Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πρωτομαγιά: Η εξέγερση που διασφάλισε τους εργαζόμενους

Επιμέλεια: Στέλιος Στυλιανού -
01.05.2019 - 06:00

Πρωτομαγιά: Η εξέγερση που διασφάλισε τους εργαζόμενους

Thumbnail
 «Οκτώ ώρες δουλειά, οκτώ ώρες ανάπαυση, οκτώ ώρες ύπνο».

Η εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886 έμελλε  να αλλάξει την παγκόσμια ιστορία, καθώς αποτελεί μια από τις κορυφαίες στιγμές της πάλης των τάξεων στην νεότερη εποχή.

Συγκεκριμένα πριν από 133 χρόνια  τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας, με αποτέλεσμα η πρώτη του Μάη, να είναι μέρα ορόσημο για τους αγώνες του εργάτη ανά το παγκόσμιο.

Δύο χρόνια νωρίτερα, το 1884, πάρθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας η απόφαση να γίνουν την πρώτη Μάη του 1886 απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο Σικάγο, το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ. 

σικαγο

Αίτημα των διαδηλωτών η μείωση των ωρών εργασίας και σύνθημα «Οκτώ ώρες δουλειά, οκτώ ώρες ανάπαυση, οκτώ ώρες ύπνο».

Την 1η Μαΐου του 1886, 600000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα, και πάνω από 80.000 στο Σικάγο.

 Η συγκεκριμένη απεργία βάφτηκε με αίμα καθώς ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, διατάσσει να διαλυθεί η συγκέντρωση με αποτέλεσμα μια χειροβομβίδα να εκτοξευθεί  από την πλευρά των διαδηλωτών εναντίον των αστυνομικών σκοτώνοντας 7 από αυτούς. Στην συνέχεια,οι αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως.

Ακόμα μέχρι και σήμερα είναι άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων αφού πολλοί τραυματισμένοι κατέληξαν τις επόμενες ημέρες, ενώ επίσημα οκτώ νεκροί αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές έχουν επαληθευτεί.

Οι διαδηλώσεις αυτές αποτελούν ορόσημο μέχρι και σήμερα καθώς είχαν ως αποτέλεσμα να καθιερωθεί το 8ωρο εργασίας αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα, με αποτέλεσμα ακόμα μέχρι και σήμερα να τιμάτε με κάθε λαμπρότητα η 1η του Μάη σε πολλές περιοχές του κόσμου.  

Home