Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ανεμοστρόβιλοι που σάρωσαν την Κύπρο & άφησαν πίσω τους νεκρούς

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ
- 22.10.2018

Ανεμοστρόβιλοι που σάρωσαν την Κύπρο & άφησαν πίσω τους νεκρούς

Thumbnail
Η Offsite σας παίρνει πίσω στον χρόνο (Εικόνες)

Εκτεταμένες ζημιές άφησε πίσω του ο καταστροφικός ανεμοστρόβιλος που έπληξε το χωριό Αγίων Τριμιθιάς και τις γύρω κοινότητες το απόγευμα της Κυριακής 21/10. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος δέχεται «χτυπήματα» από έντονα καιρικά φαινόμενα και συγκεκριμένα ανεμοστρόβιλους.

Η Offsite έκανε μία σύντομη έρευνα για τις ζημιές που είχαν διαχρονικά περιοχές του νησιού από ανεμοστρόβιλους, όπως κατεγράφησαν στις εφημερίδες της εκάστοτε εποχής. 

Διαβάστε επίσης: Έρχονται καταιγίδες, όχι όμως ο «Ορέστης»

anemostrovilos ammoxostos

Σοβαροί τραυματισμοί και τρεις νεκροί

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Μάχη», στις 3 Νοεμβρίου 1967, με τίτλο «Βιβλική Καταστροφή στην Επαρχία Αμμοχώστου», αναφέρεται σε ανεμοστρόβιλο που τραυμάτισε οκτώ στρατιώτες σε στρατόπεδο στο Τρικώμο, ενώ δεκάδες οικογένειες έμειναν άστεγες στην επαρχία Αμμοχώστου. Από τον ανεμοστρόβιλο προκλήθηκαν ζημιές χιλιάδων λιρών σε κατοικίες, υποστατικά, ηλεκτρικούς και τηλεφωνικούς πασσάλους.

Στο δημοσίευμα γίνεται γνωστό επίσης περιστατικό σε δημοτικό σχολείο στο οποίο έφυγε η στέγη της σχολικής αίθουσας, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστούν οι μαθητές.

Τραγικό γεγονός είναι ο θάνατος μικρού παιδιού μετά από ανεμοστρόβιλο που έπληξε την Επαρχία Αμμοχώστου στις 25 Αυγούστου 1972. Το παιδί, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαραυγή», παρασύρθηκε από τον ανεμοστρόβιλο σε απόσταση 20 μέτρων με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά, ενώ στην συνέχεια υπέκυψε στα τραύματά του, νοσηλευόμενο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

lemesos anemosroviloi

H πιο πάνω φωτογραφία δημοσιεύθηκε στο κλειστό group «Λεμεσού Μνήμες» και αποτελεί σπουδαίο ντοκουμέντο από θεομηνία με ισχυρή καταιγίδα και ανεμοστρόβιλο που χτύπησε την πόλη της Λεμεσού, παραμονές Χριστουγέννων του 1969.

Συγκεκριμένα στις 22 Δεκεμβρίου του 1969,  ισχυρή καταιγίδα και ανεμοστρόβιλος  χτύπησε την πόλη της Λεμεσού,  με τραγικό αποτέλεσμα τον θάνατο του πατέρα του Μητροπολίτη, Γιαννάκη Βιλάνου.

Από τον ανεμοστρόβιλο αυτοκίνητα αναποδογυρίστηκαν και πλακώθηκαν από πέτρες, σπίτια  είχαν γκρεμιστεί μερικώς ή ακόμη και εντελώς, και δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα δεν γλίτωσε ούτε το χωριό Κόρνος, όταν στις 29 Μαΐου του 1985, ανεμοστρόβιλος σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα του, με αποτέλεσμα ένας άντρας να χάσει τη ζωή του, όταν αναποδογυρίστηκε το τρακτέρ του.

larnaka

Εκατοντάδες άστεγοί και σπίτια ερείπια

Πρωτοφανή σε αγριότητα και καταστροφική μανία, χαρακτηρίζει η εφημερίδα «Χαραυγή», τον ανεμοστρόβιλο που έπληξε την πόλη της Λάρνακας στις 14 Φεβρουαρίου 1980.

Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα με τίτλο «Ανεμοστρόβιλος ρήμαξε κυριολεκτικά τη Λάρνακα», γίνεται αναφορά στις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι της Λάρνακας, από ανεμοστρόβιλο που σάρωσε στέγες κατοικιών, δέντρα, θερμοσίφωνες και πρόχειρα υποστατικά, αφήνοντας στον δρόμο εκατοντάδες οικογένειες και ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων λιρών.

«Οργή Θεού κτύπησε πολλά περίχωρα της Λευκωσίας», είναι ο τίτλος σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» με ημερομηνία 2 Ιουνίου 1995. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ανεμοστρόβιλος προκάλεσε τεράστιες καταστροφές ξεσηκώνοντας στέγες σπιτιών πολλά από τα οποία πλημμύρισαν με αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά να διαλυθούν κυριολεκτικά». 

Από την θεομηνία δεν γλίτωσαν οι ηλεκτρικοί πάσσαλοι της Α.Η.Κ., οι οποίοι αποκόπηκαν με αποτέλεσμα να προκληθεί διακοπή ρεύματος σε αρκετές περιοχές της Λευκωσίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αρκετά παιδιά διέτρεξαν κίνδυνο όταν έπαιζαν αμέριμνα στις αλάνες του συνοικισμού αυτοστέγασης στα Πέρα, όταν ξέσπασε ο ανεμοστρόβιλος.

Σε ένα άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», στις 28 Ιανουαρίου 2003, γίνεται λόγος για «εφιάλτη» ο οποίος κράτησε 15 λεπτά που όμως αποδείχτηκαν αρκετά  «για να δώσουν σε ένα μεγάλο μέρος της πόλης, όψη βομβαρδισμένου τοπίου». Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «πολλά υποστατικά πλημμύρισαν ενώ αρκετοί κάτοικοι εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους καθώς είσοδοι και αυλές αποκλείστηκαν από όσα είχαν παρασυρθεί από τους ανέμους.»

Οι ζημιές όμως δεν έμειναν μέχρι εδώ, καθώς αρκετά αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν από δέντρα και άλλα βαριά αντικείμενα, ενώ οι δρόμοι γέμισαν με όγκους τοίχων και πέτρες.

Χιλιάδες λίρες

 

Ζημιές χιλιάδων λιρών 

Ζημιές 400 χιλιάδων λιρών προκάλεσε σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ανεμοστρόβιλος που σάρωσε τις κοινότητες Ξυλοτύμπου, Δάσους Άχνας και την περιοχή Δεκέλειας, στις 10 Ιανουρίου 1997.

Εκτεταμένες ζημιές σημειώθηκαν συνολικά σε περίπου 60 κατοικίες, 15 αυτοκίνητα και κτηνοτροφικές μονάδες.

Σε άλλο δημοσίευμα στις 22 Δεκεμβρίου 1986, με τίτλο, «Ισχυρός ανεμοστρόβιλος έπληξε οκτώ χωριά», ανεμοστρόβιλος προκάλεσε ζημιές που ξεπέρασαν τις 20 χιλιάδες λίρες, σε Παραλίμνι, Αναφωτία, Αγγλισίδες, Αραδίπου, Επισκοπή Λεμεσού, Κάτω Πύργο, Πόλη Χρυσοχούς και Μαρί. Ο ανεμοστρόβιλος προκάλεσε ζημιές σε κτηνοτροφικές μονάδες, σπίτια και υποστατικά. 

Εν κατακλείδι

Η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής, με τα έντονα καιρικά φαινόμενα να  αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. 

Πέραν τούτο, και όπως πάντα εκ των υστέρων, θα πρέπει πλέον κράτος και πολιτεία να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα και διαρκή κινητοποίηση για αντιμετώπιση των συνεπειών παρόμοιων φαινομένων.

 
Home