Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Μέτρησε την πίεσή σου, Ρύθμισε την, Ζήσε περισσότερο»

Offsite Team -
16.05.2022 - 13:56

«Μέτρησε την πίεσή σου, Ρύθμισε την, Ζήσε περισσότερο»

Εκστρατεία Διαφώτισης και ευαισθητοποίησης για την υπέρταση

Εκστρατεία Διαφώτισης και Ευαισθητοποίησης διοργανώνει και φέτος η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Υπέρτασης. Με μήνυμα «Μέτρησε την πίεσή σου, Ρύθμισε την, Ζήσε περισσότερο» η Εκστρατεία στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού για τους παράγοντες κινδύνου της υψηλής αρτηριακής πίεσης, την πρόληψη, διάγνωση αλλά και την ορθή θεραπεία της υπέρτασης.

Η έναρξη της Εκστρατείας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο με την πολύτιμη στήριξη της Φαρμακοβιομηχανίας Medochemie και τελεί υπό την αιγίδα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, εξαγγέλθηκε σήμερα στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ Θεόδωρος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι διεθνείς έρευνες καταδεικνύουν πως η συχνότητα της αρτηριακής υπέρτασης έχει αυξηθεί τις τελευταίες 4 δεκαετίες, οδηγώντας παράλληλα σε αυξημένο αριθμό των θανάτων. Το γεγονός αυτό, υπέδειξε ο Δρ. Χριστοδουλίδης, καθιστά επιτακτική την ανάγκη εφαρμογής προληπτικών μέτρων από τον πληθυσμό, καθώς και της χρήσης των φαρμακευτικών θεραπειών στα άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση. Παράλληλα, κάλεσε το κοινό να μετρά την αρτηριακή του πίεση σε κάθε ευκαιρία και ειδικότερα σε κάθε επαφή με επαγγελματίες υγείας, τονίζοντας ότι αρτηριακή πίεση είναι αυξημένη αν η συστολική πίεση είναι μεγαλύτερη από 140 ή / και η διαστολική πίεση μεγαλύτερη από 90.

c

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου αφού συνεχάρη την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου και την Φαρμακοβιομηχανία Medochemie για τη διαχρονική στήριξη τους σε τέτοιες προσπάθειες, που στόχο έχουν τη διάσωση ανθρωπίνων ζωών, τόνισε ότι η διαφώτιση, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική ρύθμιση της υπέρτασης, ώστε να αποφεύγονται οι σοβαρές επιπλοκές της. Δεν είναι τυχαίο, είπε, που η υπέρταση χαρακτηρίζεται συχνά ως «σιωπηλός δολοφόνος», γιατί όταν δεν ρυθμίζεται μπορεί να οδηγήσει σε κακή ποιότητα ζωής, αναπηρία, ή ακόμα και το θάνατο, ως βασικός παράγοντας καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Με αισθήματα χαράς η Medochemie συμμετέχει και φέτος στην εκστρατεία που οργανώνει η Καρδιολογική  Εταιρεία Κύπρου με στόχο  την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και προστασία των πολιτών, από τη σοβαρή και ύπουλη ασθένεια της υπέρτασης, ανέφερε ο Διευθυντής Πωλήσεων της εταιρείας, κ. Νίκος Χρηστίδης. Η Medochemie, είπε, στηρίζει όλες τις δράσεις των γιατρών του τόπου μας, για  ανακούφιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Παράλληλα, κάλεσε τους ίδιους τους πολίτες  να διαθέσουν λίγα λεπτά από το χρόνο τους, να ακούσουν με προσοχή τις εισηγήσεις των ειδικών και να ωφεληθούν από αυτή την ανιδιοτελή  προσπάθεια.

Η υπέρταση προσλαμβάνει διαστάσεις πανδημίας, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από τη νόσο αυτή, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην καθιστική ζωή, την απουσία σωματικής άσκησης, την ανθυγιεινή διατροφή, την παχυσαρκία, το στρες και το κάπνισμα. 

c

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης «European Society of Cardiology Cardiovascular Statistics 2021», το 25% των ενηλίκων πάσχει από αρτηριακή υπέρταση με το ποσοστό σε κάποιες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας να ανέρχεται στο 32,4%. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Κύπρο ανέρχεται στο 19,8%, δηλαδή ένας στους πέντε πολίτες είναι υπερτασικός. Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ακόμα ότι η υπέρταση είναι πιο συχνή στους άντρες (26,5%) σε σύγκριση με τις γυναίκες (22,3%).

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και συχνότερους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο, τόσο για εγκεφαλικό επεισόδιο όσο και για έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, γι’ αυτό και η συχνή μέτρηση της αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για τη ρύθμιση της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της Εκστρατείας Διαφώτισης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί από διακεκριμένους καρδιολόγους για τις σοβαρές παθολογικές επιπλοκές που προκαλεί η υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης της. Διαφωτιστικά φιλμάκια, επιστημονικά άρθρα και ενημερωτικά Δελτία στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, καθώς και στοχευμένες αναρτήσεις στη σελίδα της  Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, συμπληρώνουν την πολυσχιδή εκστρατεία την οποία συντονίζει η Avaton.

Ελληνική Τράπεζα: Ενισχύεται η «Συμμαχία Ζωής» με το Καραϊσκάκειο

Offsite Team -
28.06.2022 - 14:38

Ελληνική Τράπεζα: Ενισχύεται η «Συμμαχία Ζωής» με το Καραϊσκάκειο

Εδώ και έναν χρόνο, μία σπουδαία «Συμμαχία Ζωής» συνεχίζεται ανάμεσα στην Ελληνική Τράπεζα και το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, που συνεργάζονται με στόχο έναν κόσμο χωρίς λευχαιμία. Σε μία εκδήλωση – γιορτή, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 27 Ιουνίου στο Garden Day & Night στη Λευκωσία με σύνθημα «Η ζωή δεν μπορεί να περιμένει», η Ελληνική Τράπεζα και το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα ανανέωσαν τη συνεργασία τους, η οποία περιλαμβάνει τη χορηγία της ετήσιας τελετής βράβευσης Δοτών, τη χορηγία του «Μήνα Λευχαιμίας» κάθε Σεπτέμβριο, τη διοργάνωση δειγματοληψίας από το προσωπικό της Ελληνικής Τράπεζας για την ενίσχυση του Κυπριακού Αρχείου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών και τη δημιουργία Σταθμών Εγγραφής Νέων Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, ώστε η εγγραφή να γίνει ακόμα πιο εύκολη και προσβάσιμη. Παράλληλα, η Ελληνική Τράπεζα προέβη σε μία σημαντική ανακοίνωση για τη δωρεά ενός σύγχρονου μοριακού αναλυτή CFX Opus System από την Bio-Rad στο ερευνητικό Κέντρο Παιδικού Καρκίνου του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, που χρησιμοποιείται για την εργαστηριακή παρακολούθηση της ανταπόκρισης παιδιών με λευχαιμία στη θεραπεία και μπορεί να συνεισφέρει καθοριστικά στην έγκαιρη προσαρμογή της θεραπείας τους.

Κατά την έναρξη της βραδιάς, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Τράπεζας Δρ. Ευριπίδης Πολυκάρπου ευχαρίστησε άπαντες για την παρουσία τους στην εκδήλωση. Σχετικά με τη νέα προσφορά της Ελληνικής Τράπεζας στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, στο πλαίσιο μίας συνεργασίας που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «όχι μόνο συνεχίζεται αλλά ενισχύεται κιόλας» και απευθυνόμενος προς τα μέλη του ιδρύματος, είπε: «Η προσφορά είναι μέρος της κουλτούρας μας και είναι τιμή μας να είμαστε σύμμαχοί σας σε αυτήν τη δύσκολη μάχη που δίνετε καθημερινά.»

1

Στην συνέχεια, ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας Oliver Gatzke τόνισε τη σημασία του έργου του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος στη ζωή όλων μας, δηλώνοντας: «Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για τις προκλήσεις με τις οποίες ήρθαμε αντιμέτωποι κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πιστεύω ότι αξίζει να δώσουμε έμφαση στο πώς η πανδημία μας έκανε να σκεφτούμε τη σημασία της κοινωνικής προσφοράς εν μέσω δύσκολων εποχών, για όποιον σκοπό και όπου αυτή είναι απαραίτητη». Επιπλέον, ο κ. Gatzke διευκρίνισε για τον ρόλο της Ελληνικής Τράπεζας στο έργο του ιδρύματος ότι αυτός δεν περιορίζεται μόνο στο καθαυτό κομμάτι της προσφοράς, αλλά και με το ότι όλοι οι συνεργάτες της λειτουργούν συνειδητά ως πρεσβευτές του μηνύματος «Δώσε μια στιγμή, σώσε μια ζωή», παρακινώντας τον κόσμο να γίνει Δότης Μυελού των Οστών.  

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Δ.Σ. του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος Πόπη Κανάρη εξέφρασε αρχικά την ευγνωμοσύνη της απέναντι στην Ελληνική Τράπεζα για τον πολυδιάστατο ρόλο κοινωνικής ευθύνης που επιδεικνύει, που ανταποκρίνεται σε στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν γενικότερα, όπως «η  ποιότητα  υπηρεσιών, η  εκτίμηση  προς τον πελάτη η  συνέπεια και  η  προσφορά  στην κοινωνία». Αναφορικά με τα 25 χρόνια συνεχούς προσφοράς του ιδρύματος, δήλωσε: «Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα αποδεικνύει ότι το  ανθρωπιστικό  και  επιστημονικό  εκτόπισμα  της Κύπρου είναι πολύ μεγαλύτερο από το μέγεθός της και αυτό γιατί το Αρχείο Εθελοντών Δοτών παραμένει το πρώτο παγκοσμίως σε αναλογία πληθυσμού, έχοντας δώσει μοσχεύματα σε πάνω από 650 ασθενείς με λευχαιμία και άλλες αιματολογικές κακοήθειες σε 34 χώρες, ασχέτως θρησκείας, φυλής και κοινωνικής τάξης, χτίζοντας έτσι ανθρωπιστικές γέφυρες και θέτοντας τη μικρή  μας πατρίδα ως παράδειγμα προς μίμηση».

Στο τέλος της εκδήλωσης και προτού ακολουθήσει cocktail party, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα σύντομο βίντεο με όλες τις από κοινού δράσεις της Ελληνικής Τράπεζας και του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, ώστε να μεταφερθεί το μήνυμα ότι «Δίνοντας μια στιγμή μπορούμε να σώσουμε μια ζωή».

Home