Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κορυφαίοι Γιατροί και Επιστήμονες για τον Διαβήτη

Offsite Team
- 13.11.2018

Κορυφαίοι Γιατροί και Επιστήμονες για τον Διαβήτη

Thumbnail
Κορυφαίοι Γιατροί και Επιστήμονες για τον Διαβήτη στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Σε Διημερίδα υπό την αιγίδα του Υπ. Υγείας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, συζητήθηκαν οι νέες εξελίξεις για την πρόληψη και τη θεραπευτική αντιμετώπισή του

Βασικοί παράγοντες για την πετυχημένη αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη, πέραν της σωστής φαρμακευτικής αγωγής, αποτελούν η υγιεινή διατροφή και η καθημερινή άσκηση. 

Αυτό κυρίως τονίσθηκε στη διάρκεια της εξαιρετικής και επίκαιρης 8ης ετήσιας Διημερίδας του Ινστιτούτου Μελέτης, Έρευνας και Εκπαίδευσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα (ΙΜΕΕΣΔΜΝ), που  διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή και τα Προγράμματα Νοσηλευτικής και Διαιτολογίας/Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. 

Kαταξιωμένοι παθολόγοι-διαβητολόγοι από την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο, συζήτησαν τις νέες εξελίξεις που αφορούν στην πρόληψη και τη θεραπευτική αντιμετώπιση του διαβήτη και των επιπλοκών του, της παχυσαρκίας, της υπέρτασης, παθήσεων του εντέρου, θέματα διατροφής και πολλά άλλα, με εξατομίκευση στην κλινική πράξη, σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες.

Τη Διημερίδα στήριξαν η Παθολογική Εταιρία Κύπρου, o Ιατρικός Σύλλογος Λευκωσίας-Κερύνειας Ιπποκράτη, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία, η Εταιρεία Μελέτης Διαβητικού Ποδιού (Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π) και το αντίστοιχο Ινστιτούτο της Ελλάδας.

Για πρώτη φορά στη Διημερίδα, διεξήχθησαν τρία κλινικά φροντιστήρια, α) για το διαβητικό πόδι, σε συνεργασία με το Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π, β) για τις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου και γ) για θέματα Διατροφολογίας και Νοσηλευτικής.

Σε ομιλία του ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, την οποία ανέγνωσε η Ρένα Παπαπέτρου, επισήμανε ότι ο διαβήτης είναι νόσος με ραγδαία ανάπτυξη και τα τελευταία χρόνια αποτελεί μείζον παγκόσμιο θέμα Δημόσιας Υγείας αφού οι πάσχοντες ξεπερνούν τα 415 εκατομμύρια. Στην Κύπρο, σύμφωνα με επιδημιολογική μελέτη από τους Λοΐζου και συνεργάτες, που διεξήχθη το 2004-06, το ποσοστό των διαβητικών ανέρχεται στο 10,3%  του συνολικού πληθυσμού, ένα από τα ψηλότερα στην Ευρώπη.

Ο Καθηγητής Νίκος Καρτακούλλης, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αναφέρθηκε στην ίδρυση της Ιατρικής  Σχολής του Πανεπιστημίου, την πρώτη στην Κύπρο, ενώ ο  Δρ. Δώρος Γ. Λοΐζου, Πρόεδρος του ΙΜΕΕΣΔΜΝ Κύπρου,  υπέδειξε πως στις μέρες μας η αυξανόμενη συχνότητα, νοσηρότητα και θνητότητα των νοσημάτων του μεταβολισμού (Παχυσαρκία, Μικροβίωμα, Σακχαρώδης Διαβήτης, Υπέρταση, Δισλιπιδαιμία) και των επιπλοκών τους - κυρίως των καρδιαγγειακών νοσημάτων - επιβάλλει την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη σωστή αντιμετώπιση τους. 

Στη Διημερίδα, ομιλητές ήταν οι επιστήμονες: Ο Αν. Καθηγητής Tirosh Amir, από το Ιατρικό Κέντρο Sheba του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Από την Ελλάδα οι καθηγητές Νίκος Τεντολούρης, Νίκος Παπάνα, και Θεόδωρος Ροκάς, οι διευθυντές Παθολογικών-Διαβητολογικών Κλινικών Αντώνιος Αλαβέρας, Γιάννης Ιωαννίδης, Χρήστος Μανές, Ανδρέας Μελιδώνης και Σταύρος Παππάς, ο οφθαλμίατρος Ντίνος Πέτρου και η ανοσολόγος Ελένη Φωτιάδου-Παππά, καθώς και οι παθολόγοι-διαβητολόγοι Αναστάσιος Κουτσοβασίλης, Fedon Lindberg-Χατζηπαναγιώτου (Νορβηγία) και ο ιατρός Διονύσιος Βλάχος.

Από την Κύπρο συμμετείχαν ο γαστρεντερολόγος Γιώργος Ποταμίτης και ο γιατρός Χρυσόστομος Λουκά. Στο Νοσηλευτικό Εργαστήρι παρουσίασαν η υποψήφια διδάκτωρ Μόνικα Νικηταρά και στο Εργαστήρι Διατροφολογίας οι διατροφολόγοι Νικολέτα Ντορζή και Αννα Παχίτα.  

 

Home