Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η φρεσκάδα της θάλασσας, με όλα της τα οφέλη, στο πιάτο σας!

Offsite Team
- 10.08.2020

Η φρεσκάδα της θάλασσας, με όλα της τα οφέλη, στο πιάτο σας!

Thumbnail

Γιατί αξίζει το ψάρι να είναι κυρίαρχο συστατικό της κουζίνας σας - Τα οφέλη για εσάς και τα παιδιά σας - Δείτε υπέροχες συνταγές 

 

Καλοκαιράκι και το καλομαγειρεμένο φρέσκο ψάρι, και τα θαλασσινά γενικότερα φυσικά, έχουν την τιμητική τους. Τι πιο ωραίο να απολαμβάνεις μια λαχταριστή τσιπούρα ή ένα μυρωδάτο καλαμαράκι στα κάρβουνα, χαλαρώνοντας στην βεράντα του σπιτιού σου. 

Ελαφρύ φαγητό, ιδανικό για τα 40αρια που μας ταλαιπωρούν και πάνω από όλα ωφέλιμο  αφού τα ψάρια περιέχουν πολλές βιταμίνες και  μεταλλικά στοιχεία αλλά κυρίως τα Ω3 λιπαρά οξέα που ενισχύουν τον οργανισμό μας και τον προστατεύουν παράλληλα από διάφορους… κινδύνους. 

Το ψάρι βρίσκεται στη μέση της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής, κάτι που σημαίνει πως η κατανάλωσή του συνίσταται τουλάχιστον μία έως τρεις φορές την εβδομάδα. Συνήθεια που μόνο καλό μπορεί να κάνει σε εμάς και τα παιδιά μας. 

Αξίζει πάντως να θυμίσουμε ότι τα ψάρια περιέχουν βιταμίνες όπως:

  •  η Α, απαραίτητη για την ανάπτυξη και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, 
  • η βιταμίνη D, που συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου 
  • βιταμίνες B, όπως η Β6 που συμβάλλει στην σύνθεση αμινοξέων και την παραγωγή ενέργειας. 

Περιέχονται επίσης ανόργανα στοιχεία όπως ο φώσφορος, το ασβέστιο (ειδικότερα τα μικρά ψάρια που καταναλώνονται με το κόκκαλο, όπως η σαρδέλα), το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος, στοιχεία σημαντικά για πολλές διεργασίες του οργανισμού μας. 

Ο… δυναμίτης ω-3 λιπαρά

Και φυσικά τα ψάρια μας προσφέρουν και  τα ω-3 λιπαρά.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, τα Ω3 λιπαρά:

  • Μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης ψυχικών διαταραχών όπως το άγχος και η κατάθλιψη ή  μειώνουν τα συμπτώματά τους
  • Βελτιώνουν την υγεία των ματιών, προστατεύοντας από παθήσεις όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
  • Υποστηρίζουν την εγκεφαλική ανάπτυξη των εμβρύων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • Βελτιώνουν καρδιαγγειακούς δείκτες όπως τα τριγλυκερίδια, η LDL χοληστερόλη και η αρτηριακή πίεση
  • Μειώνουν τα συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου στους ενήλικες και της ΔΕΠΥ στα παιδιά
  • Έχουν αντικαρκινική δράση, κυρίως όσον αφορά τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τον καρκίνο  του προστάτη και τον καρκίνο του μαστού
  • Περιορίζουν τις κρίσεις άσθματος στα παιδιά
  • Βελτιώνουν την υγεία των οστών και των αρθρώσεων

Φύγαμε για Blue Island

Σας πείσαμε; Δεν έχετε λοιπόν παρά να πάτε μια βόλτα στην ψαραγορά, να επιλέξετε το αγαπημένο σας ψάρι ή θαλασσινό και να προσφέρετε το ωφέλιμο αυτό δώρο σε εσάς και την οικογένεια σας. Και όταν στην Κύπρο λέμε ψαραγορά, εννοούμε φυσικά τις ψαραγορές Blue Island. Η ποικιλία, η καθαριότητα και ο επαγγελματισμός τους είναι γνωστός γι’ αυτό και είναι πρώτες στις επιλογές των καταναλωτών στην Κύπρο. Καθαρισμένα ψάρια, έτοιμα για την κουζίνα και και απ’ εκεί στο τραπέζι σας

Η Blue Island έχει 7 ιδιόκτητες ψαραγορές σε όλη την Κύπρο και διαχειρίζεται κατ’ αποκλειστικότητα σημαντικό αριθμό καταστημάτων σε αλυσίδες υπεραγορών. Έχει επίσης, συμφωνίες προμήθειας σε υπεραγορές και άλλες ψαραγορές σε όλο το νησί. Η παρουσία της αυτή διασφαλίζει την ηγετική θέση της εταιρείας στον τομέα του λιανικού εμπορίου ψαριών στην Κύπρο.

Σας έχουμε και συνταγές

Δεν ξέρετε συνταγές; Ας είναι καλά οι ψαραγορές Blue Island που φρόντισαν για εμάς:Σας παραθέτουμε μερικές και εσείς απλά επιλέξτε τις γεύσεις που σας αρέσουν:

Σαγανάκι μικρολίμανο

BL

Διαδικασία Εκτέλεσης

Καθαρίζουμε το σώμα από τις γαρίδες (κρατώντας τα κεφάλια πάνω στο σώμα) και αφαιρούμε το έντερο. Αν θέλουμε ζητάμε από τη ψαραγορά μας Blue Island οι γαρίδες μας να καθαριστούν.

Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Βάζουμε τις γαρίδες να ροδίσουν για 1 λεπτό από κάθε πλευρά. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι και τη μαραθόριζα. Αφήνουμε να σοταριστούν για 3-4 λεπτά. Σβήνουμε με το ούζο.

Βγάζουμε τις γαρίδες σε πιάτο για να μην παραβράσουν, τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη. Προσθέτουμε την ντομάτα και τη ζάχαρη. Αφήνουμε να βράσει η σάλτσα για 6-7 λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να μελώσει. Ξαναβάζουμε τις γαρίδες στη σάλτσα και προσθέτουμε αλατοπίπερο. Βράζουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τη φέτα σε κομμάτια, να λιώσει με τη ζέστη του τηγανιού. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.

Σερβίρουμε τις γαρίδες σαγανάκι, με ζεστό τραγανό ψωμί.

Τσιπούρα all’ Acqua Pazza

β

 Υλικά

  • 1 Τσιπούρα από τις ψαραγορές Blue Island

  • 10 Ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 2 σκελίδες Σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1/3 δέσμης Μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
  • 1/2 ποτήρι Κρασί άσπρο
  • 1/2 ποτήρι Νερό
  • 1/2 κ.γ. Κουτρούβι σε άλμη
  • 2 κ.σ. Ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (κατ’ επιλογή)

Διαδικασία Εκτέλεσης 

Προμηθευόμαστε τη τσιπούρα μας καθαρισμένη από τη ψαραγορά μας Blue Island.

Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση. Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και το σκόρδο.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα ντοματίνια και τον μαϊντανό να τσιγαριστούν. Ακολούθως προσθέτουμε το τσίλι, τις ελιές και το κουτρούβι.

Τοποθετούμε την τσιπούρα στο τηγάνι πάνω από τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε να τσιγαριστεί. Προσθέτουμε το κρασί και το νερό. Τέλος προσθέτουμε λίγο αλάτι.

Τέλος, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και σκεπάζουμε το τηγάνι. Αφήνουμε να ψηθεί για 20 λεπτά.

Σερβίρουμε την τσιπούρα με την σάλτσα της.

Σφυρίδα στα κάρβουνα

βψ

 Υλικά

  • 1 Σφυρίδα μεγάλη από τις ψαραγορές Blue Island
  • Ελαιόλαδο για να αλείψουμε το ψάρι
  • 2 Λεμόνια (Χυμός)
  • 2 πρέζες Αλάτι
  • 1 πρέζα Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία Εκτέλεσης

Προμηθευόμαστε τη Σφυρίδα καθαρισμένη από τη ψαραγορά μας Blue Island.

Πλένουμε τη σφυρίδα και τη στραγγίζουμε. Χαράζουμε τα παχιά σημεία διαγώνια ή κατά μήκος της ραχοκοκαλιάς και από τις δύο πλευρές.

Αλατίζουμε και προσθέτουμε ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και πιπέρι.

Αφήνουμε τη σχάρα πάνω στη ψησταριά να ζεσταθεί καλά και στη συνέχεια την λαδώνουμε καλά πριν βάλουμε το ψάρι επάνω.

Χαράζουμε τα παχιά σημεία διαγώνια ή κατά μήκος της ραχοκοκαλιάς και από τις δύο πλευρές.

Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά από κάθε πλευρά ανάλογα με το μέγεθος των ψαριών, μέχρι να πάρει το δέρμα χρώμα. Θα χρειαστούμε συνολικά περίπου 30 λεπτά ψήσιμο.

Καλαμάρια ψητά στα κάρβουνα

ωφ

Υλικά

  • 1 κ. ‏Καλαμάρια ολόκληρα από τις ψαραγορές Blue Island
  • 1 Χυμό Λεμονιού & ξύσμα
  • Ρίγανη
  • Πάπρικα
  • Αλάτι
  • 0.25 φλ. Ελαιόλαδο

Διαδικασία Εκτέλεσης

Προμηθευόμαστε τα καλαμάρια καθαρισμένα από την ψαραγορά μας Blue Island.

Πλένουμε τα καλαμάρια και τα αφήνουμε να στραγγίσουν ή τα σκουπίζουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας.

Βάζουμε τη σχάρα να ζεσταθεί στα κάρβουνα. Βουτάμε μισό λεμόνι σε λίγο ελαιόλαδο και αλείφουμε τη σχάρα. Βάζουμε τα καλαμάρια στη σχάρα και ψήνουμε για 7-10 λεπτά. Σερβίρουμε περιχύνοντας με το ελαιόλαδο και το λεμόνι, και πασπαλίζοντας με τη πάπρικα, το αλάτι και τη ρίγανη.

Σαλάτα με αβοκάντο και γαρίδες 

π

Υλικά

  • 1.5 φλ. µέτριες Γαρίδες από τις ψαραγορές Blue Island
  • 1/3 φλ. Ξύδι
  • 2 Αβοκάντο
  • 2-3 Κρεµµυδάκια ψιλοκοµµένα
  • 10 Ντοµατίνια κοµµένα στη μέση
  • 1 κουταλιά Άνηθο ψιλοκοµµένο
  • 1 μέτριο Αγγουράκι κοµµένο σε πολύ λεπτές φέτες
  • 2-3 κλωναράκια Σέλερι ψιλοκομμένο

ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ:

  • 1/4 φλ. Ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές χυμό Λεμονιού
  • 1 κουταλιά Μουστάρδα Μild,
  • 0.5 καυτερή Πιπεριά τσίλι ψιλοκοµµένη (προαιρετικά),
  • 0.5 κουταλάκι Αλάτι

 Διαδικασία Εκτέλεσης

Σε µία μικρή κατσαρόλα βράζουμε νερό και προσθέτουμε το ξύδι και τις γαρίδες. Τις βράζουμε για ½ λεπτό και τις σουρώνουμε.

Ξεφλουδίζουμε τα αβοκάντο, τα κόβουμε στη μέση και ακολούθως σε φέτες. Ραντίζουμε το αβοκάντο µε το χυμό ½ λεμονιού για να µη μαυρίσει. Τα βάζουμε σε µία μεγάλη σαλατιέρα και προσθέτουμε τα κρεµµυδάκια, τα ντοµατίνια, τον άνηθο, το αγγουράκι και το σέλερι. Προσθέτουμε τις γαρίδες και ανακατεύουμε καλά τη σαλάτα.

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ:

Σε ένα μπολ βάζουμε τη μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού, το τσίλι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι οµογενοποιηθεί το µίγµα.

Περιχύνουμε τη σαλάτα µε το ντρέσινγκ και σερβίρουμε.

Γλώσσες πανέ

gl

Υλικά

  • 2 Φιλέτα Γλώσσας από τις ψαραγορές Blue Island
  • 1 φλ. Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 2 φλ. Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Φέτες Λεμονιού
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο

Διαδικασία Εκτέλεσης

Στεγνώνουμε τα φιλέτα μας σε χαρτί.

Ζεσταίνουμε το λάδι, αλλά προσέχουμε να μην κάψει.

Βάζουμε το αλεύρι σε βαθύ δοχείο και αλευρώνουμε τα φιλέτα. Στη συνέχεια τηγανίζουμε τις γλώσσες για περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα.

Βγάζουμε σε πιατέλα που έχουμε στρώσει με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Γαρνίρουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τις φέτες λεμονιού και σερβίρουμε αμέσως όσο είναι ζεστές.

Μπορούμε να συνοδεύσουμε με ρύζι basmati ή κλασσικά με πατατούλες τηγανητές.

Καλή μας όρεξη!

Home