Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Είδε από κοντά τον αρχαιολογικό χώρο Καλαβασού-Τέντας ο Καρούσος

Offsite Team -
09.09.2022 - 14:16

Είδε από κοντά τον αρχαιολογικό χώρο Καλαβασού-Τέντας ο Καρούσος

Φωτογραφίες - Ο Αρχαιολογικός Χώρος Καλαβασού-Τέντας είναι ανοικτός για το κοινό από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος επισκέφθηκε την Παρασκευή τον Αρχαιολογικό Χώρο Καλαβασού-Τέντας.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Σύμφωνα με ανακοίνωση ο νεολιθικός οικισμός της Τέντας αποτελεί μια από τις πρωιμότερες θέσεις μόνιμης εγκατάστασης πληθυσμών στο νησί κατά την Ακεραμεική Νεολιθική περίοδο (περίπου 9000-5500 π.Χ.).

Το χωριό κατοικήθηκε από τα μέσα της 9ης μέχρι τα μέσα της 6ης χιλιετίας π.Χ. Διαδοχικές φάσεις κάλυψαν η μια την άλλη με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ορατές οι τελευταίες φάσεις κατοίκησης του οικισμού κατά την 7η και 6η χιλιετία π.Χ.

1

Ο επισκέπτης βλέπει ένα σύνολο κτισμάτων κυκλικής κάτοψης, που περιβάλλονται από πλατύ τείχος με βαθιά τάφρο στο εξωτερικό του. Τα κτήρια ήταν με λίθινα θεμέλια και ανωδομή από πηλό, ενώ τα δάπεδα και οι τοίχοι ήταν καλυμμένοι με επίχρισμα.

Είναι ενδιαφέρον ότι, η μοναδική τοιχογραφία αυτής της περιόδου που διασώθηκε μέχρι σήμερα και η οποία παριστάνει δύο ανθρώπινες μορφές με ανασηκωμένα χέρια, κοσμούσε τον κεντρικό πεσσό ενός κτιρίου αυτού του οικισμού.

Το χωριό εγκαταλείφθηκε ξαφνικά και για άγνωστους λόγους στο τέλος της Ακεραμικής Νεολιθικής περιόδου (περίπου 5500 π.Χ.). Εντοπίστηκε τη δεκαετία του 1940 από τον τότε Έφορο του Κυπριακού Μουσείου Πορφύριο Δίκαιο και ανασκάφηκε από μια αμερικανική αποστολή υπό την διεύθυνση του καθηγητή Ian Todd. Το 1994 κατασκευάστηκε ένα κωνικό στέγαστρο πάνω από τον οικισμό, για προστασία από τις καιρικές συνθήκες.

2

Ο Αρχαιολογικός Χώρος Καλαβασού-Τέντας είναι ανοικτός για το κοινό από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, 8:30-16:00 κατά το χειμερινό ωράριο (16/9-15/4) και 9:30-17:00 κατά το θερινό ωράριο (16/4-15/9). Βρίσκεται 38 χιλιόμετρα από τη Λάρνακα και περίπου 45 χιλιόμετρα από τη Λευκωσία, πολύ κοντά στον επίσης σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της περιοχής, τον νεολιθικό οικισμό της Χοιροκοιτίας. Είναι εύκολα προσβάσιμος από τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home