Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

PwC:Οι καλύτεροι προορισμοί για προσέλκυση ιδιωτικών επιχειρήσεων

Offsite Team
- 16.12.2021

PwC:Οι καλύτεροι προορισμοί για προσέλκυση ιδιωτικών επιχειρήσεων

Thumbnail

Στη δωδέκατη θέση η Κύπρος. Στην πρώτη θέση η Ελβετία, ενώ ακολουθούν Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Σουηδία και Γαλλία

Στη δημοσιοποίηση του πρώτου «Χάρτη» για Ιδιωτικές Επιχειρήσεις στην περιφέρεια της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EMEA EPB Heatmap), προχώρησε η PwC. Σύμφωνα με τα ευρήματα του «Χάρτη», η Ελβετία, η Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Σουηδία και η Γαλλία αναδεικνύονται ως οι καλύτεροι προορισμοί για την ανάπτυξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας. Ο χάρτης EPB αξιολογεί 34 χώρες της περιφέρειας ΕΜΕΑ, με βάση τον βαθμό ελκυστικότητάς τους σε διάφορες κατηγορίες, όπως είναι το Μακροοικονομικό περιβάλλον, το Επιχειρηματικό Τοπίο και η ευκολία της επιχειρηματικής δραστηριότητας για τις Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, το Φορολογικό και Ρυθμιστικό πλαίσιο, το τρίπτυχο Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση (ESG), η Δημόσια Υγεία, η Εκπαίδευση, οι δεξιότητες και το ταλέντο, καθώς και η Τεχνολογία και οι Υποδομές.

Η Κύπρος αξιολογήθηκε και κατατάχθηκε στην «προηγμένη κατηγορία», καταλαμβάνοντας τη δωδέκατη θέση στη σχετική λίστα με γενική βαθμολογία 54,5, σε απόσταση αναπνοής από την ενδέκατη Ολλανδία (54,8) και το δέκατο Λουξεμβούργο (54,9). Στα πλεονεκτήματα της Κύπρου περιλαμβάνονται το Μακροοικονομικό περιβάλλον (κατέλαβε την 5η θέση), καθώς και το Φορολογικό και Ρυθμιστικό περιβάλλον (κατέλαβε την 4η θέση). Ο χάρτης καταγράφει επίσης τους τομείς στους οποίους η Κύπρος παρουσιάζει αδυναμίες και απαιτείται βελτίωση. Ειδικότερα, οι τομείς αυτοί αφορούν στην ενσωμάτωση των στόχων ESG, με την Κύπρο να καταλαμβάνει μόλις την 31η θέση ανάμεσα σε 34 χώρες και στο πεδίο της τεχνολογίας και των υποδομών, όπου η Κύπρος βρίσκεται στη 18η θέση. Αναγνωρίζοντας τη σημασία των δύο αυτών πεδίων για το μέλλον της επιχειρηματικότητας, τόσο οι στόχοι ESG όσο και ο τομέας της τεχνολογίας και των υποδομών, αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα για την PwC, εξ ου και έχουν ενσωματωθεί στην νέα παγκόσμια στρατηγική «The new Equation». 

Την κορυφή της πρώτης έκδοσης του «Χάρτη» κατέλαβε η Ελβετία, γεγονός που αποδίδεται σε μια σειρά από καθοριστικούς παράγοντες. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός της και το υψηλότερο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα (ΑΕΕ), σε συνδυασμό με τη μεγάλη επενδυτική κοινότητα, τις σημαντικές ξένες άμεσες επενδύσεις και την ευχέρεια στην καταβολή φόρων.

Με βάση τα ευρήματα της πρώτης έκδοσης του «Χάρτη»:

  • Πέντε κράτη αποτελούν τις ηγετικές δυνάμεις στη σχετική λίστα
  • Δώδεκα κράτη αξιολογήθηκαν στην «προηγμένη κατηγορία», με συνολική βαθμολογία τουλάχιστον 50 στα 100.
  • Δώδεκα κράτη συγκαταλέγονται στην «αναπτυσσόμενη κατηγορία» με συνολική βαθμολογία μεταξύ 40 και 50 στα 100.
  • Πέντε κράτη κατατάσσονται στην «αναδυόμενη κατηγορία», αφού η βαθμολογία τους στον Χάρτη ΕΒΡ είναι χαμηλότερη από 40 στα 100. 
  • Και οι τέσσερις σκανδιναβικές χώρες κατατάσσονται στην πρώτη δεκάδα με βάση τη συνολική βαθμολογία τους: Νορβηγία (2η), Σουηδία (5η), Δανία (7η) και Φινλανδία (8η). Η Σουηδία είναι πρώτη στις κατηγορίες ΠΚΔ και Δημόσια Υγεία ενώ η Νορβηγία ηγείται στην κατηγορία Εκπαίδευση, Δεξιότητες και Ταλέντο.
  • Ισχυρές επιδόσεις σημειώνει και το Ηνωμένο Βασίλειο, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στη συνολική βαθμολογία.

 

 

Home