Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ο Δήμος Λευκωσίας υλοποιεί έργα βιώσιμης κινητικότητας

Offsite Team -
17.09.2021 - 15:02

Ο Δήμος Λευκωσίας υλοποιεί έργα βιώσιμης κινητικότητας

Ο Δήμος καλεί τους δημότες του να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικά μέσα μεταφοράς, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο

Υπό το  σύνθημα «Είμαστε Υγιείς και Ασφαλείς με τη Βιώσιμη Κινητικότητα» ο Δήμος Λευκωσίας, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021 (16 -22 Σεπτεμβρίου), προτρέπει τους δημότες του να επιλέγουν εναλλακτικούς και βιώσιμους τρόπους διακίνησης, όπως είναι το περπάτημα και το ποδήλατο.  

Ο Δήμος Λευκωσίας είναι ο πρώτος Δήμος που εφάρμοσε Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας (OΣΚΛ) το οποίο στοχεύει στην επίτευξη αειφόρου κινητικότητας με τη χρήση του ποδηλάτου, των μέσω μαζικής μεταφοράς και της διακίνησης με τα πόδια, ως τις καταλληλότερες μορφές μεταφορών για το αστικό περιβάλλον.

 

Όλα τα έργα που έχουν διενεργηθεί την τελευταία δεκαετία -από την Πλατεία Ελευθερίας, μέχρι το Εμπορικό Τρίγωνο, τις Λεωφόρους Καλλιπόλεως, Κυριάκου Μάτση, Κέννεντυ, περιοχές της εντός των τειχών πόλης - υιοθετούν τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας.  

Το δε έργο των ποδηλατοδρόμων που θα ενώνει τα Πανεπιστήμια με το κέντρο της πόλης έρχεται να ενισχύσει σε τεράστιο βαθμό τον στόχο της βιώσιμης κινητικότητας. Η Β’ φάση του έργου βρίσκεται στο τελικό στάδιο ενώ έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για τη Γ’ και Δ’ φάση του έργου και αναμένεται η προκήρυξη της προσφοράς, από τα Δημόσια Έργα, για τις κατασκευαστικές εργασίες.  

Εξαιρετικής σημασίας έργο βιώσιμης κινητικότητας είναι και η δημιουργία δικτύου πεζοδρομίων σε αρκετές περιοχές της Λευκωσίας το οποίο συνδέει δεκάδες δρόμους / γειτονιές με κεντρικές οδικές αρτηρίες. Έτσι οι δημότες έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν με ασφάλεια και άνεση από τη γειτονιά τους σε κεντρικές περιοχές για τις καθημερινές τους δουλειές, αποφεύγοντας τη χρήση του ιδιωτικού τους αυτοκινήτου.  

Ο Δήμος Λευκωσίας λειτούργησε επίσης το δίκτυο μικρών λεωφορείων ενώ διενήργησε και χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου την τεχνοοικονομική μελέτη (2015) για τη δημιουργία τραμ.  

O Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης δήλωσε: «Η υλοποίηση έργων βιώσιμης κινητικότητας αποτελεί στρατηγικό στόχο του Δήμου. Η βιώσιμη κινητικότητα αποτελεί τη μόνη ίσως λύση σε ότι αφορά την άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος, τη διασφάλιση της προσβασιμότητας, τη βιωσιμότητα των αστικών κέντρων, τη μείωση των ρύπων με σημαντικό όφελος στο περιβάλλον και στην υγεία των πολιτών».  

Σημείωσε επιπρόσθετα ότι σε κάποιες περιπτώσεις, κυρίως επειδή ο δημόσιος χώρος είναι περιορισμένος, η δημιουργία νέων υποδομών προϋποθέτει, είτε την στένωση λωρίδων κυκλοφορίας είτε τη μείωση των λωρίδων.  

«Πρέπει σιγά σιγά να αλλάξουμε νοοτροπία. Θα πρέπει να περπατάμε περισσότερο, να ποδηλατούμε, να χρησιμοποιούμε εκεί και όπου μπορούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Γι’ αυτό δημιουργούμε τις υποδομές για το σήμερα αλλά και για τις επόμενες γενεές» πρόσθεσε ο κ. Γιωρκάτζης.  

Ανέφερε τέλος ότι «χωρίς τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών δεν θα μπορεί να υπάρξει βιώσιμη κινητικότητα, κατ’ επέκταση και καλύτερη ποιότητα ζωής στις πόλεις».

Ελληνική Τράπεζα: Ενισχύεται η «Συμμαχία Ζωής» με το Καραϊσκάκειο

Offsite Team -
28.06.2022 - 14:38

Ελληνική Τράπεζα: Ενισχύεται η «Συμμαχία Ζωής» με το Καραϊσκάκειο

Εδώ και έναν χρόνο, μία σπουδαία «Συμμαχία Ζωής» συνεχίζεται ανάμεσα στην Ελληνική Τράπεζα και το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, που συνεργάζονται με στόχο έναν κόσμο χωρίς λευχαιμία. Σε μία εκδήλωση – γιορτή, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 27 Ιουνίου στο Garden Day & Night στη Λευκωσία με σύνθημα «Η ζωή δεν μπορεί να περιμένει», η Ελληνική Τράπεζα και το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα ανανέωσαν τη συνεργασία τους, η οποία περιλαμβάνει τη χορηγία της ετήσιας τελετής βράβευσης Δοτών, τη χορηγία του «Μήνα Λευχαιμίας» κάθε Σεπτέμβριο, τη διοργάνωση δειγματοληψίας από το προσωπικό της Ελληνικής Τράπεζας για την ενίσχυση του Κυπριακού Αρχείου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών και τη δημιουργία Σταθμών Εγγραφής Νέων Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, ώστε η εγγραφή να γίνει ακόμα πιο εύκολη και προσβάσιμη. Παράλληλα, η Ελληνική Τράπεζα προέβη σε μία σημαντική ανακοίνωση για τη δωρεά ενός σύγχρονου μοριακού αναλυτή CFX Opus System από την Bio-Rad στο ερευνητικό Κέντρο Παιδικού Καρκίνου του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, που χρησιμοποιείται για την εργαστηριακή παρακολούθηση της ανταπόκρισης παιδιών με λευχαιμία στη θεραπεία και μπορεί να συνεισφέρει καθοριστικά στην έγκαιρη προσαρμογή της θεραπείας τους.

Κατά την έναρξη της βραδιάς, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Τράπεζας Δρ. Ευριπίδης Πολυκάρπου ευχαρίστησε άπαντες για την παρουσία τους στην εκδήλωση. Σχετικά με τη νέα προσφορά της Ελληνικής Τράπεζας στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, στο πλαίσιο μίας συνεργασίας που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «όχι μόνο συνεχίζεται αλλά ενισχύεται κιόλας» και απευθυνόμενος προς τα μέλη του ιδρύματος, είπε: «Η προσφορά είναι μέρος της κουλτούρας μας και είναι τιμή μας να είμαστε σύμμαχοί σας σε αυτήν τη δύσκολη μάχη που δίνετε καθημερινά.»

1

Στην συνέχεια, ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας Oliver Gatzke τόνισε τη σημασία του έργου του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος στη ζωή όλων μας, δηλώνοντας: «Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για τις προκλήσεις με τις οποίες ήρθαμε αντιμέτωποι κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πιστεύω ότι αξίζει να δώσουμε έμφαση στο πώς η πανδημία μας έκανε να σκεφτούμε τη σημασία της κοινωνικής προσφοράς εν μέσω δύσκολων εποχών, για όποιον σκοπό και όπου αυτή είναι απαραίτητη». Επιπλέον, ο κ. Gatzke διευκρίνισε για τον ρόλο της Ελληνικής Τράπεζας στο έργο του ιδρύματος ότι αυτός δεν περιορίζεται μόνο στο καθαυτό κομμάτι της προσφοράς, αλλά και με το ότι όλοι οι συνεργάτες της λειτουργούν συνειδητά ως πρεσβευτές του μηνύματος «Δώσε μια στιγμή, σώσε μια ζωή», παρακινώντας τον κόσμο να γίνει Δότης Μυελού των Οστών.  

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Δ.Σ. του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος Πόπη Κανάρη εξέφρασε αρχικά την ευγνωμοσύνη της απέναντι στην Ελληνική Τράπεζα για τον πολυδιάστατο ρόλο κοινωνικής ευθύνης που επιδεικνύει, που ανταποκρίνεται σε στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν γενικότερα, όπως «η  ποιότητα  υπηρεσιών, η  εκτίμηση  προς τον πελάτη η  συνέπεια και  η  προσφορά  στην κοινωνία». Αναφορικά με τα 25 χρόνια συνεχούς προσφοράς του ιδρύματος, δήλωσε: «Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα αποδεικνύει ότι το  ανθρωπιστικό  και  επιστημονικό  εκτόπισμα  της Κύπρου είναι πολύ μεγαλύτερο από το μέγεθός της και αυτό γιατί το Αρχείο Εθελοντών Δοτών παραμένει το πρώτο παγκοσμίως σε αναλογία πληθυσμού, έχοντας δώσει μοσχεύματα σε πάνω από 650 ασθενείς με λευχαιμία και άλλες αιματολογικές κακοήθειες σε 34 χώρες, ασχέτως θρησκείας, φυλής και κοινωνικής τάξης, χτίζοντας έτσι ανθρωπιστικές γέφυρες και θέτοντας τη μικρή  μας πατρίδα ως παράδειγμα προς μίμηση».

Στο τέλος της εκδήλωσης και προτού ακολουθήσει cocktail party, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα σύντομο βίντεο με όλες τις από κοινού δράσεις της Ελληνικής Τράπεζας και του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, ώστε να μεταφερθεί το μήνυμα ότι «Δίνοντας μια στιγμή μπορούμε να σώσουμε μια ζωή».

Home