Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στο μεταίχμιο τιμώρησης και προστασίας του εργαζομένου

Offsite Team
- 13.12.2018

Στο μεταίχμιο τιμώρησης και προστασίας του εργαζομένου

Thumbnail
Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Δρ. Δημαρέλλη,Λέκτορα Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου

Η άσκηση πειθαρχικής εξουσίας από τον εργοδότη σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος τελέσει κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα, αλλά και η προστασία του εργαζόμενου για την εξασφάλιση δίκαιης κρίσης και ποινής, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε να οδηγήσουν ακόμα και σε απόλυση, ήταν το αντικείμενο εκδήλωσης που διοργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Αφορμή η παρουσίαση του βιβλίου του Δρ. Κωνσταντίνου Δημαρέλλη, Λέκτορα της Σχολής, με τίτλο: «Θεμελιώδεις Αρχές του Πειθαρχικού Δικαίου - στο μεταίχμιο τιμώρησης και προστασίας του εργαζομένου», στο κατάμεστο Αμφιθέατρο UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Καθηγητής Αχιλλέας Κ. Αιμιλιανίδης, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, και η Κα. Μαρίνα Ιωάννου-Χασάπη, Διευθύντρια του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δρ. Χριστίνα Ιωάννου, Αναπληρώτρια Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Οι ομιλητές της εκδήλωσης στις εισηγήσεις τους παρουσίασαν ενδιαφέρουσες θεματικές του Εργατικού Δικαίου. Η Δρ. Ματίνα Γιαννακούρου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, αναφέρθηκε στο χαρακτήρα του πειθαρχικού δικαίου ως δικαίου προστασίας του εργαζομένου, η Δρ. Άννα Πλεύρη, Λέκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ανέλυσε την περίπτωση της απόλυσης εργαζομένου σε περίπτωση τέλεσης πειθαρχικού παραπτώματος, ενώ ο Δρ. Νικόλαος Ζαπριάνος, Λέκτορας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, επικεντρώθηκε στο σεβασμό της προσωπικότητας του εργαζομένου, που διώκεται λόγω τέλεσης πειθαρχικού παραπτώματος.

Όπως τόνισαν οι ομιλητές, το βιβλίο «Θεμελιώδεις Αρχές του Πειθαρχικού Δικαίου» έρχεται να καλύψει ένα νομοθετικό κενό. Συνήθως το θέμα αυτού του δικαίου δεν ρυθμίζεται αυτοτελώς ή καθολικά, παρά μόνο στο πλαίσιο άλλων νομοθετημάτων ή εντελώς αποσπασματικά. Αυτό το νομοθετικό κενό αφήνει ευρύτατο περιθώριο για αυθαιρεσίες από την πλευρά του εργοδότη. Δεν πρόκειται απλώς για ρύθμιση των όρων εργασίας, αλλά για μία «βίαιη» επέμβαση, αφού ο εργοδότης μπορεί μονομερώς να επέμβει στους όρους μιας σύμβασης εργασίας, αλλά ακόμη και να την τερματίσει. Το βιβλίο δίνει απαντήσεις σε κεφαλαιώδη ζητήματα του πειθαρχικού δικαίου. Ενδεικτικά θα μπορούσαν να αναφερθούν τα ζητήματα του τι είναι πειθαρχικό παράπτωμα, ποιες είναι οι πειθαρχικές ποινές, πώς θα διαπιστωθεί η τέλεση πειθαρχικού παραπτώματος, με βάση ποιες παραμέτρους θα καθοριστεί το είδος και το ύψος της επιβαλλόμενης πειθαρχικής ποινής και φυσικά υπό ποιες παραμέτρους θα γίνει προσπάθεια να προστατευθεί η προσωπικότητα του εργαζομένου που διώκεται και τιμωρείται.

Η εκδήλωση έκλεισε με το χαιρετισμό του συγγραφέα, ο οποίος, αφού απεύθυνε ευχαριστίες στους συντελεστές της εκδήλωσης, αλλά και σε όσους τον βοήθησαν να ολοκληρώσει τη συγγραφή του βιβλίου του, αναφέρθηκε στην κρίσιμη καμπή που διάγει το Εργατικό Δίκαιο στη σύγχρονη εποχή. Όπως υπέδειξε, παρατηρείται σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο μία κρίση αξιών, που ευνόησε την πρόκληση της οικονομικής κρίσης και επανάφερε στο προσκήνιο την ανάγκη σεβασμού των αρχών στις οποίες το Εργατικό Δίκαιο οικοδομήθηκε, επιβίωσε και πέτυχε τον σκοπό της προστασίας του εργαζομένου. «Ο στόχος αυτός, μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της ανάπτυξης της κοινωνικής ευθύνης, όπου ο κάθε πολίτης δεν θα προσεγγίζει τον εαυτό του απλώς ως μονάδα, αλλά ως μέλος ενός γενικότερου συνόλου και, εν τέλει, ως μέλος της κοινωνίας, επιχειρώντας να την βελτιώσει», κατέληξε. 

 

Home