Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

20 Ιουλίου 1974 ώρα 05:30 μια μαύρη μέρα για την Κύπρο ξεκίνησε..

Του Στέλιου Στυλιανού -
20.07.2019

20 Ιουλίου 1974 ώρα 05:30 μια μαύρη μέρα για την Κύπρο ξεκίνησε..

Thumbnail
45 χρόνια από την Τουρκική Εισβολή και κατοχή του 37% των Εδαφών της Κύπρου

 45 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την Τουρκική Εισβολή, με τον Τούρκο Κατακτητή να εκμεταλλεύεται την κατάσταση στον χώρα μετά και το Πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και να εισβάλει στον Κύπρο και να συνεχίζει μέχρι σήμερα την συνεχιζόμενη κατοχή της στο 37% των νόμιμων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.  

Στις 20 Ιουλίου, στις 5 και 30 τα ξημερώματα η Τουρκία εισέβαλε στο νησί, προφασιζόμενη το άρθρο 4 της Συνθήκης Εγγυήσεων. Οι τούρκικες δυνάμεις εντός τριών ημερών κατέλαβαν την Κερύνεια και την περιοχή γύρω από την πόλη, με αποτέλεσμα να ξεκινούν τον βίαιο ξεριζωμό των μόνιμων κατοίκων της περιοχής.

Αποτέλεσμα εικόνας για τουρκικη εισβολη 1974

3 μέρες μετά στις 23 Ιουλίου κηρύχθηκε εκεχειρία και τόσο η Χούντα των Αθηνών όσο και η πραξικοπηματική κυβέρνηση της Κύπρου κατέρρευσαν, μετά από την εξέλιξη αυτή ακολούθησαν δύο γύροι διαβουλεύσεων στη Γενεύη μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών, στις οποίες η Τουρκία ζητούσε ομοσπονδιακή λύση, ανταλλαγή πληθυσμού και το 34% των εδαφών της Κύπρου να ελέγχεται από τους Τουρκοκύπριους. 

Στις 14 Αυγούστου, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στον Γενεύη,  η Τουρκία ξεκίνησε δεύτερη επιχείρηση («Αττίλας ΙΙ») κατά την οποία κατέλαβε το 36,2% του νησιού και εκτοπίσει από τις πατρογονικές εστίες περισσότερους από 150 χιλιάδες  Ελληνοκύπριους ενώ συνολικά σκοτώθηκαν περίπου 3 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι.

Σχετική εικόνα

Ένα χρόνο αργότερα, 60 000 περίπου Τουρκοκύπριοι, μετακινήθηκαν από τις ελεύθερες νότιες περιοχές, στις ελεγχόμενες από τις τουρκικές δυνάμεις βόρειες περιοχές. 

Το 1983, ανακηρύχθηκε η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου, αναγνωρισμένη μόνο από την Τουρκία.

Η διεθνής κοινότητα θεωρεί τα εδάφη της ΤΔΒΚ ως κατεχόμενη από τις τουρκικές δυνάμεις περιοχή της Δημοκρατίας της Κύπρο. 

Αποτέλεσμα εικόνας για τουρκικη εισβολη 1974

Home