Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «ELLE – Η Γυναίκα στην Αρχαιότητα»

Offsite Team
- 27.10.2022

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «ELLE – Η Γυναίκα στην Αρχαιότητα»

Η έκθεση θα παραμείνει αναρτημένη στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας μέχρι την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Με τη φωτογραφική έκθεση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) «ELLE – Η Γυναίκα στην Αρχαιότητα» ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης, το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2022, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Η έκθεση θα παραμείνει αναρτημένη στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας μέχρι την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022.

Όπως αναφέρει το ΓΤΠ σε ανακοίνωση, το κοινό μπορεί να επισκεφθεί την έκθεση από τις 10.00 μέχρι τη 13.00 και μία ώρα πριν την έναρξη των παραστάσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας.

1

Τα εγκαίνια της έκθεσης τελέστηκαν από τον Δήμαρχο Λευκωσίας  Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, στην παρουσία της Διευθύντριας του ΓΤΠ Αλίκης Στυλιανού, του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας Γιώργου Παπαγεωργίου, πολιτικών, ακαδημαϊκών, προσωπικοτήτων από τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών και πλήθος κόσμου.

Η φωτογραφική έκθεση, την επιμέλεια της οποίας ανέλαβε η Κατερίνα Νικήτα, αποκαλύπτει τις γλυπτές απεικονίσεις θεοτήτων και γυναικείων ειδωλίων που ανήκουν στο Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου και, ως επί το πλείστον, εκτίθενται στο Κυπριακό Μουσείο της Λευκωσίας και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της επαρχίας Λεμεσού. Οι απεικονίσεις των γλυπτών αναπαριστούν διαφορετικές τεχνοτροπίες της κυπριακής τέχνης, από τη Χαλκολιθική (4η χιλιετία π.Χ.) μέχρι τη Ρωμαϊκή εποχή (4η χιλιετία μ.Χ.).

2

Ο επισκέπτης της έκθεσης μπορεί να διαπιστώσει ότι μέσα από τη φωτογραφική προσέγγιση του φωτογράφου Στέφανου Κουρατζή, όπως η εξειδικευμένη φωτοσκίαση, αποκαλύπτεται με μοναδικό τρόπο η περίτεχνη μορφή των έργων. Μέσα από τη φωτογραφική έκθεση αποκαλύπτονται με μοναδικό τρόπο οι θεότητες της γονιμότητας, τα αναθηματικά ειδώλια της Κυπρο-Αρχαϊκής περιόδου και οι θρυλικές Ελληνίδες και Αιγύπτιες θεές της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου, αναδεικνύοντας περαιτέρω την ιδιαιτερότητα του κυπριακού πολιτισμού, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας, ανέφερε ότι το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει και άρωμα γυναίκας, ενώ ταυτόχρονα τονίζει τη ζωογόνα δύναμη του πολιτισμού μέσα από τον στίχο του Μιχάλη Πασιαρδή «Μα τούτα μας εσώσασιν, οι τραουδκιές τζ’ οι μύθοι».

3

Στον χαιρετισμό της η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών επεσήμανε ότι η φωτογραφική έκθεση «ELLE – Η Γυναίκα στην Αρχαιότητα» αποδεικνύει ότι η Κύπρος παράγει και σήμερα πολιτισμό με οικονομικά οφέλη, αναδεικνύοντας παράλληλα μία νέα εικόνα για τη χώρα μας. Υπογράμμισε, επίσης, ότι «μέσα από νέα ματιά και προσέγγιση, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών προχωρά στην παραγωγή φωτογραφικών εκθέσεων, με απώτερο σκοπό την προβολή της βιομηχανίας πολιτισμού που εξελίσσεται και την όσο το δυνατόν καλύτερη ανάδειξη και προβολή της Κύπρου τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».

Τέλος, ο Δήμαρχος Λευκωσίας ανέφερε ότι η φωτογραφική έκθεση «ELLE – Η Γυναίκα στην Αρχαιότητα» αποτελεί ύμνο στη θηλυκότητα και εμπίπτει απόλυτα στη θεματολογία και στον θεσμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας, το οποίο σέβεται τον συνάνθρωπο ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, χρώματος, σεξουαλικού προσανατολισμού και δυνατοτήτων. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home