Δείτε τι σοκαριστικό αποκαλύπτει έργο τέχνης στο Άμστερνταμ

Πολλές φορές η τέχνη μιλά με περισσότερες λέξεις από ότι θα μπορούσε να λεχθεί με προτάσεις.

Αυτές τις ημέρες πραγματοποίείται στην ολλανδική πρωτεύουσα το Light festival, με 30 φωτεινά έργα καλλιτεχνών να έχουν εγκατασταθεί σε διαφορετικά σημεία της πόλης.

Αυτή την χρόνια το θέμα είναι εμπνευσμένο από τη φράση «το μέσο είναι το μήνυμα», του καναδού καθηγητή Marshall McLuhan, «προφήτης του ίντερνετ» όπως έχει ονομαστεί.

Η φράση περιλαμβάνεται στο βιβλίο Understanding Media: The Extensions of Man, που εκδόθηκε το 1964.

Μιλά για τη σχέση μέσου και μηνύματος και πόσο το πρώτο επηρεάζει την κοινωνία.

Από τα έργα ξεχωρίζει ένα, το οποίο και κάνει τον γύρο του κόσμου, αφού εκφράζει τις τραγικές επιπτώσεις της τεχνολογίας και του ίντερνετ τόσο στην κοινωνία, όσο και την ζωή κάθε απλού ανθρώπου.

 

Το έργο είναι του βρετανικού studio Design Bridge και του Gali May Lucas, με τίτλο «Απορροφημένοι από το Φως» (Absorbed by Light). Πρόκειται για ένα γλυπτό, το οποίο αναπαριστά τρεις ανθρώπους καθισμένους σε ένα παγκάκι,  να κοιτάζουν εντελώς απορροφημένοι τις οθόνες των κινητών τους.

Eνα ζευγάρι, μία κοπέλα καθισμένη στην άλλη άκρη, όλοι προσηλωμένοι στην οθόνη. Μαζί ή μόνοι; Κοινωνικά δικτυωμένοι ή αποξενωμένοι;

Οι φιγούρες καθώς σκοτεινιάζει φωτίζονται από το κινητό και τα πρόσωπα τους φαίνονται πιο έντονα.

Το έργο έχει τοποθετηθεί έξω από το μουσείο Hermitage, ενώ ο καλλιτέχνης μιλά για αυτό ως «μία ρεαλιστική αναπαράσταση της σύγχρονης πραγματικότητας» και στ’ αλήθεια έρχεται να μας βάλει για μία ακόμα φορά σε σκέψεις, για το κατά πόσο χρησιμοποιούμε σωστά την τεχνολογία και ποιος είναι ο αντίκτυπος στις προσωπικές μας σχέσεις αλλά και την ουσία της επικοινωνίας στην σημερινή κοινωνία.

Το έργο θα βρίσκεται εκεί μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

23