγέτες πρέπει να είναι πιο τολμηροί και να αναλάβουν περισσότερα ρίσκα αγκαλιάζοντας την ανυπομονησία των millennials, λαμβάνοντας λιγότερο υπόψην την εμπειρία και την αρχαιότητα στην ανάθεση έργων. Εάν δεν επιτρέπεται η συμμετοχή εργαζόμενων από τη νεότερη γενιά, τότε είναι δύσκολο να αποκτήσουν την εμπειρία για να δημιουργηθεί η προαναφερόμενη άμεση και έμμεση αξιοπιστία.

Δεν μιλάμε λοιπόν για φρενάρισμα της επιτυχίας αλλά για την επικοινωνία ότι η η νοοτροπία του «θέλω τώρα» μπορεί να εκτροχιάσει την ικανότητά του ατόμου να εργαστεί προς την κοινή επιτυχία.

Και τι γίνεται με το γεγονός ότι πολλοί millennials είναι πιο έξυπνοι και συχνά γνωρίζουν πράγματα που δεν ξέρουν οι παλαιότεροι συνάδελφοί τους; Έχει σημασία να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να εκτιμήσουν ότι η τελική επιτυχία μιας οργάνωσης σπάνια στηρίζεται πάνω σε μια και μοναδική μεγαλοφυΐα. Αντίθετα είναι χτισμένη πάνω σε ανθρώπους που δουλεύουν μαζί και υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον.

Σήμερα ένας ηγέτης πρέπει να είναι σε θέση να ενορχηστρώνει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ εργαζομένων που ανήκουν σε διαφορετικές γενιές με τρόπο που να δημιουργεί την εμπιστοσύνη και την ενσυναίσθηση ως πλατφόρμα για την ανταλλαγή γνώσεων. Να δημιουργεί την κουλτούρα σεβασμού των ατόμων για τις ιδέες και αξίες τους και όχι για αυτό που λέει στην επαγγελματική τους κάρτα ή το πιστοποιητικό γέννησής τους. 

Δείτε την ομιλία του "Become a digital winner - Lady Gaga"

 

Τα κρίσιμα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που χρειάζονται οι έξυπνοι millennials είναι η ενσυναίσθηση, η ταπεινοφροσύνη, η επικοινωνία και η αποδοχή  των ιδεών των άλλων. Επίσης πολλοί millennials έχουν μικρή προσοχή, αποσπούνται εύκολα και προτιμούν την ψηφιακή επικοινωνία από τον διαπροσωπικό διάλογο. Τα χαρακτηριστικά αυτά μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και στην εξεύρεση κοινού εδάφους για συνεργασία ανάμεσα σε διαφορετικές γενιές.

Εν κατακλείδι, οι προκλήσεις στην ηγεσία των έξυπνων millennials δεν είναι τόσο διαφορετικές από την ηγεσία κάθε είδους έξυπνων ατόμων - ο κύριος στόχος ενός ηγέτη είναι να έχει το θάρρος να αναλάβει το ρίσκο της συμπερίληψης νέων ανθρώπων σε έργα, ενώ παράλληλα βοηθήσει τα νέα ταλέντα να είναι πιο ανοιχτά στις απόψεις και την εμπειρία των άλλων. 

Ποιός είναι Jamie Anderson

Ο Jamie Anderson είναι Καθηγητής του Strategic Management at Antwerp Management School and Visiting Professor στο  INSEAD. Εκτός από τη διδασκαλία, τις ομιλίες και το συγγραφικό του έργο, εργάζεται παγκοσμίως ως coach και σύμβουλος με C-Suite στελέχη κα ομάδες διαχείρισης.

Θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 22 Ιανουαρίου όπου θα μας μιλήσει για την Δημιουργική Σκέψη στην Ψηφιακή Εποχή.  Η ομιλία του του Jamie Anderson,  θα γίνει στις 22 Ιανουαρίου, στο Rialto στη Λεμεσό, μεταξύ 18.00 και 20.00. Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Εισιτήρια μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ

Λίγα λόγια για το Life Changing Ideas:

Η  Life Changing Ideas αποτελεί σειρά ομιλιών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και της Globaltraining αποτελούμενη από επτά εμπνευσμένες ομιλίες από διάσημους ομιλητές που προέρχονται από τον κόσμο του management, της χρηματοδότησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της πολιτικής, της ψυχαγωγίας, του αθλητισμού και της επιστήμης και οι οποίοι έχουν επιφέρει αλλαγές με το έργο και τις ιδέες τους.Κάθε χρόνο η σειρά γίνεται στη Λευκωσία και στη Λεμεσό και επικεντρώνεται σε θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες του σήμερα, δίνοντας έμπνευση κάθε φορά σε ένα ευρύ  ακροατήριο στην Κύπρο, μέσα από δυναμικές και διαδραστικές ομιλίες, δίνοντας την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να υποβάλουν ερωτήσεις.

Την σειρά ομιλιών στηρίζει η ΟΠΑΠ Κύπρου και η CYTA. Χορηγός επικοινωνίας είναι η Digital Tree.

Home