Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Όταν η Κύπρος «πλήρωσε» για τους βομβαρδισμούς στη Λιβύη

Offsite Team -
19.01.2020 - 06:30

Όταν η Κύπρος «πλήρωσε» για τους βομβαρδισμούς στη Λιβύη

Thumbnail
Πίσω στο χρόνο: Επίθεση με ρουκέτες στη Λεμεσό

Όλα άρχισαν μετά από μια βομβιστική επίθεση σε ένα μπαρ στο Βερολίνο στις 5 Απριλίου, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιρρίπτουν ευθηνές στη Λιβύη.

Παράλληλα η Λιβύη είχε ενεργό ρόλο στην εκπαίδευση τρομοκρατών όπου έκανα σημαντικά χτυπήματα σε στόχους όπως στα αεροδρόμια της Ρώμης και της Βιέννης το 1985 που είχαν οδηγήσει στον θάνατο 19 και τον τραυματισμό 140 αθώων αλλά και την βόμβα στο αεροσκάφος της Pan Am το οποίο κατέπεσε και συνετρίβη στο Λόκεμρπι της Σκωτίας.

Μετά από απόφαση των ΗΠΑ, αρχίζουν οι βομβαρδισμοί της Λιβύης από την αμερικανική αεροπορία με την Κύπρο να εμπλέκεται στην απόφαση αυτή.

Συγκεκριμένα η Βρετανία παραχώρησε στις ΗΠΑ τις Βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, ως ορμητήριο για τις επιθέσεις για τις επιθέσεις στη Λιβύη.

Η επίθεση με ρουκέτες

Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 1986, η Κύπρος δέχεται επίθεση με ρουκέτες. Πιο συγκεκριμένα οι Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου δέχονται επίθεση από 6 πρόσωπα Αραβικής καταγωγής.

Απολογισμός της επίθεσης, σοβαρές ζημίες στις κτιριακές εγκαταστάσεις των Βάσεων όπως επίσης και ο τραυματισμός τριών προσώπων.

Στο νησί καταφθάνουν οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας και σε συνεργασία με την Κυπριακή Αστυνομία διεξάγουν έρευνες.

Μετά από έρευνες εντοπίζονται δυο οχήματα όπου φέρεται να είχαν εμπλοκή στην επίθεση, χωρίς ωστόσο να εντοπιστούν οι δράστες.

Στο… παρά πέντε απετράπει νέα επίθεση

Τις επόμενες ήμερες ένα πρόσωπο αραβικής καταγωγής συλλαμβάνεται, με δεκάδες χειροβομβίδες στη κατοχή του και όπως αποκαλύπτει στις Αρχές έφτασε στην Κύπρο για να πραγματοποιήσει άγνωστη αποστολή.

Home