Πώς η Hellas Direct βοηθάει τα ταλαντούχα μυαλά να επιστρέψουν

Brain drain ήταν και πέρασε ή μήπως όχι;

O Executive Director & Co-Founder της Hellas Direct, κ. Αλέξης Πανταζής, είναι κομμάτι της λύσης όσον αφορά στo brain drain, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, και όχι του προβλήματος.

Ο ίδιος, μέσα από μια συνομιλία που είχαμε μαζί του, μας περιγράφει πως η Hellas Direct, δίνει ευκαιρίες επαναπατρισμού σε «μεγάλα» μυαλά που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Από την Νίκολα Καρατζιά

Μέσα στο κομμάτι της τεχνολογίας κυρίως και το data science, το ταλέντο που συναντάται σε κύπριους οι οποίοι βρίσκονται στο εξωτερικό, είναι ισάξιο με το ταλέντο που διαθέτουν άτομα τα οποία εργάζονται σε εταιρείες κολοσσούς όπως οι Facebook, Amazon και Google, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Executive Director & Co-Founder της Hellas Direct, Αλέξη Πανταζή.

«Φέρνουμε συνήθως κόσμο που βρίσκεται στο ηλικιακό πλαίσιο των early 30’s, έχει σπουδάσει στο εξωτερικό και έχει εργαστεί σε κάποια μεγάλη τράπεζα ή εταιρεία Fintech, αποκομίζοντας σημαντικές εμπειρίες», όπως λέει στην κάμερα του Impossible Works.

Είναι άνθρωποι ταλαντούχοι και ικανοί, που θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους αλλά μάλλον κανείς δεν τους έχει προσφέρει το κατάλληλο κίνητρο όπως φαίνεται, μέχρι που τους ανακαλύπτει και προσεγγίζει η Hellas Direct.

Σε πρώτο στάδιο, γίνεται μια προκαταρκτική συνάντηση στα γραφεία της HD σε Κύπρο ή Ελλάδα, αναλόγως. Εάν η αρχική γνωριμία και συζητήσεις τελεσφορήσουν με αποτέλεσμα η συνεργασία να είναι και από τις δύο πλευρές το ζητούμενο, παρέχονται ορισμένες επιπλέον διευκολύνσεις ώστε το μεταβατικό στάδιο και η μετακόμιση του ατόμου που θα ενταχθεί στο δυναμικό της εταιρείας, να είναι πιο βατή και καθόλου ασύμφορη.

«Όταν κάποιος αποφασίσει ότι θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα του για να εργαστεί κοντά μας, του παρέχουμε κάποια κίνητρα όπως ένα relocation bonus (μπόνους επαναπατρισμού) ή ακόμη και βοήθεια στη μετακόμιση» αναφέρει ενδεικτικά ο κ.Πανταζής. «Αυτήν την στιγμή, η ομάδα μας στην Κύπρο αποτελείται από 32 άτομα, από τα οποία νομίζω πέραν των 15, ήρθαν από το εξωτερικό», προσθέτει.

«Καθίσαμε μια μέρα μαζί με τον Αιμίλιο και σκεφτήκαμε ποια είναι τα πλεονεκτήματα των εταιρειών στις οποίες εμείς είχαμε εργαστεί στο παρελθόν. Ποια από αυτά θα μπορούσαμε να «υιοθετήσουμε» στην καινούρια εταιρεία που δημιουργούσαμε και μέσα από ποιο πρίσμα, θα έπρεπε να αξιολογήσουμε το απίστευτα σημαντικό για την πορεία της Hellas Direct, κομμάτι της εργοδότησης προσωπικού», αναφέρει ο κ.Πανταζής.

Brexit αφορμώμενη, η Hellas Direct, ξεκίνησε μια εκστρατεία "επαναπατρισμού" ταλέντων στην Ελλάδα και Κύπρο, δίνοντας την ευκαιρία σε ανθρώπους που κάποτε έφυγαν προκειμένου να δουλέψουν σε εταιρείες καινοτόμες, με σημαντικά οφέλη και δημιουργική ελευθερία, να επιστρέψουν, δουλεύοντας σε μια εταιρεία, στα πρότυπα των εταιριών που πάντοτε επεδίωκαν.

Η προσπάθεια αποδεικνύεται πως έχει αποτέλεσμα, καθώς η Hellas Direct διακρίθηκε για δεύτερη φορά ως Best Place to Work, με την πρώτη να είναι το 2014, για πρώτη φορά ωστόσο συμμετέχει και διακρίνεται στη δεύτερη κατηγορία, αυτή για εταιρείες με 50 έως 250 εργαζομένους.

Αν σας ενδιαφέρει το ενδεχόμενο να εργαστείτε σε μία innovative εταιρεία, ενδεχομένως να θέλετε να γνωρίζετε, πως στην Hellas Direct, θα περάσετε από 4 συνεντεύξεις, στις 2 εκ των οποίων συμμετέχουν μέλη των ομάδων που θα ενισχύσετε. Σκοπός των συνεντεύξεων με μέλη των υφιστάμενων ομάδων, είναι να διαφανεί κατά πόσο η ομάδα θα ενισχυθεί και θα υπάρξει ομαδικότητα και συνεργασία, πέρα από ταλέντο και ικανότητες. Οι συνθήκες εργασίες επιδιώκεται, στην Hellas Direct να είναι οι καλύτερες δυνατές, για να είναι αντίστοιχα και το αποτέλεσμα, το καλύτερο δυνατόν για τους πελάτες της.

Η τρίτη συνέντευξη γίνεται από τη Σίλια Τσίγκου, την οποία μπορείτε να γνωρίσετε στο video που ακολουθεί, ενώ η τέταρτη συνέντευξη, πραγματοποιείται από του συνιδρυτές και Executive Directors της εταιρείας, γεγονός που έχει τη σημασία του, δε νομίζετε;

24