Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

25 χρόνια από τη δολοφονία του Σολωμού (Βίντεο)

Offsite Team -
14.08.2021

25 χρόνια από τη δολοφονία του Σολωμού (Βίντεο)

Έπεσε νεκρός από τα πυρά Τούρκων στρατιωτών

Σαν σήμερα θα πέσει νεκρός από τα πυρά Τούρκων στρατιωτικών ο Σολωμός Σολωμού και θα γίνει σύμβολο του Κυπριακού αγώνα για την απελευθέρωση. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Το ημερολόγιο γράφει 14 Αυγούστου 1996. Εκείνες οι τρεις ημέρες στην Κύπρο μύριζαν… μπαρούτι, και ήταν ποτισμένες με αίμα. Στις 11 Αυγούστου 1996 ομάδα «Γκρίζων Λύκων» ξυλοκοπάει μέχρι θανάτου τον Τάσο Ισαάκ.

Την ημέρα της κηδείας του Tάσου Ισαάκ, στις 14 Αυγούστου, ημέρα μνήμης της κατάληψης της Αμμοχώστου, μία ομάδα από διαδηλωτές κατευθύνθηκε προς το οδόφραγμα της Δερύνειας για να εναποθέσουν στεφάνια και λουλούδια στο χώρο της δολοφονίας του. Το σκηνικό γρήγορα άλλαξε από ειρηνικό σε πολεμικό όταν στην περιοχή εμφανίστηκε μια ομάδα «Γκρίζων Λύκων».

Ανάμεσα στους διαδηλωτές και ο γεννημένος το 1969 στην Αμμόχωστο, Σολωμός Σολωμού. Γρήγορα ο ίδιος θα ξεχωρίσει από το πλήθος, θα ξεφύγει από την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ τους λεγόμενους «Κυανόκρανους» και θα βρεθεί στη νεκρή ζώνη με κατεύθυνση τον στύλο όπου ανέμιζε προκλητικά η Τουρκική σημαία.

Η στιγμή που με θάρρος και αυταπάρνηση σκαρφαλώνει στον στύλο για να κατεβάσει την Τουρκική σημαία συγκλονίζει ακόμη. Ο Σολωμός θα δεχτεί γρήγορα τα πυρά των τούρκων στρατιωτών από το απέναντι φυλακιο και μία σφαίρα στον λαιμό θα αποβεί μοιραία. Η σορός του θα απομακρυνθεί από την περιοχή. Θα υπαρξουν όμως και άλλοι τραυματίες διαδηλωτές τους οποίους θα πυροβολήσουν επίσης οι Τούρκοι.

Η ανατριχιαστική στιγμή θα καταγραφεί σε βίντεο. Ένα βίντεο το οποίο θα μεταδοθεί από άκρη σε άκρη του ελληνισμού και υπάρχει ακόμη διαθέσιμο για όσους μπορούν να αντέξουν την θέαση του.

Η επίσημη αναγνώριση

Σύμφωνα με τις Ελληνοκυπριακές αρχές, ένας από τους δολοφόνους του Σολομώντος Σολωμού, ήταν και ο Κενάν Ακίν, έποικος, πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού, υπουργός του ψευδοκράτους και πράκτορας των τουρκικών μυστικών δυνάμεων. Παρόλη την κινητοποίηση της αστυνομίας και τα διεθνή εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν δεν υπήρξε ποτέ καμία σύλληψη.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Το 2008 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ένοχη την Τουρκία για τη δολοφονία των Σολωμού και Ισαάκ. Επιδικάστηκε επίσης, χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του Σολωμού.

Home